Chłodniki i zupy na zimno - przepisy Darii Ładochy

Coraz więcej świeżych warzyw zaczyna kusić nas ze straganów. Wyższe temperatury to idealny czas na pierwsze chłodniki i zupy na zimno. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na chłodniki podzieliła się Daria Ładocha. Sprawdź przepisy na gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików, chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem, malinowy chłodnik z mascarpone i chłodnik z botwinki z sezamem.

Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików - przepis

Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 rogaliki
  • 600 g pomidorów malinowych
  • długi ogórek
  • papryka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sok z 1 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ser feta świeże

Sposób przygotowania:

  1. Rogaliki połam i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 20 min. i piecz aż się zarumienią.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera.
  3. Dodaj ogórka, paprykę, czosnek, cebulę, chili, sok z limonki, sól, pieprz i zmiksuj całość na gładką masę.
  4. Przełóż do schłodzenia na minimum dwie godziny.
  5. Do wysokich szklanek lub misek przełóż na dno rogaliki pokruszone, dodaj zupę, następnie udekoruj fetą i oregano.

Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem - przepis

Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
Chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 ogórki
  • 3 kłącza selera naciowego
  • pęczek kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 l maślanki
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny do dekoracji
  • orzechy laskowe prażone
  • 4 jajka na twardo
  • dodatkowo: pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki i pozbądź się pestek
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Podawaj udekorowane kolendrą i fetą oraz świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i orzechami.
  4. Dodaj na koniec jajko na twardo starte na tarce o grubych oczkach.

Malinowy chłodnik z mascarpone - przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka musztardy francuskiej
  • szklanka mleka garść liści świeżej mięty
  • laska cynamonu
  • 750 g malin świeżych
  • dodatkowo: jogurt grecki do dekoracji, orzechy włoskie i borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

  1. Maliny ugotuj z cukrem i laską cynamonu w wodzie (woda powinna delikatnie zakrywać truskawki).
  2. Następnie wyciągnij laskę cynamonu i zmiksuj je z mascarpone.
  3. Dodaj ocet balsamiczny.
  4. Jeśli jest chłodnik zbyt gęsty - dodaj wodę.
  5. Gdy osiągniesz gładką masę to wstaw chłodnik do lodówki.
  6. Przed podaniem udekoruj musztardą francuską i miętą.

Chłodnik z botwinki z sezamem - przepis

Chłodnik z botwinki z sezamem
Chłodnik z botwinki z sezamem
Chłodnik z botwinki z sezamem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 500 ml maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z 1 lub 2 limonek
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki jasnego sezamu

Sposób przygotowania:

  • Botwinkę dokładnie umyj i pokrój wraz z liśćmi na mniejsze kawałki.
  • Buraczki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
  • Zagotuj bulion.
  • Najpierw wrzuć buraczki z łodygami, a po 5 min. dodaj również liście. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • Następnie dodaj maślankę i wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem.
  • Zmiksuj z połową kolendry i daj do schłodzenia.
  • Przed podaniem udekoruj pozostałą kolendra oraz prażonym sezamem.
  • TIP: Jak przechowujemy pozostałe liście botwinki - zawijamy je w mokry papier, wstawiamy do pojemnika lub worka i do lodówki - dzięki temu liście nie zwiędną jeszcze tego samego dnia. Liście botwinki są bardzo nietrwałe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości