Marcin Prokop i nasza widzka w kuchni. Co przygotowali?

Gotujemy z naszymi widzami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to przestrzeń, do której chętnie zapraszamy nie tylko zawodowych kucharzy, ale również naszych prowadzących oraz widzów. Tym razem za gotowanie wzięli się Marcin Prokop i pani Marta Brichacek. Sprawdź ich bezglutenowe przepisy i nie tylko.

Marta Bichacek jest wielbicielką kuchni bez glutenu i bez laktozy, ale nie jest "kulinarną terrorystką". Dopuszcza, że inni mogą woleć mąkę pszenną. Po prostu gotuje zdrowo i smacznie dla siebie i innych, eksperymentuje w kuchni i próbuje przepisów, aż uzyska ten smak, o który jej chodzi, a pierwszym testerem jest dań zwykle jest mama. Przepisy w większości są jej autorskie. Co ciekawe, pani Marta nie piecze oraz nie gotuje zup.

Bezglutenowe naleśniki - przepis

Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowe naleśniki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 2 jajka
    • 5 czubatych łyżek mąki bezglutenowej
      • pół szklanki wody lekko gazowanej cała szklanka mleka 1,5% bez laktozy

        Sos do spaghetti - przepis

        Sos do spaghetti
        Sos do spaghetti
        Sos do spaghetti
        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

        Składniki:

        • pół szklanki wody zimnej
          • sos pasta/passata pomidorowa - cała puszka
            • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
              • szczypior cienki - 5 łodyg
                • natka pietruszki - 1 gałązka
                  • cała cukinia małej wielkości 
                    • papryka zielona - połowa
                      • pieprz czarny - szczypta
                        • przyprawa do wołowiny - 1 łyżeczka
                          • sól według uznania szczypta

                            Sałatka świąteczna/letnia - przepis

                            Sałatka świąteczna
                            Sałatka świąteczna
                            Sałatka świąteczna
                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                            Składniki:

                            • ser żółty bez laktozy gouda 150 g
                              • ananas kawałki - puszka
                                • rodzynki - 150 g
                                  • kukurydza - puszka
                                    • majonez - 4 łyżki stołowe
                                      • czerwona papryka średniej wielkości
                                        • natka pietruszki - 2 gałązki

                                          Gofry inaczej - przepis

                                          Gofry inaczej
                                          Gofry inaczej
                                          Gofry inaczej
                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                          Składniki:

                                          • 2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego bezglutenowego
                                            • 1 śmietana bez laktozy 36 % do ubijania
                                              • 1 jogurt wege słony karmel
                                                • cukier puder 
                                                  • truskawki 
                                                    • kiść winogron

                                                      Budyniowiec bez pieczenia - bez glutenu i laktozy - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • opakowanie długich biszkoptów bez glutenu
                                                        • budyń waniliowy 
                                                          • mleko bez laktozy
                                                            • 2 łyżki cukru 
                                                              • 2 garście żurawiny suszonej
                                                                • opakowanie malin
                                                                  • cała cytryna
                                                                    • 2 kieliszki wody
                                                                      • płatki migdałowe
                                                                        • jogurt wege kokosowo-migdałowy
                                                                          • opakowanie szklane/silikonowe/blaszane

                                                                            Na dno opakowania kładę biszkopty. Roluję cytrynę, kroję na pół. Połówkę wyciskam do miseczki i łączę z kieliszkiem wody. Drugą połowę odkładam na później. Polewam biszkopty i układam maliny. Wkładam do lodówki na czas przygotowania budyniu.

                                                                            Biorę mniej mleka niż na opakowaniu. Szklankę mleka wlewam do garnka i gotuję na małym ogniu. W drugiej szklance mieszam dokładnie budyń z mlekiem i dodaję 2 łyżki cukru.

                                                                            Jak już mleko będzie kipić, wlewam budyń z mlekiem i szybko mieszam w garnku. Jeśli zauważę, że jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę mleka z kartonu i mieszam. 

                                                                            Odstawiam do wystygnięcia. Po ostygnięciu wsypuję żurawinę i mieszam. Wyjmuję naczynie z lodówki i nakładam budyń na maliny. Układam biszkopty na to. Wyciskam drugą połowę cytryny do miseczki, łączę z kieliszkiem wody i polewam warstwę biszkoptów. Na to wykładam jogurt wege (ma to wyglądać jak polany lukier) i posypuję migdałami. Wkładam do lodówki na 40 minut.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana