Domowa pita - przepis
Składniki:
- 150 ml ciepłej wody,
- 40 g drożdży,
- 500 g mąki pszennej 750,
- 2 łyżki mąki pszennej 450,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki soli,
- 60 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Z wody, drożdży, cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Podrośnięte dzielimy na 10-12 porcji, formujemy kulki i ponownie odstawiamy, aby ciasto rosło. Następnie na pergaminie rozprowadzamy przygotowane kule w kształcie koła, rozklepujemy lub wałkujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni czas około 8 minut.
Kebab z kurczaka - przepis
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka ze skórą,
- 1,5 kg mięsa z ud kurczaka ze skórą,
- sól grubo mielona, czarny pieprz, czerwony pieprz,
- kmin rzymski, tymianek,
- pasta paprykowa ostra,
- 2 cebule,
- sok pomidorowy,
- 2 duże jabłka,
- patyki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka bez kości kładziemy na desce i ścinamy na cienkie plastry. Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku, łączymy z pastą i sokiem pomidorowym. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry mięsa i odstawiamy, najlepiej na noc. Na dzień następny jabłka przekrawamy na pół, w jedną połówkę wbijamy 3 patyki do szaszłyków i nabijamy plastry mięsa, tworząc charakterystyczny kokon. Na koniec całość zamykamy drugą połówką jabłka i wszystko umieszczamy na blaszce. W piekarniku ustawiamy funkcję pieczenia z grillem i wstawiamy kebab do środka. Co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Dobrze jest pod kebabem umieścić plastry cebuli, która dodatkowo nada super aromatu. Upieczony kebab kroimy w plastry, mieszamy z tłuszczem ze smażenia.
Kebab wołowy - przepis
Składniki:
- 1 kg łopatki wołowej,
- 300 g słoniny w plastrach,
- 3-4 cebule,
- kolendra mielona, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz czarny, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien, tak jakbyśmy kroili mięso na kanapkę. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem, najlepiej odstawiamy na noc do lodówki. Na dzień następny mięso nabijamy na patyki od szaszłyków, przekładając plastrami słoniny, cebulami.
Kebab na ostro - przepis
Składniki:
- 300 g mięsa jagnięcego mielonego ,
- 600 g mięsa mielonego wołowego,
- kumin, pieprz czarny, papryka ostra, oregano,
- papryka ostra,
- papryka czerwona,
- 2 cebule czerwone.
Dodatki:
- 4 pomidory,
- kapusta młoda,
- 4 ogórki zielone,
- 2 cebule czerwone,
- chrzan w słoiku,
- 500 ml jogurtu gęstego,
- 250 g sera cheddar,
- bazylia świeża, koperek,
- 250 ml śmietany 18%,
- 2 op. tortilli pszennej,
- 500 g kuskusu izraelskiego,
- opakowanie makaronu do rosołu.
Sposób przygotowania:
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy. Warzywa świeże miksujemy, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do mięsa, wyrabiamy dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Nabijamy na szpadki i smażymy na patelni grillowej.
Zobacz także:
- Kebab z kurczaka według przepisu Macieja Regulskiego
- Turecki kebab z mięsa mielonego według przepisu Macieja Regulskiego
- Dzień Kebaba - najpyszniejsze przepisy i trochę ciekawostek
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN