Tortilla śniadaniowa - przepis krok po kroku
Wrap z domowej tortilli żytniej z jajecznicą z pieczarkami, serkiem kremowym, wędliną, czarnuszką, ogórkiem zielonym i makaronem ryżowym nitki
Składniki:
- 250 g mąki żytniej do wypieku chleba (ostatecznie pszennej pełnoziarnistej),
- ok 140 g gorącej wody,
- 35 g oleju,
- sól, pieprz,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5-6 jajek,
- 350 g pieczarek,
- opakowanie kremowego serka kanapkowego,
- 2 zielone ogórki szklarniowe,
- opakowanie makaronu ryżowego nitki,
- 2 łyżeczki czarnuszki,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
W dużej szklanej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i sodą oczyszczoną. Dodaj olej i gorącą wodę i najpierw wymieszaj składniki łyżką, następnie zagnieć ciasto do elastycznej gładkiej konsystencji. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj składniki na farsz: ogórek gruntowy obierz i pokrój w cieniutkie paseczki, możesz usunąć gniazda nasienne. Ugotuj makaron ryżowy i przelej zimną wodą. Posiekaj szczypiorek. Usmaż jajecznicę z pieczarkami z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
Schłodzone ciasto na tortille podziel na 5-6 kulek równej wielkości, każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek o średnicy patelni – najlepiej 28 cm. Patelnie rozgrzej i zmniejsz moc pod palnikiem. Smaż ok 1,5 minuty z każdej strony.
TIP: Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania. Podczas smażenia można przykryć placki bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.
Każdy placek smarujemy kremowym serkiem, posypujemy czarnuszką oraz szczypiorkiem, na to kładziemy plastry wędliny, na wędlinę ogórek oraz makaron i na sam koniec po łyżce jajecznicy. Zawijamy tortille w sakiewki, podobnie jak krokiety, przekrajamy w połowie.
Tortilla obiadowa - przepis krok po kroku
Quesadilla z mięsem z indyka, pomidorami, batatem, kolędrą, marynowanymi papryczkami jalapeño i serem cheddar
Składniki:
- 4 tortille pszenne (gotowe),
- 300 g mięsa z indyka,
- puszka pomidorów krojonych,
- średniej wielkości batat,
- 250 g sera cheddar w kawałku,
- doniczka świeżej kolendry,
- marynowane papryczki jalapeño,
- 4 łyżki oliwy,
- suszony tymianek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wyłóż na nią mięso mielone z indyka, podsmaż przez 2 minutki. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata, puszkę z pomidorami, 3-4 plasterki papryczki, 1/3 szklankę wody i szczyptę soli oraz pieprzu. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości batatów. Jeżeli batat jest twardy, a na patelni nie ma już płynu, podlej farsz odrobiną wody. Na koniec rozgnieć batata widelcem i duś farsz do momentu, aż sos będzie gęsty. W międzyczasie zetrzyj ser cheddar na dużych oczkach.
TIP: Każdy placek tortilli natnij do połowy, rozłóż gotowy farsz na każdej ćwiartce, posyp farsz serem, świeżą kolendrą i złóż po kolei każdą ćwiartkę jedną na drugą. W dużej patelni (takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) ułóż 4 ćwiartki, by razem stworzyły okrąg, posyp jeszcze odrobiną sera, posiekaną papryczką i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Gotowe danie posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Tortilla na kolację - przepis krok po kroku
Mini tortille kukurydziane z kiełbasą chorizo, rzodkiewką, czerwoną fasolą, kwaśną śmietaną, kolendrą i limonką
Składniki:
- pakowanie tortilli kukurydzianych (o średnicy 15-20 cm),
- małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%,
- pęczek rzodkiewki,
- puszka czerwonej fasoli,
- doniczka świeżej kolendry,
- 2-3 limonki,
- 2-3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę chorizo obierz z błonki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na oliwie. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki i ćwiartki. Fasolę odcedź, opłucz zimną wodą i dodaj do chorizo, podsmażaj jeszcze przez parę chwil. Limonkę pokrój w ósemki, kolendrę delikatnie zsiekaj.
Tortille smażymy z każdej strony ok 1 minuty na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Każdy placuszek po zdjęciu z patelni natychmiast przykryj bawełnianą ściereczką, by nie wystygł. Gotowym plackom nadaj kształt łódeczki.
TIP: rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak, by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.
Każdą tortillę nadziej gotowym farszem z chorizo i fasoli, rzodkiewką, skrop sokiem z limonki, dodaj kleks kwaśnej śmietany i posyp świeżą kolendrą.
Tortilla deserowa - przepis krok po kroku
Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
Składniki:
- 4 tortille pszenne,
- 250 g serka ricotta,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 owoce mango,
- pomarańcza,
- łyżka cukru pudru,
- 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kremu: słodką śmietankę z cukrem ubij na sztywno, śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj serek ricotta, uważaj, by nie przebyć kremu. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj w krem za pomocą łyżki. Krem przykryj szczelnie i odstaw do lodówki. W tym czasie obierz mango i pokrój w plasterki. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Każdy placek posmaruj kremem, wyłóż na niego mango, posyp odrobiną skórki z pomarańczy i bardzo szczelnie zawiń w rulony. Rulony schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pokrój tortille w mniejsze ruloniki i udekoruj wy filetowaną pomarańczą.
TIP 1 : Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania.
TIP 2: Podczas smażenia tortilli można je przykryć bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.
TIP 3: By uzyskać kształt łódeczki, rozgrzej piekarnik do 150 °C, wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.
Zobacz także:
- Przepisy na dania z tortillą
- Tortilla z kurczakiem na ciepło czy tortilla z kurczakiem na zimno. Nieważne, który wariant wybierzesz, tortilla z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań!
- Jak zrobić tortillę? Sprawdź, czy dasz radę zrobić ją samemu w domu!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ola Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News