Okazuje się, że zima może być satysfakcjonującą porą dla grzybiarzy. Jest to bowiem najlepszy okres do zbierania gatunków nadrzewnych. Co ciekawe, większość z nich nie ustępuje w smaku popularnym podgrzybkom czy kurkom, a odnalezienie ich w zimowej scenerii dodatkowo cieszy oko. Jak to robić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Marianna Kasperczyk.
Trufle uważane są za najdroższe grzyby świata. Na polskich ziemiach wyszukuje ich m.in. psiak Barney, rasy lagotto romagnolo. Jak mu się to udaje? Jakie gatunki grzybów rosną w Polsce? Na te pytania odpowiedziała prof. Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa i właścicielka czworonoga.
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stermach i Paweł Gradowski z Masterchefa zajęli się truflami. Z czym podać tak wyjątkowy i drogi specjał aby wydobyć jego niezwykły smak? Oczywiście z czymś prostym. W garnkach pojawiły się włoskie kluski z ziemniaków, czyli gnocchi. Czym różnią się od polskich kopytek?
Mitem jest, że trufle nie występują w naszym klimacie. Już w pierwszej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czernieckiego pojawiły się przepisy z tym niepozornie wyglądającym grzybem w roli głównej. Czy w polskich lasach powstaną truflowe ogrody? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak postanowił dowiedzieć się więcej o najdroższych grzybach świata.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.
Plotkowano, że na pewno się rozstaną. Jednak oni na przekór wszystkim są wciąż razem. Mało tego - doczekali się dwóch synów. W kuchni Dzień Dobry TVN Marek Kościkiewicz i Agata Kościkiewicz przygotowali dania z truflami.
Ela i Magda prowadzą klubokawiarnię w Pruszkowie. Przyrządzają potrawy „na pocieszenie”- comfort food. Dania przez nie serwowane mogą być lekiem na każdy smutek. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: muffiny marchewkowo-dyniowo-imbirowe, świnki w błocie i lemon curd oraz białe trufle.
W naszej kuchni Kinga Paruzel, kulinarna blogerka i uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", przygotowała dietetyczne desery. Skorzystajcie z jej przepisów i sprawdźcie, jak smakują "odchudzone" desery!
Czy zastanawialiście się, co dzieje się z żywnością w piekarniku, garnku lub na patelni? Czym jest RAWdieta? O sekretach tej diety rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z propagatorką zdrowego i ekologicznego stylu życia Reni Jusis oraz Pawłem Rumińskim, właścicielem restauracji Raw Organic. Jak przyrządza się burgera witariańskiego?
Macie ochotę na coś słodkiego? Polecamy czekoladki o różnych smakach według przepisów Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło. Palce lizać!
Zaczynali od umieszczania filmików na jednym z portali internetowych, teraz prowadzą własny serwis. Mają rzesze wiernych fanów. W tym roku zabrali swoich widzów na dwumiesięczne wakacje kulinarne, podczas których gotowali, jedli i dzielili się swoimi inspiracjami. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swojej pasji, dla której postawili wszystko na jedną kartę, rzucili pracę w korporacjach, a teraz nie wychodzą z kuchni. I są szczęśliwi.