Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. W 1950 roku przygotował carpaccio po raz pierwszy dla swojej znajomej, która nie mogła spożywać gotowanego ani smażonego mięsa. Cipriani zdecydował się na przyrządzenie potrawy surowej, z dodatkiem majonezu. To proste rozwiązanie zaowocowało stworzeniem potrawy, która dziś cieszy podniebienia nie tylko Włochów.

Nazwa carpaccio pochodzi od nazwiska włoskiego malarza–artysty, ponieważ kolor potrawy skojarzył się Ciprianiemu z barwami obecnymi na obrazach tego malarza. Co to jest carpaccio? Jaki przepis na carpaccio wybrać? Podpowiadamy!

Carpaccio – co to jest?

Carpaccio to potrawa przygotowywana z bardzo cienkich plastrów surowego mięsa, z dodatkiem oliwy i kawałkami parmezanu. W klasycznej wersji danie to przygotowywane było z wołowiny, jednak obecnie na popularności zyskują tak oryginalne wersje jak carpaccio z kaczki, z ośmiornicy i z dzika . Z czasem do carpaccio wołowego zaczęto dodawać różne elementy smakowe takie jak sok z cytryny, pieprz, trufle.

Współcześnie carpaccio rozumiane jest zwykle jako przystawka przygotowana z jakiegokolwiek składnika, który został bardzo cienko pokrojony w plastry. Składnikiem tym nie musi być mięso, gdyż wśród popularnych w restauracjach przystawek królują np. carpaccio z buraka, z pieczarek, z awokado . Dla osób, które mają ochotę na lekką przystawkę doskonałą na wakacje, można przygotować wersję owocową, np. carpaccio z ananasa.

Zobacz film: Carpaccio z buraków. Źródło Dzień Dobry TVN

Carpaccio – przepis klasyczny

Jak zrobić carpaccio? Carpaccio mimo prostego wyglądu nie jest łatwe do przygotowania, ponieważ wymaga dużo czasu oraz cierpliwości. Przepis na carpaccio nie wydaje się być trudny, jednak jego podstawą są dobrej jakości składniki oraz dokładność w trakcie przygotowywania. Zanim kupimy składniki do tego dania, musimy zdecydować się, jaki element będzie podstawą tej potrawy. Wszystko zależy od naszej inwencji kulinarnej.

Jak wygląda klasyczne carpaccio wołowe ? Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące składniki:

· 300 g polędwicy wołowej,

· sól, pieprz, inne przyprawy (wedle uznania),

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 2 łyżki sosu winegret,

· czosnek,

· świeża bazylia,

· parmezan.

Dodatkowo możemy przygotować sos do carpaccio , na przykład z buraczków.

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę z czosnku, świeżych ziół, oliwy z oliwek i szczypty soli. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Wyciągamy mięso i dokładnie obtaczamy je w przyprawach, tj. soli, pieprzu i innych, na przykład papryce czerwonej. Polędwicę wołową owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażalnika. Po wyciągnięciu mięsa należy pokroić je na bardzo drobne plastry za pomocą noża lub specjalnej maszyny. Specjalna krajalnica do carpaccio sprzedawana w niektórych sklepach pozwoli nam stworzyć wyjątkowo cienkie i równe plastry. Tak pokrojone plastry kładziemy na talerzach, a następnie dodajemy do nich parmezan w plastrach. Całość polewamy oliwą z oliwek. Danie można udekorować sosem z buraczków lub świeżymi ziołami. Carpaccio z polędwicy wołowej jest gotowe!

Carpaccio w nowoczesnej formie

Stworzenie nowoczesnej wersji włoskiej przystawki to nie lada wyczyn. Jak przyrządzić carpaccio w tej formie? Możemy zrobić carpaccio z kaczki , z którą doskonale komponują się pomidorki koktajlowe oraz awokado. Podstawą każdego carpaccio jest przygotowanie smacznej marynaty i dokładne pokrojenie składników na drobne plastry. W przypadku marynaty do kaczki możemy połączyć musztardę francuską, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i oliwę. Na talerzu naprzemiennie należy ułożyć plastry kaczki i awokado. Innymi formami nowoczesnych przepisów jest carpaccio z ośmiornicy albo carpaccio z dzika . Jednak w przypadku ośmiornicy należy ją już wcześniej ugotować, co właściwie stoi w sprzeczności z ideą carpaccio, które tworzy się z surowych składników. Wyjątkowo interesującą formą jest sałatka carpaccio , do której możemy dodać buraczki, ser, rukolę, kiełki, ser feta i rzodkiewki.

Z czym podawać carpaccio?

We Włoszech carpaccio to przystawka przed daniem głównym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać carpaccio jako przekąskę na imprezie lub jako jedną z potraw w trakcie kolacji. Jeśli przygotujemy carpaccio z warzyw , to może pełnić funkcję sałatki do obiadu. Z kolei carpaccio z owoców stanowi doskonały lekki deser. Przygotowując carpaccio na spotkanie z rodziną lub znajomymi, należy mieć na uwadze, że niektórzy nie jedzą surowego mięsa, na przykład z powodów zdrowotnych. Niektóre doniesienia naukowe wskazują, że surowe mięso może być powodem zatruć. Z drugiej strony, antropolodzy uważają, że ludzie w czasach prehistorycznych spożywali właśnie potrawy surowe. Decydując się na podanie carpaccio na spotkaniu ze znajomymi, warto pamiętać o tym, że przygotowanie dania zajmuje sporo czasu i należy być bardzo dokładnym w trakcie krojenia składników, aby wyglądały estetycznie. Carpaccio zdecydowanie może stanowić elegancką i piękną przystawkę, która ozdobi stół i talerze gości.

Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0