Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym - przepis krok po kroku
Składniki na pancakes:
- 200 g mąki,
- 50 g cukru,
- 12 g proszku do pieczenia,
- 6 g soli,
- 240 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g rozpuszczonego masła.
Dodatki:
- 3 jabłka,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- sok z pół cytryny,
- łyżka masła,
- gałązka rozmarynu.
Polewa:
- 100 ml mleka kokosowego,
- 50 g masła orzechowe.
Posypka:
- 60 g prażonych migdałów.
Sposób przygotowania
- Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do tego jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy pancake około 2-3 minuty z każdej strony.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patleni roztapiamy cukier, dodajemy jabłka, masło, rozmaryn i cynamon, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy sól i sok z cytryny, mieszamy.
- Mleko kokosowe mieszamy z masłem orzechowym i do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Pancake formujemy na kształt taco, do środka dodajemy jabłko, polewamy polewą, a na koniec dodajemy pokrojone migdały.
Zobacz także:
- Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków
- Pancakes zwyciężczyni MasterChefa Juniora
- Amerykańskie śniadanie, czyli przez żołądek do serca z okazji Dnia Pocałunków
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuba Tomaszczyk/Julka Cymbaluk
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: