Materiał promocyjny

Letnie desery owocowe: panna cotta, gofry i koktajl truskawkowo-bananowy. Proste przepisy

Beata Śniechowska gotuje w Dzień Dobry TVN
Owocowe desery idealne w upalne dni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Desery z owocami oprócz tego, że wspaniale smakują, mają też ważną zaletę – można je przygotować szybko, właśnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy kilka składników i zaledwie kilkanaście minut, aby gotowe desery owocowe znalazły się w pucharkach, szklankach, słoiczkach czy innych naczyniach. Sprawdź propozycje letnich deserów pełnych słońca Beaty Śniechowskiej z kuchni Dzień Dobry Wakacje.

Jogurtowa panna cotta z karmelizowanymi morelami - przepis

Panna Cotta to włoski, delikatny deser podobny do sernika na zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem letnich, dojrzałych owoców. Świetnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Nie trzeba jej kroić i dzielić, ponieważ jeden deser przypada na jedną osobę. Do tego można ją naprawdę cudnie udekorować.

Uważaj na to, by do foremek nie dostała się woda. Nie trzymaj ich za długo w gorącej wodzie, by panna cotta nie roztopiła się za mocno, ma tylko puścić przy wewnętrznych rantach. Talerzyk połóż na środku foremki od góry. Następnie odwróć talerzyk do prawidłowej pozycji (cały czas trzymając foremkę z deserem "przyklejoną" do talerzyka), foremkę unieś do góry i deser zostanie na talerzyku.

Składniki:

  • 500 g śmietanki,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 18 g żelatyny,
  • 120 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 12 moreli,
  • 50 g naturalnego miodu,
  • sok i skórka z limonki,
  • do dekoracji: jadalne kwiaty, werbena cytrynowa lub mięta.

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalej 90 g zimnej wody, odstaw na ok. 10 minut, aby napęczniała. Do garnka wlej śmietankę, dodaj cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Zestaw garnek z palnika, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut do ostudzenia. Następnie połącz z jogurtem. Masę wlej do przygotowanych słoiczków, ramekinów lub foremek. Odstaw do lodówki, by stężała. Morele umyj, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej miód, wrzuć morele i przesmaż, aż się skarmelizują. Na koniec dodaj skórkę i sok z limonki. Zdejmij z palnika, lekko przestudź. Serwuj schłodzoną panna cottę z karmelizowanymi morelami i świeżą miętą.

Kuchnia pachnąca wiosną, a w niej tarty
Materiał promocyjny

Kuchnia pachnąca wiosną, a w niej tarty

Gofry z kremem chantilly i owocami lata

Jak zrobić gofry idealne? To czy gofry będę przywierać do gofrownicy, uzależnione jest od ilości oleju w cieście. Jeśli gofry przywierają do gofrownicy, to oznacza, że musisz zwiększyć ilość oleju. Jeśli ważne jest dla ciebie, aby gofry były puszyste w środku, to przed zrobieniem ciasta oddziel białka od żółtek. Dodaj ubite żółtka do mokrych składników z przepisu na ciasto. Następnie ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj białkową pianę do ciasta.

Składniki:

  • 250 g mleka,
  • 170 g mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30 g oleju z pestek winogron,
  • jajko,
  • płaska łyżka cukru trzcinowego,
  • szczypta soli.

Krem chantilly - składniki:

  • 350 g schłodzonej śmietanki 36%,
  • 1/2 laski wanilii,
  • łyżka cukru pudru,
  • świeże maliny, jeżyny, borówki, jagody, truskawki,
  • do dekoracji: mięta, jadalne płatki kwiatów.

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Do wysokiego naczynia wlej mleko, olej, dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw na ok. 20 minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie ubij białka ze szczyptą soli i połącz je z masą na gofry. Gofrownicę rozgrzej, wylej ciasto, piecz gofry, aż staną się rumiane. Odkładaj do ostudzenia na kratce. Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder i ziarenka z ½ laski wanilii. Ubij ją ręcznie lub mikserem na średnich obrotach, aż stanie się puszysta. Owoce umyj i osusz. Gofry podawaj z ubitą śmietanką i owocami.

Koktajl truskawkowo-bananowy z melisą - przepis

Koktajle z letnich owoców to dobry pomysł na przekąskę, śniadanie lub kolację. Są pyszne i zdrowe – dostarczają wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych w jednej porcji. To doskonały sposób na dodanie sobie sił i energii w ciągu dnia.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 banany,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 250 ml mleka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 listki melisy lub mięty.

Sposób przygotowania:

Banany obierz, pokrój w kostkę, włóż do woreczka (np. strunowego) i włóż do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. Truskawki umyj, usuń szypułki. Większe truskawki przekrój na pół. Do miksera kielichowego włóż banany, truskawki oraz liście melisy. Wlej sok z limonki, jogurt oraz mleko. Zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlej do szklanek i gotowe.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości