Kuchnia Dzień Dobry TVN to przestrzeń, do której chętnie zapraszamy nie tylko zawodowych kucharzy, ale również naszych prowadzących oraz widzów. Tym razem za gotowanie wzięli się Marcin Prokop i pani Marta Brichacek. Sprawdź ich bezglutenowe przepisy i nie tylko.
Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)
Daria Ładocha postanowiła udowodnić, że kuchnia bezglutenowa wcale nie musi być droga. By nie nadszarpnąć naszej kieszeni, blogerka kulinarna wykorzystała tańsze rozwiązania. W ten sposób w kuchni Dzień Dobry TVN powstały takie dania jak, ryżowa zapiekanka z warzywami, pstrąg pieczony z warzywami, barszcz ukraiński z ciecierzycą, a na deser czekoladowe kule. Pychota!
W kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Bober-Bruijn przygotowała wigilijne dania bezglutenowe: biszkopt cynamonowy, sałatkę z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.
Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?