Makaron z chorizo, szparagami i krewetkami - przepis
- opakowanie świeżego makaronu
- pęczek szparagów
- 400 g surowych krewetek szarych
- zielona pietruszka
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 kiełbasa chorizo pokrojona w cienkie plastry
- 2 łyżki mascarpone
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 szklanka białego wina
Makaron z chorizo, szparagami i krewetkami - sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź na sitku.
- Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj szalotkę, czosnek oraz chorizo - uważaj, by go nie przypalić.
- Następnie dodaj krewetki oraz wino. Gdy alkohol odparuje dodaj śmietankę, mascarpone oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj zieloną pietruszką oraz skórką z cytryny.
Zobacz także:
- Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!
- Sałatka z zapiekanych szparagów z przepisów Piotra Kucharskiego
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/Dzień Dobry TVN
podziel się: