Przepisy Ani Starmach na gofry w różnych wersjach: belgijskie, czekoladowe, kokosowe

Gofry na różne sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN lubimy wracać do tego, co znane i lubiane, ale przygotowane w inny sposób. Tym razem spotkało to gofry. Jak przyrządzić te najprostsze, ale również belgijskie, czekoladowe i kokosowe? Sprawdź przepisy Ani Starmach.
Gofry w najprostszej wersji
Gofry w najprostszej wersji
Gofry w najprostszej wersji
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gofry w najprostszej wersji - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    • 250 ml mleka 3,2%
      • 2 jajka
        • Łyżka cukru
          • 70 g roztopionego masła
            • Łyżka proszku do pieczenia

              Jak przygotować gofry?

              W blenderze wymieszaj wszystkie składniki. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.

              Gofry belgijskie
              Gofry belgijskie
              Gofry belgijskie
              Źródło: Michał Żebrowski/East News

              Gofry belgijskie - przepis

              Składniki:

              • 300 g mąki
                • 100 g roztopionego masła
                  • 2 żółtka
                    • 2 białka
                      • 200 ml ciepłego mleka 3.2%
                        • 200 ml wody gazowanej
                          • 5 g świeżych drożdży
                            • Łyżeczka cukru waniliowego
                              • Łyżka cukru pudru

                                Jak zrobić gofry belgijskie?

                                1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
                                  1. Wszystkie składniki (oprócz białek) wymieszaj mikserem lub rózgą. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Białka ubij, dodaj do ciasta, ciasto odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut.
                                    1. Po tym czasie smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut.
                                      1. Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.
                                        Gofry czekoladowe
                                        Gofry czekoladowe
                                        Gofry czekoladowe
                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                        Gofry czekoladowe - przepis

                                        Składniki:

                                        • 150 g mąki pszennej
                                          • 220 ml mleka 3,2%
                                            • 35g gorzkiego kakao
                                              • 80g roztopionego masła
                                                • 3 łyżki cukru
                                                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                    • 3 żółtka
                                                      • 3 białka
                                                        • Masło orzechowe
                                                          • Banany
                                                            • Wiórki czekoladowe

                                                              Jak zrobić gofry czekoladowe?

                                                              Żółtko utrzyj z cukrem, dodaj masło, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z ciastem. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z masłem orzechowym, bananami i wiórkami czekolady.

                                                              20230126-DDTVN-11_Easy-Resize
                                                              20230126-DDTVN-11_Easy-Resize
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Gofry kokosowe - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 200 ml letniego mleczka kokosowego
                                                                • 200 ml letniego mleka 3,3%
                                                                  • 100 g wiórków kokosowych
                                                                    • 70 g roztopionego masła
                                                                      • 50 g cukru
                                                                        • 200 g mąki pszennej
                                                                          • 4 żółtka
                                                                            • 4 białka
                                                                              • Ziarenka z laski wanilii
                                                                                • Dodatki: bita śmietana, marakuja, mango, granat

                                                                                  Jak zrobić gofry kokosowe?

                                                                                  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleczko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, masło, wanilię, wymieszaj rózgą lub mikserem.
                                                                                    1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wsyp też wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj.
                                                                                      1. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut.
                                                                                        1. Podawaj ze śmietaną, marakują i mango.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                          Źródło: Ania Starmach

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana