Orzechowe trufle
Składniki:
300 g suszonych daktyli
150 g mielonych orzechów nerkowca
50 g mielonych orzechów włoskich
Cynamon, mielone goździki, kardamon, mielony imbir
Mak lub kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Kiedy odpowiednio zmiękną (czyli po około 20-30 minutach), za pomocą blendera zmiksuj je na „papkę”.
Wymieszaj masę z daktyli z orzechami i przyprawami.
Z masy lep małe kuleczki i obtaczaj je w kakao lub w maku.
Orzechowa granola
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki miodu
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki rodzynek
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki migdałów
4 łyżki orzechów pekan
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki orzechów łuskanych laskowych
6 suszonych moreli
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C.
Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem lub mlekiem, a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.
Mleko migdałowe
Składniki:
Szklanka płatków migdałowych
3 szklanki wody
Przygotowanie:
Płatki zalej wodą, odstaw na noc.
Rano zmiksuj, przelej przez sito wyłożone gazą.
Gotowe!
Muffinki pełne orzechów
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
2 duże jajka
250 ml mleka
100 g topionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych migdałów bez skórki
Szczypta cynamonu
Ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, cukrem i orzechami.
Jajka wymieszaj z mlekiem i masłem.
Masę jajeczną przelej do składników suchych, wymieszaj.
Masę przekładaj do papilotek, piecze około 25 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
150 g miękkiego masła
80 g mąki
110 g cukru
100 g dowolnych orzechów
100 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia.Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj.
Do masła stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj.
Do masy dodaj orzechy, rodzynki i płatki, mieszaj łyżką.
Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nakładaj porcje ciasta.
Piecz około 15 minut w 180 stopniach, po upieczeniu studź na kratce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN