Chociaż nie każdy lubi ryby, dobry przepis na szczupaka może sprawić, że się do nich przekonamy. Wiedząc, jak przyrządzić szczupaka, możemy mieć pyszny obiad lub danie, które będzie uświetnieniem każdej uroczystości. Jak przygotować dobrego szczupaka z piekarnika, z grilla i faszerowanego?

Każda ryba wymaga innego podejścia. Jeśli szczupak będzie przyrządzony w oparciu o dobry przepis , zasmakuje najbardziej wymagającym smakoszom. Wypróbuj przepis na rybę faszerowaną, smażoną i w śmietanie. A może szczupak pieczony lub grillowany? Wybór jest naprawdę duży. Zanim zdecydujemy się, jak przyrządzić szczupaka, warto wiedzieć, czym charakteryzuje się mięso tej ryby i jakie ma wartości odżywcze.

Dlaczego warto sięgnąć po przepis na szczupaka?

Każda ryba słodkowodna cechuje się nieco innym smakiem i składem. Decydując się na dowolny przepis na szczupaka możemy mieć pewność, że ryba ta dostarczy naszemu organizmowi bardzo dużą dawkę kwasu foliowego. Właśnie z tego względu szczupak jest polecany kobietom w ciąży – płód potrzebuje do prawidłowego rozwoju ogromnych ilości kwasu foliowego.

Przepisy na szczupaka są tak różnorodne, że można przygotować coś i na codzienny obiad, i wykwintne przyjęcie. Możemy zaserwować szczupaka faszerowanego, szczupaka w śmietanie, szczupaka pieczonego, szczupaka z grilla... Tę rybę przygotowuje się na tyle sposobów, że nie trzeba się martwić o to, że się szybko znudzi.


Zobacz film: Łosoś pieczony pod czosnkowo-ziołową skorupką. Źródło: Dzień Dobry TVN

Najszybszy przepis na szczupaka

Jeśli nie mamy pomysłu, jak zrobić szczupaka, lub brakuje na to czasu, możemy potraktować go jak każdą inną rybę i… wrzucić na patelnię. Obrane ze skóry filety kroimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy kilka minut z każdej strony na oleju z dodatkiem masła. Jednak trzeba pamiętać, że mięso szczupaka jest chude i może się zrobić suche. A jak przyrządzić szczupaka, żeby nie był suchy? Zaleca się podlewanie wodą, a jeśli chcemy, by ryba była bardziej soczysta, pieczemy ją w folii z dodatkiem masła.

Szczupak smażony będzie świetnie komponował się z sałatkami czy surówkami, więc posiłek z tą rybą może być bardzo urozmaicony. Smażony szczupak nie musi być zjedzony od razu w całości i nie musimy obawiać się, że się zmarnuje. Możemy go zjeść później w zalewie octowej lub galarecie.

Jak przyrządzić szczupaka w piekarniku?

Inny szybkim pomysł na szczupaka to szczupak z piekarnika . Pieczony szczupak to szybkie i proste danie, wykorzystujące tylko kilka składników. Przepis: oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem. Dwie łyżki masła mieszamy z przeciśniętymi trzema ząbkami czosnku, posiekanymi dwoma łyżkami koperku, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowane ziołowe masło wkładamy do wnętrza ryby razem z gałązkami koperku i pokrojoną w plastry cytryną. Od zewnątrz skrapiamy rybę sokiem z cytryny i smarujemy olejem. Szczupaka faszerowanego owijamy szczelnie folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.

Jak zrobić dobrego szczupaka w śmietanie?

Szczupak w śmietanie to kolejna warta uwagi propozycja. Do tego przepisu szczupaka trzeba pokroić w dzwonka. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące ( szczupak może być też smażony bez mąki). Następnie szczupak powinien być smażony tak jak w pierwszym przepisie. W międzyczasie kroimy i podsmażamy jedną szalotkę. Do usmażonej ryby dodajemy 300 ml śmietany, niecały pęczek szczypiorku i koperku, a później całość dusimy na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Szczupak w śmietanie będzie gotowy, kiedy na koniec doprawimy go solą, pieprzem i cytryną. Tak przyrządzony szczupak może być potraktowany jako jeden z elementów obiadu, ale może też być świetną przystawką, a sos idealnie nadaje się do maczania pieczywa.

Szczupak z grilla – przepis

Wachlarz dań ze szczupaka w okresie letnim powiększa się o szczupaka z grilla. Jak go zrobić? Oczyszczoną rybę oprószamy solą i pieprzem. Kroimy po jednej cukinii i cebuli w niewielkie talarki, posypujemy warzywa przyprawą do ryb i skrapiamy cytryną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odrobinę oliwy. Po wymieszaniu wszystkich składników szczupak ma zostać nimi faszerowany i spięty wykałaczkami. Z zewnątrz smarujemy go oliwą i posypujemy przyprawą do ryb. Na koniec odstawiamy na dwie godziny do lodówki, a potem grillujemy na tackach przez 20 minut z każdej strony.

Co sądzisz o tym artykule?
55
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0