Bezglutenowe menu

Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Twarożek w szynce parmeńskiej

Składniki:

szynka parmeńska (8 plastrów)

ser twaróg półtłusty (1op.)

jogurt naturalny (3 łyżki)

natka pietruszki (1 szt.)

szczypior (2 łyżki)

sok z cytryny (1 łyżka) + starta skórka

pieprz (wedle uznania)

pomidor duży (4 szt.)

jajko (4 szt.)

bazylia świeża (liście posiekane)

pieprz/sól

Szaszłyki krewetki + ogórek

krewetki 20 szt.

ogórek świeży (1 szt.)

koper (1 szt.)

pomidor (1 szt.)

Sos

jogurt naturalny (1 szt.)

sok z cytryny (1 łyżeczka)

oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

mięta (kilka liści)

Pasta Łososiowa z cykorią

Składniki:

cykoria (6-8 listków)

łosoś wędzony/ pieczony w kawałkach (4 łyżki)

naturalny serek homogenizowany

mąka ziemniaczana (2 łyżki)

chrzan (zetrzeć na tarce)

sok z cytryny (łyżeczka)

Deser szaszłyki z jabłek

Składniki:

jabłka 3- 4 szt.

miód (3 łyżki)

cukier brązowy (1 łyżka)

jogurt gęsty (2 łyżki)

Dania na ciepło

Składniki:

20 dkg mięsa mielonego z piersi indyka kurczaka

ryż brązowy lub biały (3 łyżki)

żółtko- (1 szt.)

natka pietruszki – posiekana (2 łyżki)

Sos

jogurt naturalny gęsty (1 op.)

pestki słonecznika + dyni (1 łyżka)

kiełki mieszane (1 łyżka)

ogórek świeży (kilka plastrów- zetrzeć na tarce)

Surówka

Składniki:

burak surowy (1 szt.)

marchew (1 szt.)

roszponka (szklanka)

orzechy włoskie (10 szt.)

oliwa z oliwek (1 łyżka)

maliny/truskawki/granat

Proste pyzy

Składniki:

średni ziemniak (2 szt.)

twaróg półtłusty (2 łyżki)

żółtko (2 szt.)

natka pietruszki (1 łyżka)

mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)

Surówka

szpinak świeży (1/2 op.)

pomarańcza (1 szt.)

Sos

sok z pomarańczy (3 łyżki)

oliwa z oliwek (1 łyżka)

orzeszki piniowe (15 szt.)

wiórki kokosowe (posypać troszkę)

Surówka II

Składniki:

fenkuł (koper włoski) 1 szt.

jabłko (1 szt.)

liście zielonej kapusty (szklanka)

sok z cytryny (łyżeczka)

orzechy włoskie (20 szt.)

Sos

oliwa z oliwek (1 łyżka)

miód

natka pietruszki

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzie Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości