Ilość produktów bez glutenu staje się coraz większa, również w przypadku makaronów. Makaron bezglutenowy może być wykonany z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej.
Bułki bezglutenowe to smaczna alternatywa dla osób, które unikają glutenu. Poznaj propozycje ich przygotowania i wybierz najlepszy przepis na bułki bezglutenowe.
Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.