Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - przepis Darii Ładochy

Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Szparagowy sezon w pełni, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić pyszną szakszukę ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym? Sprawdź prosty przepis Darii Ładochy.

Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - przepis

  • 50 g gorgonzoli
  • 6 jajek
  • pęczek szparagów
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 500 g świeżych moreli
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 papryczka chili
  • 2 szalotki
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - sposób przygotowania

  1. Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę, a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Obok na patelni grillowej podgrilluj szparagi, przełóż na talerz.
  3. Duś pomidory z morelami, aż odparują wodę. Następnie dodaj szparagi i wbij jajka na wierzch.
  4. Przykryj przykrywką i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
  5. Na wierzch dodaj gorgonzolę, chili dopraw solą i pieprzem i przed podaniem dodaj tymianek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości