Domowy kebab w picie z kurczakiem, wołowiną i na ostro z przepisów Andrzeja Polana

Najlepszy domowy kebab
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań - kebab. W wersji domowej jest zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie pitę i zrobić kebab z kurczakiem, wołowiną i na ostro. 

Domowa pita - przepis

Składniki:

  • 150 ml ciepłej wody,
    • 40 g drożdży,
      • 500 g mąki pszennej 750,
        • 2 łyżki mąki pszennej 450,
          • łyżka cukru,
            • 2 łyżki soli,
              • 60 ml oleju rzepakowego.

                Sposób przygotowania:

                Z wody, drożdży, cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Podrośnięte dzielimy na 10-12 porcji, formujemy kulki i ponownie odstawiamy, aby ciasto rosło. Następnie na pergaminie rozprowadzamy przygotowane kule w kształcie koła, rozklepujemy lub wałkujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni czas około 8 minut.

                Kebab z kurczaka - przepis

                Kebab z kurczaka
                Kebab z kurczaka
                Kebab z kurczaka
                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                Składniki:

                • 500 g fileta z kurczaka ze skórą,
                  • 1,5 kg mięsa z ud kurczaka ze skórą,
                    • sól grubo mielona, czarny pieprz, czerwony pieprz,
                      • kmin rzymski, tymianek,
                        • pasta paprykowa ostra,
                          • 2 cebule,
                            • sok pomidorowy,
                              • 2 duże jabłka,
                                • patyki do szaszłyków.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Mięso z kurczaka bez kości kładziemy na desce i ścinamy na cienkie plastry. Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku, łączymy z pastą i sokiem pomidorowym. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry mięsa i odstawiamy, najlepiej na noc. Na dzień następny jabłka przekrawamy na pół, w jedną połówkę wbijamy 3 patyki do szaszłyków i nabijamy plastry mięsa, tworząc charakterystyczny kokon. Na koniec całość zamykamy drugą połówką jabłka i wszystko umieszczamy na blaszce. W piekarniku ustawiamy funkcję pieczenia z grillem i wstawiamy kebab do środka. Co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Dobrze jest pod kebabem umieścić plastry cebuli, która dodatkowo nada super aromatu. Upieczony kebab kroimy w plastry, mieszamy z tłuszczem ze smażenia.

                                  Kebab wołowy - przepis

                                  Kebab wołowy
                                  Kebab wołowy
                                  Kebab wołowy
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Składniki:

                                  • 1 kg łopatki wołowej,
                                    • 300 g słoniny w plastrach,
                                      • 3-4 cebule,
                                        • kolendra mielona, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca,
                                          • olej rzepakowy,
                                            • sól, pieprz czarny, ostra papryka.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Mięso wołowe kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien, tak jakbyśmy kroili mięso na kanapkę. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem, najlepiej odstawiamy na noc do lodówki. Na dzień następny mięso nabijamy na patyki od szaszłyków, przekładając plastrami słoniny, cebulami.

                                              Kebab na ostro - przepis

                                              Składniki:

                                              • 300 g mięsa jagnięcego mielonego ,
                                                • 600 g mięsa mielonego wołowego,
                                                  • kumin, pieprz czarny, papryka ostra, oregano,
                                                    • papryka ostra,
                                                      • papryka czerwona,
                                                        • 2 cebule czerwone.

                                                          Dodatki:

                                                          • 4 pomidory,
                                                            • kapusta młoda,
                                                              • 4 ogórki zielone,
                                                                • 2 cebule czerwone,
                                                                  • chrzan w słoiku,
                                                                    • 500 ml jogurtu gęstego,
                                                                      • 250 g sera cheddar,
                                                                        • bazylia świeża, koperek,
                                                                          • 250 ml śmietany 18%,
                                                                            • 2 op. tortilli pszennej,
                                                                              • 500 g kuskusu izraelskiego,
                                                                                • opakowanie makaronu do rosołu.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy. Warzywa świeże miksujemy, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do mięsa, wyrabiamy dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Nabijamy na szpadki i smażymy na patelni grillowej.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana