Świeże czereśnie mogą stanowić podstawę nie tylko deserów czy przetworów, ale też dań wytrawnych lub czegoś z pogranicza smaków. Przykładem jest chłodnik kokosowo - czereśniowy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała Daria Ładocha. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Chłodnik kokosowo - czereśniowy - przepis
Składniki:
- 500 g czereśni bez pestek
- 600 ml mleka kokosowego
- liście świeżej mięty
- 4 liście limonki Kaffir
- 2 łyżki jasnego sezamu
- sok z limonki
- 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
- świeża kolendra
Jak zrobić chłodnik kokosowo - czereśniowy?
Czereśnie zmiksuj z mlekiem kokosowym i miętą na gładką masę. Dodaj liście limonki Kaffir. Wstaw do lodówki. Przed podaniem dodaj kolendrę, sezam i kuleczki ulepione z ryżu jaśminowego.
Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
- Ciasto czereśniowe - przepis Piotra Kucharskiego
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: