Ciasto bananowe - jeden wypiek, wiele wersji. Z czekoladą, fit, bezglutenowe - wybierz przepis dla siebie

Ciasto bananowe
Fot. Sergio Amiti/ Getty Images
Ciasto bananowe to dobry pomysł na wypiek o każdej porze roku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, smaczne i pożywne. Możemy upiec je w wersji fit, ale także z czekoladą czy serkiem. Banany dostępne są przez cały rok, co umożliwia delektowanie się bananowym ciastem bez ograniczeń.

Ciasto bananowe, zwane też chlebkiem bananowym, to danie pochodzące z Ameryki. Jest wyjątkowo delikatne, smaczne, energetyzujące i wciągające. Wersji tego wypieku istnieje tyle, ile jest gustów kulinarnych. Podstawowym składnikiem ciasta bananowego są dojrzałe owoce. Im bardziej miękkie, tym lepiej.

  • Ciasto bananowe - przepis
  • Ciasto bananowe z czekoladą
  • Ciasto bananowe - wersja dla wymagających

Ciasto bananowe - przepis

Proste ciasto bananowe nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku czy umiejętności. To wyjątkowo prosty wypiek. Składniki, których potrzebujemy:

· 3-4 banany, najlepiej dojrzałe

· 25 dkg mąki pszennej i tyle samo cukru

· 2 jajka

· 5 dkg masła

· soda oczyszczona (łyżeczka)

· sól

Banany obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie przygotowujemy karmel (5 łyżek wody i 100 g cukru). Do przygotowanego na patelni karmelu dodajemy masło i banany. Całość dusimy, aż banany całkiem się rozpadną. Resztę cukru ucieramy z jajkami, mąką, solą i sodą. Banany studzimy i dodajemy do utartej masy, mieszając aż do dokładnego połączenia się składników. Formę do ciasta (np. keksówkę) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, a następnie przelewamy do niej przygotowane ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę.

Inną prostą do przygotowania wersją bananowca jest ciasto z polewą. Do jego sporządzenia potrzebujemy:

· 2 jaja

· 200 g cukru

· 2 banany

· 240 g mąki

· sodę oczyszczoną

· sól

· 130 ml oleju roślinnego

· 30 g masła

· 200 g cukru pudru

· 100 g serka słonego np.: Philadelphia

· sok z cytryny

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy rozgniecionego banana (1,5 szt.), olej, sodę (2 łyżeczki), sól (¼ łyżeczki). Łączymy składniki przy użyciu miksera. Do masy dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy jeszcze połowę pokrojonego w kostkę banana i ponownie delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, a formę do pieczenia natłuszczamy i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy “do suchego patyczka”, czyli około 90 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny, a na końcu serek. Na wierzch ciasta możemy ułożyć kawałki banana. Ciasto kroimy dopiero po zastygnięciu polewy.

Zobacz też: 

Bezglutenowe ciasto bananowe – krok po kroku

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowo-czekoladowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto postarać się, aby smaki były zrównoważone, dzięki czemu nasze ciasto będzie odpowiednio wilgotne i puszyste. Ciasto w tej wersji najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak przygotować pyszne ciasto bananowe z czekoladą? Wystarczą 4 dojrzałe banany, po 250 g masła i cukru, 3 jaja, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao, 40 g czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody. Do sporządzenia obowiązkowej czekoladowej polewy przygotowujemy 1 łyżeczkę oleju i czekoladę gorzką. Zanim przystąpimy do gotowania, wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej. Pieczemy w 180 stopniach, około 70 minut, ale zawsze sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche. Masę przygotowujemy, mieszając mikserem banany, cukier, masło i jaja. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich startą czekoladę, a następnie stopniowo wsypujemy je do mokrej masy i łączymy. Staramy się robić to szybko. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia (nawet na całą noc). Na koniec dekorujemy polewą (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej i połączona z olejem). Na wierzch ciasta możemy położyć plasterki banana.

Zobacz też: Desery owocowe fit – pomysł na zdrowe jedzenie.

Ciasto bananowe - wersja dla wymagających

Czasem musimy ograniczyć spożywanie pewnych pokarmów czy składników. Co, jeśli jesteśmy na diecie, a mamy chęć na ciasto bananowe? Możemy spróbować upiec ciasto bananowe bezglutenowe lub ciasto bananowe fit. Jak zabrać się za przygotowanie wypieków? W wersji odchudzonej używamy mąki żytniej razowej i orzechów. Potrzebne składniki to:

· 3 banany

· 2 jaja

· 1,5 szklanki mąki razowej żytniej

· ½ szklanki brązowego cukru

· ½ szklanki posiekanych orzechów

· 4 łyżki oleju kokosowego

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowujemy dwie miski, w jednej łączymy składniki suche (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jaja, olej, banany). Następnie mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy i dorzucamy orzechy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut w funkcji z termoobiegiem. Wersja bezglutenowa, czyli ciasto bez mleka krowiego, jajek i glutenu, smakuje równie dobrze jak tradycyjny bananowiec. Składniki na ciasto bananowe bezglutenowe:

· 200 g mąki kokosowej

· ½ szklanki migdałów

· 4 dojrzałe banany

· 3 łyżki miodu

· 200 ml mleka roślinnego, np. migdałowego

· łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyżki cynamonu

· nasiona chia

Banany łączymy z miodem, mlekiem i nasionami chia. W osobnej misce łączymy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek, migdały. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut.

Zobacz też: W kuchnia fit: nutella z awokado

Zobacz film: Ciasto bananowo-orzechowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości