Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym, czyli karnawałowe dania od MasterChefów

Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk, finalista pierwszej i zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior, przygotowali karnawałowe dania. Sprawdź przepis na taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym.  

Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym - przepis krok po kroku

Składniki na pancakes:

  • 200 g mąki,
    • 50 g cukru,
      • 12 g proszku do pieczenia,
        • 6 g soli,
          • 240 ml mleka,
            • 2 jajka,
              • 60 g rozpuszczonego masła.

                Dodatki:

                • 3 jabłka,
                  • 2 łyżki cukru brązowego,
                    • 2 łyżeczki cynamonu,
                      • szczypta soli,
                        • sok z pół cytryny,
                          • łyżka masła,
                            • gałązka rozmarynu.

                              Polewa:

                              • 100 ml mleka kokosowego,
                                • 50 g masła orzechowe.

                                  Posypka:

                                  • 60 g prażonych migdałów.

                                    Sposób przygotowania

                                    1. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do tego jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                      1. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy pancake około 2-3 minuty z każdej strony.
                                        1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patleni roztapiamy cukier, dodajemy jabłka, masło, rozmaryn i cynamon, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy sól i sok z cytryny, mieszamy.
                                          1. Mleko kokosowe mieszamy z masłem orzechowym i do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                            1. Pancake formujemy na kształt taco, do środka dodajemy jabłko, polewamy polewą, a na koniec dodajemy pokrojone migdały.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Kuba Tomaszczyk/Julka Cymbaluk 

                                              Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana