Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Przepis na gofry bezglutenowe powstał na potrzeby osób dbających o linię. Fit rewolucja ogarnęła kilka lat temu właściwie cały świat. Trzeba jednak pamiętać, że stwierdzoną nietolerancję glutenu ma jedynie 3% populacji. Ograniczenie glutenu jest jednak wskazane ze względów zdrowotnych. Mąka, czyli podstawowy produkt zawierający gluten, jest współcześnie produkowana z wykorzystaniem procesów, które pozbawiają ją wielu cennych wartości. Zastąpienie mąki pszennej mąką kukurydzianą, razową lub z amarantusa nie odejmuje gofrom smaku, a dodaje wartości odżywczych.
Przepis na gofry bezglutenowe Anny Lewandowskiej
Gofry bezglutenowe musiały się znaleźć wśród przepisów na blogu Anny Lewandowskiej. Żona Roberta Lewandowskiego jest jedną z najważniejszych polskich influencerek w dziedzinie zdrowego stylu życia. Jest też jedną z najbardziej zagorzałych propagatorek diety bezglutenowej. Od kilku lat konsekwentnie namawia swoich obserwatorów do korzystania z przepisów na alternatywne (bezglutenowe) wersje ulubionych dań. Do takich przepisów z pewnością należy ten na gofry bezglutenowe (przepis pochodzi z bloga hpba.pl).
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej,
- 30 g mąki ryżowej,
- 4 jajka,
- 200 ml bezglutenowego mleka owsianego (lub inne mleko roślinne),
- szczypta soli morskiej,
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszaj dokładnie ze sobą aż do powstania gładkiej masy. Wylewaj ją na rozgrzaną gofrownicę natłuszczoną odrobiną oleju kokosowego. Smaż kilka minut. Gofry możesz podawać z ulubioną domową konfiturą lub innymi dodatkami. W sezonie świetnie sprawdzą się świeże owoce.
Gofry bezglutenowe bez jajek
Gofry bezglutenowe proponowane przez Annę Lewandowską opierają się przede wszystkim na dwóch zamiennikach. Mąkę pszenną wymienia się na mąkę owsianą i ryżową, natomiast mleko krowie na właściwie dowolne mleko roślinne (najczęściej w przepisach można spotkać mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane). Są jednak tacy, którzy proponują jeszcze bardziej radykalną modyfikację przepisu. Wykluczają bowiem z niego jajka. Jak przygotować gofry bezglutenowe bez jajek uczą przede wszystkim weganie oraz mamy alergików. Poniżej przepis od jednej z nich, z bloga mamalergikagotuje.pl.
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 150 ml mleka kokosowego o temperaturze pokojowej,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej,
- 50 g mąki z tapioki 30 g mąki ziemniaczanej (skrobi),
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów),
- 1 łyżka inuliny w proszku,
- 1 łyżeczka nasion chia + 2 łyżki ciepłej wody lub siemię lniane + woda,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- olej do smarowania gofrownicy.
Przygotowanie:
Ziarna chia zalej ciepłą wodą i odstaw, aż napęcznieją. Każdą mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, inulinę. Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko dodaj do mąki i energicznie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę. Dodaj chia i wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, nie powinno być lejące się.
Nagrzej gofrownicę. Posmaruj ją olejem i wylej ciasto na kratkę. Piecz 3–4 minuty.
Są to wegańskie gofry bezglutenowe , które można podać każdemu alergikowi, w ich składzie alergeny zostały ograniczone właściwie do minimum. Gofry takie można podawać z syropem klonowym, daktylowym, z dodatkiem świeżych owoców.
Gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej
Gofry bezglutenowe bez mleka to tak naprawdę gofry bez mleka krowiego. We właściwie każdym przepisie zastępuje się je mlekiem owsianym, kokosowym, ryżowym, migdałowym. Mąkę pszenną zastępuje się natomiast mąką ryżową, owsianą, gryczaną, kasztanową. Wybór często podyktowany jest ceną, ponieważ tego typu mąki nie należą do najtańszych produktów spożywczych. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast mąka kukurydziana. Jest ona znacznie tańsza od innych tutaj wymienionych, a gofry bezglutenowe z niej zrobione są równie smaczne.
Składniki (ok. 4 porcji):
- 25 g mąki jaglanej,
- 70 g mąki kukurydzianej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego.
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Połącz mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i olej kokosowy. Wszystko zmiksuj. Do ciasta dodaj białka. Delikatnie połącz. Rozgrzej gofrownicę. Ciasto na gofry bezglutenowe wylej na rozgrzaną blachę i smaż kilka minut.
Zobacz wideo: Desery w kształcie waginy podbijają Madryt
Zobacz też:
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto