Chłodniki i zupy na zimno - przepisy Darii Ładochy

Coraz więcej świeżych warzyw zaczyna kusić nas ze straganów. Wyższe temperatury to idealny czas na pierwsze chłodniki i zupy na zimno. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na chłodniki podzieliła się Daria Ładocha. Sprawdź przepisy na gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików, chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem, malinowy chłodnik z mascarpone i chłodnik z botwinki z sezamem.

Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików - przepis

Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 rogaliki
    • 600 g pomidorów malinowych
      • długi ogórek
        • papryka
          • ½ czerwonej cebuli
            • 2 ząbki czosnku
              • papryczka chili
                • sok z 1 limonki
                  • oliwa z oliwek
                    • sól
                      • pieprz
                        • oregano
                          • ser feta świeże

                            Sposób przygotowania:

                            1. Rogaliki połam i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 20 min. i piecz aż się zarumienią.
                              1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera.
                                1. Dodaj ogórka, paprykę, czosnek, cebulę, chili, sok z limonki, sól, pieprz i zmiksuj całość na gładką masę.
                                  1. Przełóż do schłodzenia na minimum dwie godziny.
                                    1. Do wysokich szklanek lub misek przełóż na dno rogaliki pokruszone, dodaj zupę, następnie udekoruj fetą i oregano.

                                      Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem - przepis

                                      Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
                                      Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
                                      Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Składniki:

                                      • 3 ogórki
                                        • 3 kłącza selera naciowego
                                          • pęczek kolendry
                                            • 3 ząbki czosnku
                                              • 200 g sera feta
                                                • 1 l maślanki
                                                  • sok z cytryny
                                                    • skórka z cytryny do dekoracji
                                                      • orzechy laskowe prażone
                                                        • 4 jajka na twardo
                                                          • dodatkowo: pieprz i sól

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Ogórki obierz ze skórki i pozbądź się pestek
                                                              1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
                                                                1. Podawaj udekorowane kolendrą i fetą oraz świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i orzechami.
                                                                  1. Dodaj na koniec jajko na twardo starte na tarce o grubych oczkach.

                                                                    Malinowy chłodnik z mascarpone - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 250 g mascarpone
                                                                      • łyżka cukru trzcinowego
                                                                        • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                          • łyżka musztardy francuskiej
                                                                            • szklanka mleka garść liści świeżej mięty
                                                                              • laska cynamonu
                                                                                • 750 g malin świeżych
                                                                                  • dodatkowo: jogurt grecki do dekoracji, orzechy włoskie i borówki amerykańskie

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Maliny ugotuj z cukrem i laską cynamonu w wodzie (woda powinna delikatnie zakrywać truskawki).
                                                                                      1. Następnie wyciągnij laskę cynamonu i zmiksuj je z mascarpone.
                                                                                        1. Dodaj ocet balsamiczny.
                                                                                          1. Jeśli jest chłodnik zbyt gęsty - dodaj wodę.
                                                                                            1. Gdy osiągniesz gładką masę to wstaw chłodnik do lodówki.
                                                                                              1. Przed podaniem udekoruj musztardą francuską i miętą.

                                                                                                Chłodnik z botwinki z sezamem - przepis

                                                                                                Chłodnik z botwinki z sezamem
                                                                                                Chłodnik z botwinki z sezamem
                                                                                                Chłodnik z botwinki z sezamem
                                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
                                                                                                  • 1 l wywaru z jarzyn
                                                                                                    • 500 ml maślanki
                                                                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                          • sok z 1 lub 2 limonek
                                                                                                            • pęczek kolendry
                                                                                                              • 2 łyżki jasnego sezamu

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                • Botwinkę dokładnie umyj i pokrój wraz z liśćmi na mniejsze kawałki.
                                                                                                                  • Buraczki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
                                                                                                                    • Zagotuj bulion.
                                                                                                                      • Najpierw wrzuć buraczki z łodygami, a po 5 min. dodaj również liście. Gotuj jeszcze 10 minut.
                                                                                                                        • Następnie dodaj maślankę i wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem.
                                                                                                                          • Zmiksuj z połową kolendry i daj do schłodzenia.
                                                                                                                            • Przed podaniem udekoruj pozostałą kolendra oraz prażonym sezamem.
                                                                                                                              • TIP: Jak przechowujemy pozostałe liście botwinki - zawijamy je w mokry papier, wstawiamy do pojemnika lub worka i do lodówki - dzięki temu liście nie zwiędną jeszcze tego samego dnia. Liście botwinki są bardzo nietrwałe.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana