Marta Bichacek jest wielbicielką kuchni bez glutenu i bez laktozy, ale nie jest "kulinarną terrorystką". Dopuszcza, że inni mogą woleć mąkę pszenną. Po prostu gotuje zdrowo i smacznie dla siebie i innych, eksperymentuje w kuchni i próbuje przepisów, aż uzyska ten smak, o który jej chodzi, a pierwszym testerem jest dań zwykle jest mama. Przepisy w większości są jej autorskie. Co ciekawe, pani Marta nie piecze oraz nie gotuje zup.
Bezglutenowe naleśniki - przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 5 czubatych łyżek mąki bezglutenowej
- pół szklanki wody lekko gazowanej cała szklanka mleka 1,5% bez laktozy
Sos do spaghetti - przepis
Składniki:
- pół szklanki wody zimnej
- sos pasta/passata pomidorowa - cała puszka
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- szczypior cienki - 5 łodyg
- natka pietruszki - 1 gałązka
- cała cukinia małej wielkości
- papryka zielona - połowa
- pieprz czarny - szczypta
- przyprawa do wołowiny - 1 łyżeczka
- sól według uznania szczypta
Sałatka świąteczna/letnia - przepis
Składniki:
- ser żółty bez laktozy gouda 150 g
- ananas kawałki - puszka
- rodzynki - 150 g
- kukurydza - puszka
- majonez - 4 łyżki stołowe
- czerwona papryka średniej wielkości
- natka pietruszki - 2 gałązki
Gofry inaczej - przepis
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego bezglutenowego
- 1 śmietana bez laktozy 36 % do ubijania
- 1 jogurt wege słony karmel
- cukier puder
- truskawki
- kiść winogron
Budyniowiec bez pieczenia - bez glutenu i laktozy - przepis
Składniki:
- opakowanie długich biszkoptów bez glutenu
- budyń waniliowy
- mleko bez laktozy
- 2 łyżki cukru
- 2 garście żurawiny suszonej
- opakowanie malin
- cała cytryna
- 2 kieliszki wody
- płatki migdałowe
- jogurt wege kokosowo-migdałowy
- opakowanie szklane/silikonowe/blaszane
Na dno opakowania kładę biszkopty. Roluję cytrynę, kroję na pół. Połówkę wyciskam do miseczki i łączę z kieliszkiem wody. Drugą połowę odkładam na później. Polewam biszkopty i układam maliny. Wkładam do lodówki na czas przygotowania budyniu.
Biorę mniej mleka niż na opakowaniu. Szklankę mleka wlewam do garnka i gotuję na małym ogniu. W drugiej szklance mieszam dokładnie budyń z mlekiem i dodaję 2 łyżki cukru.
Jak już mleko będzie kipić, wlewam budyń z mlekiem i szybko mieszam w garnku. Jeśli zauważę, że jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę mleka z kartonu i mieszam.
Odstawiam do wystygnięcia. Po ostygnięciu wsypuję żurawinę i mieszam. Wyjmuję naczynie z lodówki i nakładam budyń na maliny. Układam biszkopty na to. Wyciskam drugą połowę cytryny do miseczki, łączę z kieliszkiem wody i polewam warstwę biszkoptów. Na to wykładam jogurt wege (ma to wyglądać jak polany lukier) i posypuję migdałami. Wkładam do lodówki na 40 minut.
Zobacz także:
- Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe?
- Gofry bezglutenowe – jak przygotować smaczną fit przekąskę?
- Dieta bezglutenowa i bezmleczna, czyli jak poradzić sobie bez glutenu i mleka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN