- Carpaccio z buraka – podstawowy przepis
- Carpaccio z buraka z serem kozim
- Przepis na carpaccio z buraka surowego
- Carpaccio z buraków pieczonych z dodatkiem orzechów
Zobacz też: Carpaccio na kilka sposobów: z buraka, wołowe, z łososia – danie, które zachwyci podniebienie
Carpaccio z buraków to źródło cennych witamin oraz minerałów. Buraki wpływają na poziom hemoglobiny dzięki bogactwu żelaza, a także działają przeciwnowotworowo. Dlatego też są zdrową przekąską lub przystawką. Jak zrobić włoskie carpaccio z buraków? Z czym je połączyć, aby doskonale smakowało?
Carpaccio z buraka – podstawowy przepis
Carpaccio z buraka z fetą to najczęstsza forma podania tej potrawy. Oczywiście danie te można urozmaicić innymi dodatkami. Chcesz wiedzieć jak zrobić carpaccio z buraków z fetą i rukolą oraz sos do carpaccio z buraka? Zobacz, jakie to proste. Zaznaczyć trzeba, że carpaccio z buraków pieczonych ma więcej wartości odżywczych, dlatego warto je wcześniej przygotować.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże buraki czerwone,
- 1 opakowanie sera typu feta,
- 2 garście rukoli,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Buraki owiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Piecz przez około 1,5 godziny.
2. Po wyjęciu buraków z piekarnika, ostudź je, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
3. Ułóż plastry buraków na dużym, płaskim talerzu, jeden obok drugiego.
4. Pokrój fetę na większe kwadraty.
5. W małej miseczce połącz ocet balsamiczny, olej lniany oraz oliwę. Możesz także dodać gotową przyprawę, np. do sałatek, aby sos miał lepszy smak i aromat. Nie jest to jednak konieczne.
6. Skrop przekąskę przygotowanym sosem. Całość dopraw solą i pieprzem.
7. Carpaccio udekoruj umytą wcześniej rukolą.
Carpaccio z buraka z serem kozim
Chcesz poznać przepis na carpaccio z buraka czerwonego z wykorzystaniem sera koziego? To świetna alternatywa dla sera typu feta. Zobacz, jak przygotować talerz pysznej i zdrowej przekąski.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże lub 3 średnie buraki czerwone pieczone,
- 2 łyżki sera koziego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Upiecz buraki tak jak w poprzednim przepisie, a następnie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
2. Przygotuj sos do carpaccio z buraka. Połącz ocet balsamiczny i ocet winny, a następnie zacznij gotować na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje i zacznie gęstnieć, zdejmij sos do carpaccio z ognia.
3. Na okrągłym talerzu lub drewnianej desce, ułóż plasterki buraka (jeden obok drugiego).
4. Udekoruj carpaccio z buraka serem kozim. Możesz robić to niestarannie i niesymetrycznie. Kawałki mogą być większe i mniejsze. Takie podanie uatrakcyjni potrawę.
5. Skrop carpaccio z buraka oliwą z oliwek oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
6. Świeżą natkę pietruszki pokrój w taki sposób, aby listkami posypać całe carpaccio.
Przepis na carpaccio z buraka surowego
Jeśli chcesz przygotować przekąskę w błyskawiczny sposób, sprawdź jaki jest przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą .
Składniki (na 4 porcje):
- 3 średnie buraki,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 garście rukoli,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj i obierz buraki. Następnie pokrój je na cienkie plastry.
2. W małej miseczce połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Dopraw solą do smaku.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu do carpaccio.
4. Do sosu wrzuć przygotowane wcześniej buraki i wymieszaj w taki sposób, aby sos znajdował się na każdym plasterku. Odstaw buraki na kilka godzin lub nawet na całą noc.
5. Plastry buraków ułóż na dużym talerzu.
6. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i ułóż je na każdym kawałku buraka.
7. Całość potrawy udekoruj rukolą.
Carpaccio z buraków pieczonych z dodatkiem orzechów
Jeszcze więcej wartości odżywczych oraz witamin ma carpaccio z buraka z parmezanem oraz pestkami słonecznika i pistacjami . Jak przygotować cały talerz lub deskę takiej zdrowej i pysznej przekąski?
Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże upieczone wcześniej buraki,
- 2 garście rukoli,
- garść pistacji,
- garść pestek słonecznika,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- ¼ szklanki startego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Wcześniej przygotowane buraki pokrój na cienkie plastry.
2. Rozłóż buraki na talerzu, jeden plaster obok drugiego.
3. W moździerzu rozdrobnij delikatnie pestki słonecznika oraz pistacje. Posyp carpaccio przygotowaną mieszanką.
4. Następnie udekoruj rukolą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Całość potrawy skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Na samym końcu dodaj tarty parmezan.
Więcej:
- Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole!
- Jak zrobić swojski smalec? Przepis na smalec ze skwarkami. Właściwości smalcu
- Śniadanie po królewsku czy jak przygotować jaja Benedykta? Najlepszy i sprawdzony przepis
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN