Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym, czyli karnawałowe dania od MasterChefów

Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym, czyli karnawałowe dania od MasterChefów
Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk, finalista pierwszej i zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior, przygotowali karnawałowe dania. Sprawdź przepis na taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym.  

Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym - przepis krok po kroku

Składniki na pancakes:

  • 200 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 6 g soli,
  • 240 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 60 g rozpuszczonego masła.

Dodatki:

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • sok z pół cytryny,
  • łyżka masła,
  • gałązka rozmarynu.

Polewa:

  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 50 g masła orzechowe.

Posypka:

  • 60 g prażonych migdałów.

Sposób przygotowania

  1. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do tego jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy pancake około 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patleni roztapiamy cukier, dodajemy jabłka, masło, rozmaryn i cynamon, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy sól i sok z cytryny, mieszamy.
  4. Mleko kokosowe mieszamy z masłem orzechowym i do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Pancake formujemy na kształt taco, do środka dodajemy jabłko, polewamy polewą, a na koniec dodajemy pokrojone migdały.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości