Składniki:
- 1-2 buraki,
- liść laurowy,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
- pęczek botwinki,
- 3-4 ogórki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pęczek rzodkiewki,
- garść czarnych oliwek,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka koperku,
- duży jogurt grecki,
- duża śmietana 12-18%,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania chłodnika z botwinki
- Buraki obieramy, kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy do rondelka i zalewamy około 2 szklankami wody.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (najlepiej zawinięte w gazę, by dało się je łatwo zlokalizować w zupie i wyłowić), ocet winny i łyżeczkę soli, i zaczynamy gotować.
- Po około 15 minutach gotowania dodajemy buraczki z botwinki (również obrane i pokrojone) oraz posiekane łodygi (bez liści). Gotujemy kolejne 10 minut.
- Na koniec do garnka trafiają jeszcze na 2-3 minuty posiekane drobno liście, po czym garnek odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Jeżeli chcemy, by chłodnik był bardziej kremowy to około 1/3 porcji buraczków można zblendować na gładko i dodać do zupy. Mamy czas by zająć się krojeniem.
- Obieramy ogórki, kroimy w kostkę, łodygi selera kroimy najpierw wzdłuż, a później w kostkę, w kostkę kroimy również rzodkiewki, a oliwki w plasterki. Natkę pietruszki i koperek siekamy drobno.
- W dużej misce mieszamy jogurt ze śmietaną, dolewamy całkowicie wystudzony płyn z gotowania buraczków i mieszamy (np. trzepaczką lub rózgą) na gładko.
- Dodajemy resztę zawartości garnka (poza zawiniętymi w gazę przyprawami), wszystkie posiekane warzywa i zioła, sporo świeżo mielonego pieprzu.
- Mieszamy i próbujemy, po czym ewentualnie doprawiamy. Zupę odstawiamy do lodówki by się odpowiednio schłodziła, a smaki przegryzły.
Zobacz także:
- Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!
- Przepis na romantyczną i lekką kolację? Carpaccio z buraka na 3 sposoby
- Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
podziel się: