Nie trzeba gotować wymyślnych dań, aby wprowadzić do kuchni nowe smaki. Świetnym sposobem na urozmaicenie posiłków jest wykorzystanie przyprawy zatar, którą stosuje się na Bliskim Wschodzie. Zobacz, jakie potrawy z zatarem warto przygotować w domu.

Zatar to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych arabskich przypraw, którą stosuje się głównie do wypieków i dań mięsnych, jednak z powodzeniem można używać jej również do innych domowych posiłków. Przyprawa zatar znana jest również pod nazwą za’tar oraz zathar. Różnica w nazewnictwie nie wpływa jednak w żaden sposób na smak – do przygotowania tradycyjnej mieszanki używa się tych samych ziół.

Więcej:

Oprócz bogatego smaku i niezwykłego aromatu zatar ma także właściwości zdrowotne, które wynikają z użycia w jego składzie poszczególnych ziół w określonych proporcjach. Do uzyskiwanych korzyści należą m.in. opóźnianie procesów starzenia, a także pozytywny wpływ na ogólną odporność organizmu. Mieszanka ziół wspomaga walkę z wirusami oraz bakteriami.

Jeśli chcesz nieco odmienić smak tradycyjnych potraw, przy następnym gotowaniu spróbuj użyć przyprawy zatar. Choć pochodząca z Bliskiego Wschodu mieszanka ziół może wydawać się skomplikowana w przygotowaniu ze względu na trudno dostępne składniki, w rzeczywistości jednak większość z nich bez problemu można dostać w dużych supermarketach. Sprawdź, jak zrobić zatar samodzielnie w domu.

Zatar – zastosowanie przyprawy w kuchni

Zatar jest wykorzystywany podczas przygotowywania tradycyjnych dań kuchni arabskiej, takich jak baranina, drób oraz owoce morza. Zatarem obsypuje się pieczywo i słone wypieki, z powodzeniem można dodawać go do chleba i bułek pieczonych w domu. Przyprawa świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, ale jest również niezwykle ceniona w kuchni wegetariańskiej, gdzie stosuje się ją do wzbogacania smaku dań warzywnych. Zatar można dodawać także do sałatek, hummusu oraz innych past.

Przepis na zatar – jak zrobić przyprawę?

Prawdziwa arabska przyprawa to mieszanka kilkunastu ziół, zazwyczaj na bazie majeranku, oregano oraz tymianku. Istnieje jednak kilka różnych rodzajów zataru, które różnią się między sobą użytymi składnikami, a tym samym – ostatecznym smakiem. Aromatyczną przyprawę można przygotować także w domu, maksymalnie zbliżając jej smak do oryginalnego, egzotycznego zataru. Opierając się na poniższym przepisie, można przygotować dowolną ilość przyprawy, jednak warto zachować podane proporcje. Najlepiej wymieszać ze sobą wszystkie zioła, jeśli jednak któreś z nich jest trudno dostępne, można spróbować skomponować przyprawę bez niego i tworzyć nowe połączenia.

Przygotowany z poniższego przepisu zatar należy przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w zacienionym miejscu.

Składniki na domowy zatar z suszonych ziół (na około 30 g przyprawy):

  • 4 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki bazylii,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 2 łyżki sumaku,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

1. Mocno rozgrzej suchą patelnię, wsyp na nią sezam i praż go, aż ziarna się zezłocą. Zdejmij patelnię z ognia.

2. Wszystkie zioła dokładnie wymieszaj, przełóż do moździerza lub młynka do kawy i utrzyj na drobny proszek.

3. Utarte zioła przełóż do miski, dodaj sól i uprażony sezam. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy zatar dodawaj do dowolnych potraw według uznania.


Zobacz film: Nowoczesna kuchnia polska. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na płaski chlebek z zatarem

To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw w kuchni arabskiej. Płaskie chlebki, których oryginalna nazwa to manakeesh, idealnie komponują się z mieszanką ziół wchodzących w skład zataru. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, smak jest tego wart.

Składniki (na 5 porcji):

  • 240 g mąki pszennej chlebowej,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1 czubata łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki zataru.

Przygotowanie:

1. Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj z połową przygotowanej ciepłej wody. Przykryj miskę i odstaw na około 20 minut.

2. Do oddzielnej miski przesyp mąkę i sól. Dodaj spienione drożdże, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami – nie może w nim być żadnych grudek. Miskę ponownie przykryj na co najmniej godzinę i odłóż w ciepłe miejsce.

3. Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na oprószony mąką blat, podziel na 5 części i z każdej z nich uformuj okrągły, dość cienki placek.

4. Zatar wymieszaj z łyżką oliwy. Tak przygotowaną pastą posmaruj wierzch placków.

5. Placki smaż po około 2 minuty z każdej strony na suchej, nieprzywierającej i mocno rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Smacznego!

Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0