Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - przepis
- 50 g gorgonzoli
- 6 jajek
- pęczek szparagów
- 500 g pomidorów malinowych
- 500 g świeżych moreli
- 4 łyżki kaparów
- 1 papryczka chili
- 2 szalotki
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - sposób przygotowania
- Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę, a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki.
- Obok na patelni grillowej podgrilluj szparagi, przełóż na talerz.
- Duś pomidory z morelami, aż odparują wodę. Następnie dodaj szparagi i wbij jajka na wierzch.
- Przykryj przykrywką i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
- Na wierzch dodaj gorgonzolę, chili dopraw solą i pieprzem i przed podaniem dodaj tymianek.
Zobacz także:
- Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!
- Sałatka z zapiekanych szparagów z przepisów Piotra Kucharskiego
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: