Duszony groszek z sałatą i porem
Składniki:
200 g groszku
1/2 główki sałaty rzymskiej
1 por
pęczek bazylii
około 500 ml bulionu
sól
pieprz
suszone zioła (np. tymianek albo zioła prowansalskie)
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Odetnij od pora brzydkie zielone liście, przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj.
2. Podsmaż por w głębokim rondlu na maśle z odrobiną oleju, aż zacznie mięknąć.
3. Wlej bulion, zagotuj, dodaj groszek i grubo posiekaną sałatę.
4. Dopraw pieprzem i solą (jeśli bulion nie był wystarczająco słony), dodaj suszone zioła i duś całość do momentu, aż groszek zmięknie (ok. 5 minut).
5. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię i masło, wymieszaj i podawaj.
Czarna soczewica z domowym twarogiem
Składniki:
2 litry świeżego mleka 2% (nie UHT)
4 cytryny (15 łyżek soku)
100 g czarnej soczewicy
trochę natki pietruszki
łyżka oliwy extra vergine
pieprz
sól
Przygotowanie:
Twaróg:
1. Zagotuj mleko.
2. Wlej do mleka sok wyciśnięty z cytryn, pozbawiony pestek. Od mleka natychmiast zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
3. Przelej zawartość garnka przez duże sito o drobnych oczkach.
4. Naciskając masę drewnianą łyżką, dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw go na pięć minut, żeby dobrze odciekł i przestygł.
Soczewica:
1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
2. Gdy soczewica będzie gotowa, połóż na garnku talerz lub pokrywkę i odlej pozostałą wodę. Możesz też odsączyć soczewicę na sicie, po czym przełożyć ją z powrotem do garnka.
3. Postaw garnek na chwilę na gazie i mieszając, odparuj ewentualną resztę wody. Dopraw solą, wlej oliwę i wymieszaj.
4. Rozłóż soczewicę na talerzach i dodaj trochę domowego twarogu. Posyp posiekaną pietruszką, skrop oliwą i dopraw pieprzem.
Risotto z jabłkiem i orzechami
Składniki:
100 g ryżu carnaroli lub arborio
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wina
½ litra bulionu (może być z kostki — bezglutenowej i ekologicznej)
1 cytryna
garść orzechów włoskich
kilka listków mięty
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Pokrój jabłko na plastry, a następnie w niewielką kostkę. Nie obieraj go ze skórki, dzięki temu będzie ładniej wyglądać. Przełóż owoc do miski i wlej sok z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a risotto nabierze lekko cytrynowego posmaku.
2. Posiekaj cebulę i czosnek. Podduś je w głębokiej patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną.
3. Dodaj na patelnię ryż i smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
4. Wlej na patelnię wino, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje.
5. Wlej chochlę bulionu i duś ryż około 13–15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
6. Dodaj jabłka i orzechy i duś całość, znowu mieszając, jeszcze przez mniej więcej 5 minut.
7. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dodaj miętę i zamieszaj.
Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych
Składniki:
8 pomidorów malinowych
1 cebula
2–3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
dwie garście listków bazylii
oliwa extra vergine
kilka łyżeczek pesto z bazylii (najlepiej domowego)
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Pomidory przekrój na pół i ułóż obok siebie w dużej brytfance. Dodaj papryczkę chilli, cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki, szóstki lub ósemki) i nieobrane ząbki czosnku. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół. Rozłóż na wierzchu liście bazylii, a całość skrop porządnie oliwą.
3. Wstaw brytfankę do piekarnika na 30–40 minut. Upieczone pomidory wyciągnij z pieca i odstaw do ostygnięcia.
4. Usuń skórę z pomidorów i zmiksuj je w blenderze wraz z cebulą, obranym czosnkiem, papryczką chilli, bazylią, całym sokiem, który zebrał się na dnie brytfanki, oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. W razie potrzeby miksuj partiami.
5. Podgrzej zupę i podawaj z domowym bazyliowym pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN