Tortille na cały dzień z przepisów zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef"

Ola Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Tortille na cały dzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef" Ola Juszkiewicz przedstawiła swoje przepisy na tortille na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować tortillę idealną na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser.

Tortilla śniadaniowa - przepis krok po kroku

Tortilla śniadaniowa
Tortilla śniadaniowa
Tortilla śniadaniowa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Wrap z domowej tortilli żytniej z jajecznicą z pieczarkami, serkiem kremowym, wędliną, czarnuszką, ogórkiem zielonym i makaronem ryżowym nitki

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej do wypieku chleba (ostatecznie pszennej pełnoziarnistej),
  • ok 140 g gorącej wody,
  • 35 g oleju,
  • sól, pieprz,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5-6 jajek,
  • 350 g pieczarek,
  • opakowanie kremowego serka kanapkowego,
  • 2 zielone ogórki szklarniowe,
  • opakowanie makaronu ryżowego nitki,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

W dużej szklanej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i sodą oczyszczoną. Dodaj olej i gorącą wodę i najpierw wymieszaj składniki łyżką, następnie zagnieć ciasto do elastycznej gładkiej konsystencji. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj składniki na farsz: ogórek gruntowy obierz i pokrój w cieniutkie paseczki, możesz usunąć gniazda nasienne. Ugotuj makaron ryżowy i przelej zimną wodą. Posiekaj szczypiorek. Usmaż jajecznicę z pieczarkami z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.

Schłodzone ciasto na tortille podziel na 5-6 kulek równej wielkości, każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek o średnicy patelni – najlepiej 28 cm. Patelnie rozgrzej i zmniejsz moc pod palnikiem. Smaż ok 1,5 minuty z każdej strony.

TIP: Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania. Podczas smażenia można przykryć placki bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.

Każdy placek smarujemy kremowym serkiem, posypujemy czarnuszką oraz szczypiorkiem, na to kładziemy plastry wędliny, na wędlinę ogórek oraz makaron i na sam koniec po łyżce jajecznicy. Zawijamy tortille w sakiewki, podobnie jak krokiety, przekrajamy w połowie.

Tortilla obiadowa - przepis krok po kroku

Tortilla obiadowa z indykiem
Tortilla obiadowa z indykiem
Tortilla obiadowa z indykiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Quesadilla z mięsem z indyka, pomidorami, batatem, kolędrą, marynowanymi papryczkami jalapeño i serem cheddar

Składniki:

  • 4 tortille pszenne (gotowe),
  • 300 g mięsa z indyka,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • średniej wielkości batat,
  • 250 g sera cheddar w kawałku,
  • doniczka świeżej kolendry,
  • marynowane papryczki jalapeño,
  • 4 łyżki oliwy,
  • suszony tymianek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wyłóż na nią mięso mielone z indyka, podsmaż przez 2 minutki. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata, puszkę z pomidorami, 3-4 plasterki papryczki, 1/3 szklankę wody i szczyptę soli oraz pieprzu. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości batatów. Jeżeli batat jest twardy, a na patelni nie ma już płynu, podlej farsz odrobiną wody. Na koniec rozgnieć batata widelcem i duś farsz do momentu, aż sos będzie gęsty. W międzyczasie zetrzyj ser cheddar na dużych oczkach.

TIP: Każdy placek tortilli natnij do połowy, rozłóż gotowy farsz na każdej ćwiartce, posyp farsz serem, świeżą kolendrą i złóż po kolei każdą ćwiartkę jedną na drugą. W dużej patelni (takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) ułóż 4 ćwiartki, by razem stworzyły okrąg, posyp jeszcze odrobiną sera, posiekaną papryczką i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Gotowe danie posyp posiekaną świeżą kolendrą.

Tortilla na kolację - przepis krok po kroku

Mini tortille kukurydziane
Mini tortille kukurydziane
Mini tortille kukurydziane
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Mini tortille kukurydziane z kiełbasą chorizo, rzodkiewką, czerwoną fasolą, kwaśną śmietaną, kolendrą i limonką

Składniki:

  • pakowanie tortilli kukurydzianych (o średnicy 15-20 cm),
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%,
  • pęczek rzodkiewki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • doniczka świeżej kolendry,
  • 2-3 limonki,
  • 2-3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę chorizo obierz z błonki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na oliwie. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki i ćwiartki. Fasolę odcedź, opłucz zimną wodą i dodaj do chorizo, podsmażaj jeszcze przez parę chwil. Limonkę pokrój w ósemki, kolendrę delikatnie zsiekaj.

Tortille smażymy z każdej strony ok 1 minuty na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Każdy placuszek po zdjęciu z patelni natychmiast przykryj bawełnianą ściereczką, by nie wystygł. Gotowym plackom nadaj kształt łódeczki.

TIP: rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak, by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.

Każdą tortillę nadziej gotowym farszem z chorizo i fasoli, rzodkiewką, skrop sokiem z limonki, dodaj kleks kwaśnej śmietany i posyp świeżą kolendrą.

Tortilla deserowa - przepis krok po kroku

Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy

Składniki:

  • 4 tortille pszenne,
  • 250 g serka ricotta,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 owoce mango,
  • pomarańcza,
  • łyżka cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kremu: słodką śmietankę z cukrem ubij na sztywno, śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj serek ricotta, uważaj, by nie przebyć kremu. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj w krem za pomocą łyżki. Krem przykryj szczelnie i odstaw do lodówki. W tym czasie obierz mango i pokrój w plasterki. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Każdy placek posmaruj kremem, wyłóż na niego mango, posyp odrobiną skórki z pomarańczy i bardzo szczelnie zawiń w rulony. Rulony schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pokrój tortille w mniejsze ruloniki i udekoruj wy filetowaną pomarańczą.

TIP 1 : Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania.

TIP 2: Podczas smażenia tortilli można je przykryć bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.

TIP 3: By uzyskać kształt łódeczki, rozgrzej piekarnik do 150 °C, wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!