Turecki kebab z mięsa mielonego według przepisu Macieja Regulskiego

Maciej Regulski
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji programu MasterChef, przygotował swoje przepisy na kebaby. W Polsce codziennie zjadanych jest ich 5 milionów. Sprawdź, jak przygotować turecki kebab z mięsa mielonego z jego przepisu.

Turecki kebab z mięsa mielonego - przepis krok po kroku

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
    • jedna cebula starta na tarce o drobnych oczkach,
      • 2 ząbki czosnku posiekane,
        • pół łyżeczki pieprzu,
          • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
            • pół łyżeczki ostrej papryki,
              • łyżeczka tymianku,
                • szczypta sody oczyszczonej,
                  • łyżeczka soli,
                    • łyżeczka suszonej mięty.

                      Sposób przygotowania tureckiego kebabu z mięsa mielonego

                      1. Wszystkie składniki zmieszać w misce i najlepiej odstawić do marynowania na godzinę lub przez całą noc.
                        1. Następnie z masy uformować walce o średnicy 2 cm i długości około 10 cm.
                          1. Smażyć na patelni lub grillu na średniowysokim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie brązowe z wierzchu i upieczone w środku.
                            1. Podawać z sosami, pokrojonymi warzywami zawinięte w tortille. 

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Maciej Regulski

                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana