Kuchnia na Mikołajki.
Trufelki śnieżne
Składniki:
200 g pokruszonych ciastek
ok. 80-100 g twarożku
100 g czekolady roztopionej
Przygotowanie:
Ciastka kruszę, mieszam z twarożkiem i czekoladą, wyrabiam masę i formuję kulki. Kulki obtaczam w wiórkach kokosowych. Chowam do lodówki by się schłodziły.
Kurczak z ziemniakami
Składniki:
ok. 600 g podudzi kurczaka
1-1,5 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu
1 łyżeczka pieprzu
sól
sól ziołowa
Przygotowanie:
Podudzia kurczaka obtaczam w marynacie przygotowanej z oleju, miodu i przypraw, wkładam do naczynia, dodaję do tego ziemniaki posypane solą ziołową. Zapiekam w nagrzanym do 180C piekarnika przez 1 godzinę.
Kisiel żurawinowy
Składniki:
1/2 szklanki żurawiny
1 szklanka wody
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Podgrzewam żurawinę z połową wody i cukrem, w drugiej połowie wody rozrabiam mąkę, dodaję do zagotowanej żurawiny i mieszam. Podaję póki gorące.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN