Amerykańskie śniadanie - pancakesy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej - około 400 g
- 2 szklanki mleka - 500 ml
- 6 średnich jaj
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek oleju roślinnego
- dodatkowo: dużo owoców :czerwone porzeczki, maliny, borówki, figi, truskawki i cukier puder
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto możesz odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
- Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni.
- Gofry po upieczeniu odkładaj na metalową kratkę. Posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Lub podawaj z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, bitą śmietaną itp.
Amerykańskie śniadanie - gofry - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 x szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 jaja
- 1 szklanka oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
- 2.5 szklanki mleka
- dodatkowo: dużo owoców :czerwone porzeczki, maliny, borówki, figi, truskawki i cukier puder
Sposób przygotowania:
- Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.
- Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki :-)
- Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki - do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
- W ten sposób usmaż wszystkie pancakes
Zobacz także:
- Anna Starmach. Kuchnia amerykańska
- Święto hot doga. Poznaj historię dania i pyszne przepisy
- Kuchnia amerykańska po polsku!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: