Biszkopt cynamonowy (na święta)
Składniki:
Tort:
5 łyżek bezglutenowego koncentratu ciasta
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
4 łyżki bezglutenowej mąki gryczanej
10 łyżek cukru
5 jajek
Dekoracja:
1⁄2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego bezglutenowego
1⁄2 tabliczki startej mlecznej czekolady bezglutenowej
150 g malin mrożonych lub świeżych
400 ml śmietanki kremówki
400 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosyp cukier, ale zrób to w 3 partiach, a na koniec wmiksuj żółtka. Do masy dodaj przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ciasto do okrągłej dużej tortownicy (24 cm) lub do prostokątnej formy (29x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 30 min. i przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy (patyczek powinien być suchy, jeśli nie jest, potrzymaj biszkopt jeszcze 3–5 min. w piekarniku).
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuść go spodem na podłogę z wysokości ok. 50 cm (nie bój się nie wypadnie z formy), to zachowa w nim wszystkie bąbelki powietrza i ciasto nie „siądzie”. Potem odstaw go do wystygnięcia. Zimny biszkopt przekrój poziomo – co najmniej na 2 płaty. Możesz spróbować pokroić go na 3 płaty, ale jest to znacznie trudniejsze. Ubij kremówkę i dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem rozrób mascarpone z 5 łyżkami kremówki, potem bardzo wolno dodaj do sera resztę kremówki. Jeden z płatów biszkoptu posmaruj dżemem śliwkowym, na nim połóż warstwę kremu serowo-śmietanowego, przykryj drugim płatem biszkoptowym i ten z wierzchu posmaruj kremem. Na koniec posyp tort wiórkami czekolady i udekoruj pomarańczą oraz malinami.
Sałatka z bobu i fasolki szparagowej (na wigilijny stół)
Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat
80 g bobu (świeżego lub mrożonego)
6 łyżek ziaren komosy ryżowej (quinoa)
100 g fasolki szparagowej
Sos:
kilka liści bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka płynnego miodu
1⁄2 łyżeczki suszonych ziół
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj bób i fasolkę. Ugotuj ziarna komosy ryżowej i odstaw do ostudzenia. Na 4 talerzach rozłóż równomiernie sałatę. Zdejmij skórkę z bobu. Fasolę i bób rozłóż na talerzach. Wszystkie porcje posyp ugotowanymi ziarnami komosy. Musztardę zmieszaj z miodem, dodaj ocet balsamiczny, cytrynę, sól, pieprz oraz czosnek i wszystko wymieszaj na gładką masę. Dodaj oliwę i wymieszaj jeszcze raz. Sałatki polej sosem winegret. Podawaj z focaccią i schłodzonym białym winem.
Pieczone ziemniaki (na wigilijny stół)
Składniki:
5–6 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
suszone zioła
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 230 st. C. Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ich! Każdy ziemniak przekrój na osiem kawałków. Wrzuć wszystkie kawałki do dużej miski, pokrop oliwą i posyp pieprzem oraz solą. Wyłóż ziemniaki na płaską blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20–30 min. Jeśli wyda ci się, że są miękkie, ale nie są dostatecznie brązowe, to włącz program do pieczenia od góry na 2 min. Wyjmij frytki z piekarnika, przełóż do miski i podawaj jako dodatek do obiadu albo jak frytki, z sosem saté albo majonezem (całość możesz posypać drobno pokrojoną surową cebulką).
Pasztet z wątróbek (na święta)
Składniki:
kilka gron czerwonej porzeczki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
spora garść świeżego tymianku
3–4 łyżki klarowanego masła
350–400 g wątróbek kurzych
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki wina porto
1–2 ząbki czosnku
1 kiszony ogórek
3 małe szalotki
2 łyżki masła
pieprz
sól
Przygotowanie:
Oczyść wątróbki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć pokrojoną szalotkę i czosnek, a po 2 min. dodaj wątróbkę. Kiedy wątróbka zacznie zmieniać kolor na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie różowa, dosyp gałkę, tymianek i wlej porto. Poduś chwilę i dolej śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wszystko wymieszaj, potrzymaj na patelni przez kilkanaście sekund i przełóż do blendera. Zmiel wszystko na jednolitą i gładką masę, i dopraw pieprzem oraz solą.
Przełóż do kokilek, wierzch posyp resztą tymianku i polej klarowanym masłem. Przed zalaniem masłem możesz udekorować wierzch pasztetu czerwoną porzeczką, wciskając lekko
owoce w pasztet. Jedz na chlebie z dodatkiem dobrze ukiszonych ogórków.
Jabłko z owsianką (na śniadanie w drugi dzień świąt)
Składniki:
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
4 szczypty cukru trzcinowego
4 jabłka średniej wielkości
2 łyżeczki cynamonu
150 ml mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Umyj jabłka, odkrój od góry kapelusik i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne. Każde jabłko posyp w środku cynamonem i kardamonem, a następnie przykryj kapelusikiem. Widelcem ponakłuwaj nieregularnie skórkę całego jabłka, ustaw wszystkie owoce na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25–30 min. Duże jabłka będą piekły się ok. 40–45 min.
W połowie pieczenia jabłek zacznij przygotowywać owsiankę. Wlej mleko do rondelka, podgrzej, wrzuć płatki owsiane i pomieszaj chwilę. Jeśli chcesz, żeby owsianka była gęsta, gotuj ją dłużej, cały czas mieszając (żeby płatki nie przywarły do dna) i odstaw wtedy, kiedy będzie miała odpowiednią dla ciebie gęstość. Wyjmij jabłka z piekarnika, podnieś kapelusiki dwiema łyżkami (uważaj, bo jabłka są bardzo gorące) i pozwól im chwilę ostygnąć (ok. 3 min.). Każde jabłko przełóż do małej miseczki, wlej do środka po 2–3 łyżki owsianki, posyp kardamonem, otartą skórką i cukrem trzcinowym. Przykryj kapelusikiem i podawaj z herbatą miętową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN