Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików - przepis
Składniki:
- 4 rogaliki
- 600 g pomidorów malinowych
- długi ogórek
- papryka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- sok z 1 limonki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
- ser feta świeże
Sposób przygotowania:
- Rogaliki połam i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 20 min. i piecz aż się zarumienią.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera.
- Dodaj ogórka, paprykę, czosnek, cebulę, chili, sok z limonki, sól, pieprz i zmiksuj całość na gładką masę.
- Przełóż do schłodzenia na minimum dwie godziny.
- Do wysokich szklanek lub misek przełóż na dno rogaliki pokruszone, dodaj zupę, następnie udekoruj fetą i oregano.
Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem - przepis
Składniki:
- 3 ogórki
- 3 kłącza selera naciowego
- pęczek kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 1 l maślanki
- sok z cytryny
- skórka z cytryny do dekoracji
- orzechy laskowe prażone
- 4 jajka na twardo
- dodatkowo: pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz ze skórki i pozbądź się pestek
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
- Podawaj udekorowane kolendrą i fetą oraz świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i orzechami.
- Dodaj na koniec jajko na twardo starte na tarce o grubych oczkach.
Malinowy chłodnik z mascarpone - przepis
Składniki:
- 250 g mascarpone
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka musztardy francuskiej
- szklanka mleka garść liści świeżej mięty
- laska cynamonu
- 750 g malin świeżych
- dodatkowo: jogurt grecki do dekoracji, orzechy włoskie i borówki amerykańskie
Sposób przygotowania:
- Maliny ugotuj z cukrem i laską cynamonu w wodzie (woda powinna delikatnie zakrywać truskawki).
- Następnie wyciągnij laskę cynamonu i zmiksuj je z mascarpone.
- Dodaj ocet balsamiczny.
- Jeśli jest chłodnik zbyt gęsty - dodaj wodę.
- Gdy osiągniesz gładką masę to wstaw chłodnik do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj musztardą francuską i miętą.
Chłodnik z botwinki z sezamem - przepis
Składniki:
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 1 l wywaru z jarzyn
- 500 ml maślanki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z 1 lub 2 limonek
- pęczek kolendry
- 2 łyżki jasnego sezamu
Sposób przygotowania:
- Botwinkę dokładnie umyj i pokrój wraz z liśćmi na mniejsze kawałki.
- Buraczki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
- Zagotuj bulion.
- Najpierw wrzuć buraczki z łodygami, a po 5 min. dodaj również liście. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Następnie dodaj maślankę i wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem.
- Zmiksuj z połową kolendry i daj do schłodzenia.
- Przed podaniem udekoruj pozostałą kolendra oraz prażonym sezamem.
- TIP: Jak przechowujemy pozostałe liście botwinki - zawijamy je w mokry papier, wstawiamy do pojemnika lub worka i do lodówki - dzięki temu liście nie zwiędną jeszcze tego samego dnia. Liście botwinki są bardzo nietrwałe.
Zobacz także:
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Chłodnik z botwinki według Katarzyny Bukowskiej
- Chłodnik pomidorowy z pysznymi dodatkami – prosty, zdrowy przepis
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images
podziel się: