Materiał promocyjny

Burger witariański - jak smakuje?

Czy zastanawialiście się, co dzieje się z żywnością w piekarniku, garnku lub na patelni? Czym jest RAWdieta? O sekretach tej diety rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z propagatorką zdrowego i ekologicznego stylu życia Reni Jusis oraz Pawłem Rumińskim, właścicielem restauracji Raw Organic. Jak przyrządza się burgera witariańskiego?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zielony koktajl pełen witaminSkładniki:

4 ekologiczne banany

0,5 szklanki strukturyzowanej wody

5 ekologicznego ananasa

garść ekologicznego szpinaku

Przygotowanie:

Wrzucić do blendera i miksować ok 30-50 sekund.

Trufle czekoladoweSkładniki:

60 dkg bio migdałów

20 dkg bio daktyli

10 dkg bio moreli suszonych na słońcu

3 łyżki surowego kakao bio

woda struktyryzowana

Przygotowanie:

Zmiksować w blenderze migdały na mączkę. Wrzucić do malaksera morele i daktyle, dodać wodę, zmiksować. W misce połączyć kakao, mączkę z migdałów, kakao oraz zmiksowane owoce, wymieszać ,następnie zrobić kulki, które obtaczamy w kakao.

Składniki:

25 dkg orzechów laskowych bio

2 łyżki syropu z agawy bio

0,5 kg orzechów włoskich bio

0,5 kg rodzynek bio

ok 0,5 kg jabłek bio

cytryna

Przygotowanie:

Orzechy zmiksować z rodzynkami na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodać trochę wody, wyłożyć dno tortownicy jedną warstwą, następnie nałożyć jabłka pocięte w plastry, które wcześniej były wymieszane z syropem z agawy, cytryną i opcjonalnie z cynamonem, imbirem, na wierzch zrobić kruszonkę z reszty ciasta. Włożyć do lodówki na godzinę lub pałaszować od razu.

2 szt. chlebka buraczkowo-cukiniowego

1 mała bio czerwona cebula

1 duża bio czerwona papryka

1 średni bio czerwony pomidor

0,5 szkl. bio nasion dyni

0,5 bio jabłka bez pestek

0,5 szkl. bio nasion ze słonecznika

0,25 szkl bio siemienia lnianego

kotlet z warzyw suszony

ząbek bio czosnku

świeże bio zioła do smaku: bazylia, tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn

bio przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza siemieniem lnianym blendujemy w vita-mixie lub w high speed blenderze na prawie gładką masę, dodajemy siemię lniane i mieszamy łyżką, formujemy burgery i wkładamy do dehydratora na ok 8-10h (do uzyskania pożądanej miękkości - stopnia wysuszenia), z jednej proporcji powinno wyjść ok 8 burgerów.

Chlebki smarujemy z jednej strony śmietankowym serkiem z nerkowców, kładziemy sałatę, następnie burgera, smarujemy keczupem raw, kładziemy ulubione warzywa (bio pomidor, ogórek kiszony, zielony, paprykę czerwoną, zieloną, kiełki itp)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości