Przepisy kulinarne

Kuchnia bezglutenowa. Męskim okiem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)

 

 

 

Duszony groszek z sałatą i porem

Składniki:

200 g groszku

1/2 główki sałaty rzymskiej

1 por

pęczek bazylii

około 500 ml bulionu

sól

pieprz

suszone zioła (np. tymianek albo zioła prowansalskie)

olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

1. Odetnij od pora brzydkie zielone liście, przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj.

2. Podsmaż por w głębokim rondlu na maśle z odrobiną oleju, aż zacznie mięknąć.

3. Wlej bulion, zagotuj, dodaj groszek i grubo posiekaną sałatę.

4. Dopraw pieprzem i solą (jeśli bulion nie był wystarczająco słony), dodaj suszone zioła i duś całość do momentu, aż groszek zmięknie (ok. 5 minut).

5. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię i masło, wymieszaj i podawaj.

Czarna soczewica z domowym twarogiem

Składniki:

2 litry świeżego mleka 2% (nie UHT)

4 cytryny (15 łyżek soku)

100 g czarnej soczewicy

trochę natki pietruszki

łyżka oliwy extra vergine

pieprz

sól

Przygotowanie:

Twaróg:

1. Zagotuj mleko.

2. Wlej do mleka sok wyciśnięty z cytryn, pozbawiony pestek. Od mleka natychmiast zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

3. Przelej zawartość garnka przez duże sito o drobnych oczkach.

4. Naciskając masę drewnianą łyżką, dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw go na pięć minut, żeby dobrze odciekł i przestygł.

Soczewica:

1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

2. Gdy soczewica będzie gotowa, połóż na garnku talerz lub pokrywkę i odlej pozostałą wodę. Możesz też odsączyć soczewicę na sicie, po czym przełożyć ją z powrotem do garnka.

3. Postaw garnek na chwilę na gazie i mieszając, odparuj ewentualną resztę wody. Dopraw solą, wlej oliwę i wymieszaj.

4. Rozłóż soczewicę na talerzach i dodaj trochę domowego twarogu. Posyp posiekaną pietruszką, skrop oliwą i dopraw pieprzem.

Risotto z jabłkiem i orzechami

Składniki:

100 g ryżu carnaroli lub arborio

2 jabłka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kieliszek białego wina

½ litra bulionu (może być z kostki — bezglutenowej i ekologicznej)

1 cytryna

garść orzechów włoskich

kilka listków mięty

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Pokrój jabłko na plastry, a następnie w niewielką kostkę. Nie obieraj go ze skórki, dzięki temu będzie ładniej wyglądać. Przełóż owoc do miski i wlej sok z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a risotto nabierze lekko cytrynowego posmaku.

2. Posiekaj cebulę i czosnek. Podduś je w głębokiej patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną.

3. Dodaj na patelnię ryż i smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

4. Wlej na patelnię wino, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje.

5. Wlej chochlę bulionu i duś ryż około 13–15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

6. Dodaj jabłka i orzechy i duś całość, znowu mieszając, jeszcze przez mniej więcej 5 minut.

7. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dodaj miętę i zamieszaj.

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych

Składniki:

8 pomidorów malinowych

1 cebula

2–3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

dwie garście listków bazylii

oliwa extra vergine

kilka łyżeczek pesto z bazylii (najlepiej domowego)

2 łyżki oliwy extra vergine

sól

pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

2. Pomidory przekrój na pół i ułóż obok siebie w dużej brytfance. Dodaj papryczkę chilli, cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki, szóstki lub ósemki) i nieobrane ząbki czosnku. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół. Rozłóż na wierzchu liście bazylii, a całość skrop porządnie oliwą.

3. Wstaw brytfankę do piekarnika na 30–40 minut. Upieczone pomidory wyciągnij z pieca i odstaw do ostygnięcia.

4. Usuń skórę z pomidorów i zmiksuj je w blenderze wraz z cebulą, obranym czosnkiem, papryczką chilli, bazylią, całym sokiem, który zebrał się na dnie brytfanki, oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. W razie potrzeby miksuj partiami.

5. Podgrzej zupę i podawaj z domowym bazyliowym pesto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości