Sałatka z truskawek z pistacjami
Składniki:
250 g truskawek
30 g niesolonych pistacji
świeża mięta
sok z cytryny
miód
Przygotowanie:
Truskawki należy umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kawałki. Pistacje posiekać. Wszystkie składniki (sok z cytryny, miód, truskawki, orzechy) wymieszać w misce i odłożyć do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Składniki:
1 ananas
cukier brązowy
1 laska wanilii
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
300 g jogurtu naturalnego
bazylia
limonka
miód
Przygotowanie:
Ananas należy pokroić na ósemki. Posypać brązowym cukrem i imbirem oraz ziarenkami z laski wanilii. Wstawić do piekarnika z funkcją grill nastawionego na temp 180 C na ok 5-10 min by cukier się skarmelizował. Ananas podawać z jogurtem wymieszanym z bazylią, limonką i miodem.
Składniki:
1 szklanka orzechów np. włoskie, migdały
1 1/3 szklanka daktyli
1 szklanka suszonych owoców np. żurawina, brzoskwinie, rodzynki, melon
Do obtaczania:
kakao, płatki kokosowe, otręby, płatki kukurydziane, pokruszone orzechy, pyłek pszczeli, suszone owoce lub cokolwiek chcesz!
Przygotowanie:
Dodaj wszystko do miski malaksera i zmiksuj lub posiekaj drobno przy użyciu noża aż mieszanka będzie się dobrze sklejać. Formuj małe kuleczki i obtaczaj w kakao i w innych dodatkach. Przechowuj w lodówce.
Składniki na spód (o średnicy ok 20cm):
100g masła
1/4 szl. cukru
2 szkl. płatków owsianych
1/2-3/4 szkl. mąki pszennej razowej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnuszku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Składniki na wypełnienie:
jogurt grecki
maliny
jagody, truskawki
cytryna
miód
wanilia
Przygotowanie:
Jogurt grecki wymieszać z miodem i wanilią. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Udekorować świeżymi owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN