Trufle amarantusowo-chałwowe
Składniki:
4 łyżki tahini
3 łyżki syropu z agawy
ok. 8 łyżek ekspandowanego amarantusa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, uformować kuleczki, ewentualnie obtoczyć je w sezamie i odłożyć, by wystygły.
Sezamki słonecznikowe
Składniki:
200 g ziaren słonecznika (łuskanych)
4 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru
2-3 łyżki bezmlecznej margaryny
3 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Margarynę roztopić z mlekiem i cukrem, mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziarna, wymieszać. Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Piec ok. 20 min. w 175 st. C. Pokroić na batoniki.
Pieczone owoce pod pianką
Składniki:
paczka białych pianek marshmallow
1 banan
maliny (mogą być mrożone)
jagody (mogą być mrożone)
1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Owoce pokroić w kawałki i włożyć do żaroodpornych, niedużych naczyń. Na wierzch położyć kilka pianek, całość wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 2-3 minuty.
Budyń jaglany z sosem z suszonych owoców
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mleka roślinnego (najlepiej ryżowego)
syrop z agawy
szklanka mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny
filiżanka masła klarowanego
filiżanka wody
4 łyżki syropu z agawy lub daktyli
duża szczypta cynamonu
miąższ z 1/4 laski wanilii
Przygotowanie:
Owoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku. Sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu 3-5 min. Budyń podawać udekorowany sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN