Pyszne desery owocowe to świetna alternatywa dla wysokokalorycznych, tłustych przekąsek. Są lekkie, smaczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Letnie desery owocowe, zrobione z sezonowych owoców, są bardzo zdrowe i orzeźwiające. W zimie możemy do przygotowywania deserów wykorzystywać mrożonki, które są tak samo wartościowe jak świeże owoce. Dodatkowo przygotowanie owocowych deserów zajmuje znacznie mniej czasu, niż w przypadku tradycyjnych słodkich przekąsek. Do zrobienia pysznych owocowych deserów nie potrzeba mieć też dużych zdolności kulinarnych – każdy może przygotować smaczną i zdrową przekąskę.
Desery owocowe na zimno
Podczas gorących letnich miesięcy, zimny, orzeźwiający deser owocowy to idealny pomysł na zdrową przekąskę. Z owoców możemy przygotować lody, musy, koktajle czy sorbety. Przykładowy przepis na prosty i szybki mus z mango i bananem na zimno:
Składniki:
- 2 duże mango,
- 1 dojrzały banan,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżka miodu,
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Mango i banana należy obrać ze skórki i pokroić.
- Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą konsystencję w kielichu.
Tego typu dietetyczne desery owocowe możemy włączyć do codziennej diety bez obaw, że przytyjemy. Wszystkie składniki tego typu deserów są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych witamin. Żeby nasz deser był naprawdę fit, powinniśmy zrezygnować ze zwykłego cukru, możemy go zastąpić na przykład miodem. Zamiast słodkiej śmietanki kremówki, lepiej wybrać jogurt naturalny w wersji light .
Desery owocowe na szybko
Szybkie desery owocowe są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Szybkie desery owocowe bez pieczenia to na przykład przepyszny serniczek z jagodami i bananami. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Żeby przygotować ten błyskawiczny deser będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki jagód,
- 1 dojrzałego banana,
- 20 dag sera twarogowego w wersji light,
- łyżkę płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zblendować na jednolitą masę. Po przełożeniu deseru do pucharków każdą z porcji przyozdabiamy płatkami migdałowymi.
Z przygotowaniem tego prostego, smacznego i zdrowego deseru poradzi sobie każdy. Innym, jeszcze prostszym pomysłem na deser, jest pyszna owocowa sałatka. Potrzebujemy do tego kilku ulubionych owoców, na przykład bananów, kiwi, truskawek czy jagód. Większe owoce należy pokroić na kawałki i wymieszać z innymi. Całość możemy polać jogurtem naturalnym. W bardziej kalorycznej wersji możemy przygotować taki deser z bitą śmietaną.
Proste desery owocowe z bitą śmietaną
Bita śmietana nie należy do niskokalorycznych składników, jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na podanie jej ze świeżymi owocami. Najprostszym, a jednocześnie bardzo smacznym owocowym deserem z bitą śmietaną, są banany na ciepło. Dojrzałego banana należy obrać ze skórki i przeciąć na pół. Następnie owoc trzeba podgrzewać na patelni na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zarumieni. Po przełożeniu kawałków banana na talerz, dekorujemy owoc bitą śmietaną. Możemy też dodać gałkę ulubionych lodów.
Desery owocowe dla dzieci
Desery owocowe dla najmłodszych są zdrową alternatywą dla słodkich deserów pełnych bezwartościowych składników odżywczych. Dlatego zamiast kalorycznego, niezdrowego ciasta powinniśmy proponować dzieciom desery na bazie owoców . Jeśli nasze dziecko domaga się deseru, jednym z najłatwiejszych i najszybszych przekąsek do przygotowania jest jogurt truskawkowy.
Żeby go przygotować, potrzebujemy jedynie opakowania jogurtu naturalnego, szklanki świeżych truskawek i łyżki miodu. Jogurt należy zmiksować z truskawkami i miodem i przelać do pucharka. Deser można ozdobić resztą pokrojonych truskawek lub innych owoców, na przykład jagód czy malin. Najmłodsi pokochają smak tego typu zdrowych przekąsek, a my będziemy mieć pewność, że dostarczamy swoim pociechom wartościowych składników odżywczych.
Zdrowe owocowe desery są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Włączając je do codziennej diety będziemy dostarczać naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych i jednocześnie cieszyć się pysznym smakiem deserów. Desery owocowe (np. z galaretką ) możemy przygotowywać o każdej porze roku – w lecie powinniśmy jak najczęściej jeść świeże owoce, w zimie możemy korzystać z mrożonek.
Zobacz także:
- Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach
- Letnie desery owocowe: panna cotta, gofry i koktajl truskawkowo-bananowy. Proste przepisy
- Hwachae - deser, który podbija TikToka. Jak go przygotować?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot: Arx0nt / gettyimages.com