Przepis na romantyczną i lekką kolację? Carpaccio z buraka na 3 sposoby

Carpaccio z buraka
Fot. Getty Images
Carpaccio z buraka to świetna przystawka na każdą uroczystość. Możesz także ją podać podczas kolacji jako alternatywę sałatki. Sprawdź przepisy na carpaccio z buraków.
  • Carpaccio z buraka – podstawowy przepis
    • Carpaccio z buraka z serem kozim
      • Przepis na carpaccio z buraka surowego
        • Carpaccio z buraków pieczonych z dodatkiem orzechów

          Zobacz też: Carpaccio na kilka sposobów: z buraka, wołowe, z łososia – danie, które zachwyci podniebienie

          Carpaccio z buraków to źródło cennych witamin oraz minerałów. Buraki wpływają na poziom hemoglobiny dzięki bogactwu żelaza, a także działają przeciwnowotworowo. Dlatego też są zdrową przekąską lub przystawką. Jak zrobić włoskie carpaccio z buraków? Z czym je połączyć, aby doskonale smakowało?

          Carpaccio z buraka – podstawowy przepis

          Carpaccio z buraka z fetą to najczęstsza forma podania tej potrawy. Oczywiście danie te można urozmaicić innymi dodatkami. Chcesz wiedzieć jak zrobić carpaccio z buraków z fetą i rukolą oraz sos do carpaccio z buraka? Zobacz, jakie to proste. Zaznaczyć trzeba, że carpaccio z buraków pieczonych ma więcej wartości odżywczych, dlatego warto je wcześniej przygotować.

          Składniki (na 4 porcje):

          • 2 duże buraki czerwone,
            • 1 opakowanie sera typu feta,
              • 2 garście rukoli,
                • 3 łyżki octu balsamicznego,
                  • 2 łyżki oleju lnianego,
                    • 1 łyżka oliwy,
                      • sól i pieprz do smaku.

                        Przygotowanie:

                        1. Buraki owiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Piecz przez około 1,5 godziny.

                        2. Po wyjęciu buraków z piekarnika, ostudź je, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 cm.

                        3. Ułóż plastry buraków na dużym, płaskim talerzu, jeden obok drugiego.

                        4. Pokrój fetę na większe kwadraty.

                        5. W małej miseczce połącz ocet balsamiczny, olej lniany oraz oliwę. Możesz także dodać gotową przyprawę, np. do sałatek, aby sos miał lepszy smak i aromat. Nie jest to jednak konieczne.

                        6. Skrop przekąskę przygotowanym sosem. Całość dopraw solą i pieprzem.

                        7. Carpaccio udekoruj umytą wcześniej rukolą.

                        Carpaccio z buraka z serem kozim

                        Chcesz poznać przepis na carpaccio z buraka czerwonego z wykorzystaniem sera koziego? To świetna alternatywa dla sera typu feta. Zobacz, jak przygotować talerz pysznej i zdrowej przekąski.

                        Składniki (na 4 porcje):

                        • 2 duże lub 3 średnie buraki czerwone pieczone,
                          • 2 łyżki sera koziego,
                            • 3 łyżki octu balsamicznego,
                              • 1 łyżka octu winnego,
                                • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                  • natka pietruszki,
                                    • sól i pieprz do smaku.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Upiecz buraki tak jak w poprzednim przepisie, a następnie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry.

                                      2. Przygotuj sos do carpaccio z buraka. Połącz ocet balsamiczny i ocet winny, a następnie zacznij gotować na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje i zacznie gęstnieć, zdejmij sos do carpaccio z ognia.

                                      3. Na okrągłym talerzu lub drewnianej desce, ułóż plasterki buraka (jeden obok drugiego).

                                      4. Udekoruj carpaccio z buraka serem kozim. Możesz robić to niestarannie i niesymetrycznie. Kawałki mogą być większe i mniejsze. Takie podanie uatrakcyjni potrawę.

                                      5. Skrop carpaccio z buraka oliwą z oliwek oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

                                      6. Świeżą natkę pietruszki pokrój w taki sposób, aby listkami posypać całe carpaccio.

                                      Przepis na carpaccio z buraka surowego

                                      Jeśli chcesz przygotować przekąskę w błyskawiczny sposób, sprawdź jaki jest przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą .

                                      Składniki (na 4 porcje):

                                      • 3 średnie buraki,
                                        • 1 kulka mozzarelli,
                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                            • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • 2 garście rukoli,
                                                  • sól do smaku.

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Dokładnie umyj i obierz buraki. Następnie pokrój je na cienkie plastry.

                                                    2. W małej miseczce połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Dopraw solą do smaku.

                                                    3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu do carpaccio.

                                                    4. Do sosu wrzuć przygotowane wcześniej buraki i wymieszaj w taki sposób, aby sos znajdował się na każdym plasterku. Odstaw buraki na kilka godzin lub nawet na całą noc.

                                                    5. Plastry buraków ułóż na dużym talerzu.

                                                    6. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i ułóż je na każdym kawałku buraka.

                                                    7. Całość potrawy udekoruj rukolą.

                                                    Carpaccio z buraków pieczonych z dodatkiem orzechów

                                                    Jeszcze więcej wartości odżywczych oraz witamin ma carpaccio z buraka z parmezanem oraz pestkami słonecznika i pistacjami . Jak przygotować cały talerz lub deskę takiej zdrowej i pysznej przekąski?

                                                    Składniki (na 4 porcje):

                                                    • 2 duże upieczone wcześniej buraki,
                                                      • 2 garście rukoli,
                                                        • garść pistacji,
                                                          • garść pestek słonecznika,
                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                              • 1 łyżka octu balsamicznego,
                                                                • ¼ szklanki startego parmezanu,
                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. Wcześniej przygotowane buraki pokrój na cienkie plastry.

                                                                    2. Rozłóż buraki na talerzu, jeden plaster obok drugiego.

                                                                    3. W moździerzu rozdrobnij delikatnie pestki słonecznika oraz pistacje. Posyp carpaccio przygotowaną mieszanką.

                                                                    4. Następnie udekoruj rukolą i dopraw solą i pieprzem do smaku.

                                                                    5. Całość potrawy skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Na samym końcu dodaj tarty parmezan.

                                                                    Więcej:

                                                                    Zobacz film: Włoskie pesto, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości