Domowy kebab w picie z kurczakiem, wołowiną i na ostro z przepisów Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Najlepszy domowy kebab
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań - kebab. W wersji domowej jest zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie pitę i zrobić kebab z kurczakiem, wołowiną i na ostro. 

Domowa pita - przepis

Składniki:

  • 150 ml ciepłej wody,
  • 40 g drożdży,
  • 500 g mąki pszennej 750,
  • 2 łyżki mąki pszennej 450,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 60 ml oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Z wody, drożdży, cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Podrośnięte dzielimy na 10-12 porcji, formujemy kulki i ponownie odstawiamy, aby ciasto rosło. Następnie na pergaminie rozprowadzamy przygotowane kule w kształcie koła, rozklepujemy lub wałkujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni czas około 8 minut.

Kebab z kurczaka - przepis

Kebab z kurczaka
Kebab z kurczaka
Kebab z kurczaka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka ze skórą,
  • 1,5 kg mięsa z ud kurczaka ze skórą,
  • sól grubo mielona, czarny pieprz, czerwony pieprz,
  • kmin rzymski, tymianek,
  • pasta paprykowa ostra,
  • 2 cebule,
  • sok pomidorowy,
  • 2 duże jabłka,
  • patyki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka bez kości kładziemy na desce i ścinamy na cienkie plastry. Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku, łączymy z pastą i sokiem pomidorowym. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry mięsa i odstawiamy, najlepiej na noc. Na dzień następny jabłka przekrawamy na pół, w jedną połówkę wbijamy 3 patyki do szaszłyków i nabijamy plastry mięsa, tworząc charakterystyczny kokon. Na koniec całość zamykamy drugą połówką jabłka i wszystko umieszczamy na blaszce. W piekarniku ustawiamy funkcję pieczenia z grillem i wstawiamy kebab do środka. Co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Dobrze jest pod kebabem umieścić plastry cebuli, która dodatkowo nada super aromatu. Upieczony kebab kroimy w plastry, mieszamy z tłuszczem ze smażenia.

Kebab wołowy - przepis

Kebab wołowy
Kebab wołowy
Kebab wołowy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej,
  • 300 g słoniny w plastrach,
  • 3-4 cebule,
  • kolendra mielona, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz czarny, ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien, tak jakbyśmy kroili mięso na kanapkę. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem, najlepiej odstawiamy na noc do lodówki. Na dzień następny mięso nabijamy na patyki od szaszłyków, przekładając plastrami słoniny, cebulami.

Kebab na ostro - przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa jagnięcego mielonego ,
  • 600 g mięsa mielonego wołowego,
  • kumin, pieprz czarny, papryka ostra, oregano,
  • papryka ostra,
  • papryka czerwona,
  • 2 cebule czerwone.

Dodatki:

  • 4 pomidory,
  • kapusta młoda,
  • 4 ogórki zielone,
  • 2 cebule czerwone,
  • chrzan w słoiku,
  • 500 ml jogurtu gęstego,
  • 250 g sera cheddar,
  • bazylia świeża, koperek,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 2 op. tortilli pszennej,
  • 500 g kuskusu izraelskiego,
  • opakowanie makaronu do rosołu.

Sposób przygotowania:

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy. Warzywa świeże miksujemy, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do mięsa, wyrabiamy dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Nabijamy na szpadki i smażymy na patelni grillowej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości