Orzechowe pyszności: ciasteczka, muffinki, granola i trufle. Serwuje Ania Starmach

Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.

Orzechowe trufle

Składniki:

300 g suszonych daktyli

150 g mielonych orzechów nerkowca

50 g mielonych orzechów włoskich

Cynamon, mielone goździki, kardamon, mielony imbir

Mak lub kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Kiedy odpowiednio zmiękną (czyli po około 20-30 minutach), za pomocą blendera zmiksuj je na „papkę”.

Wymieszaj masę z daktyli z orzechami i przyprawami.

Z masy lep małe kuleczki i obtaczaj je w kakao lub w maku.

Orzechowa granola

Składniki:

1 
szklanka płatków owsianych

2 
łyżki miodu

2 
łyżki ziaren słonecznika

4 
łyżki rodzynek

4 
łyżki orzechów włoskich

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki migdałów

4 łyżki orzechów pekan

4 
łyżki suszonej żurawiny

4 
łyżki orzechów łuskanych laskowych

6 
suszonych moreli

0,5 
łyżeczki cynamonu

0,5 
łyżeczki mielonego imbiru

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C.

Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem lub mlekiem, a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.

Mleko migdałowe

Składniki:

Szklanka płatków migdałowych

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Płatki zalej wodą, odstaw na noc.

Rano zmiksuj, przelej przez sito wyłożone gazą.

Gotowe!

Muffinki pełne orzechów

Składniki na 12 sztuk:

300 g mąki pszennej

100 g brązowego cukru

2 duże jajka

250 ml mleka

100 g topionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g posiekanych migdałów bez skórki

Szczypta cynamonu

Ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, cukrem i orzechami.

Jajka wymieszaj z mlekiem i masłem.

Masę jajeczną przelej do składników suchych, wymieszaj.

Masę przekładaj do papilotek, piecze około 25 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka owsiane z orzechami

Składniki:

150 g miękkiego masła

80 g mąki

110 g cukru

100 g dowolnych orzechów

100 g rodzynek

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g płatków owsianych

Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia.Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj.

Do masła stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj.

Do masy dodaj orzechy, rodzynki i płatki, mieszaj łyżką.

Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nakładaj porcje ciasta.

Piecz około 15 minut w 180 stopniach, po upieczeniu studź na kratce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości