Bułka z Neapolu na bogato - z grilla lub piekarnika - przepis
Składniki:
- 10 filetów z perliczek,
- chorizo,
- opaowanie drobnego makaronu,
- 2 pęczki młodej marchwi z nacią,
- 100 g zielonego, mrożonego groszku,
- masło klarowane do smażenia,
- szczypiorek,
- bazylia świeża,
- 8 bułek kajzerek,
- 4 mozzarelle w zalewie,
- 100 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz czarny, papryka ostra.
Sposób przygotowania:
Bułki przekrawamy, wydrążamy środku. Filety z perliczki bardzo dokładnie obtaczamy w miksie z przypraw i smażymy krótko na grillu lub na patelni, dodając wydrążone środki kajzerek i kawałki chorizo. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy. Marchewki kroimy w plasterki bez potrzeby obierania, przesmażamy w rondlu na maśle klarowanym. Dodajemy szczypiorek i na koniec groszek oraz bazylię. Do marchewek dodajemy kawałki filetów z perliczki, makaron, odrobinę wody. Jeszcze sery i na koniec grzanki. Wszystko mieszamy razem i wykładamy do naszych misek z kajzerek. Posypujemy raz jeszcze serem i zapiekamy. Czy to na grillu, czy też w piekarniku.
Grillowana pierś z kurczaka z oscypkiem, pesto z natki marchewki i pieczone jabłka - przepis
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- duży oscypek,
- nać z jednego pęczka marchewki,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 100 g słonecznika,
- sok z cytryny,
- 10 małych jabłek,
- 2-3 łyżki miodu,
- sól, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, kminek mielony, kolendra mielona.
Sposób przygotowania:
Filety kurczaka nacinamy w kratkę od wewnętrznej strony, tej bardziej miękkiej. Olej rzepakowy łączymy z przyprawami, robiąc gęste smarowidło i w takim dokładnie obtaczamy filety. Smażymy na patelni lub na grillu z każdej strony. Kiedy nacięta część będzie już podsmażona, we wszystkie nacięcia nakładamy oscypka startego wymieszanego ze szczypiorkiem. Jabłka całe układamy na grillu lub na blaszce, polewamy miodem i pieczemy do miękkości. W wysokim naczyniu blendujemy natkę marchewki z olejem, podprażonymi orzechami, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Ziemniaki z ogniska, indyk w kapuście młodej, sos gorczycowy - przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa z ud indyka,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- 3 jabłka,
- 2 cebule,
- 2 główki młodej kapusty,
- koperek, lubczyk, natka pietruszki,
- musztarda francuska,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 1 kg młodych ziemniaków,
- szczypiorek,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Kapustę parzymy w gorącej wodzie i rozbieramy ja na pojedyncze liście. Środka nie wyrzucamy, tylko zostawiamy. Cebulę przesmażamy na oleju na miękko. Cebulę, środek z kapusty oraz mięso mielimy w maszynce do mięsa i po dodaniu przypraw bardzo dokładnie wyrabiamy, dodając kaszę jęczmienną. Nie zapominamy o zielonym, czyli natce, koperku i lubczyku. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę lub starte na grubym oczku. Wszystko mieszamy i zwijamy gołąbki lub układamy niczym piramidkę liście na przemian z mięsem. Wszystko zalewamy delikatnie bulionem wymieszanym z musztardą francuską, śmietanką i wstawiamy na grilla lub do piekarnika lub na kuchenkę.
Pierwsza opcja na ognisku jest najlepsza, bo dodatkowo pozyskujemy zapach z grillowania. Ziemniaki kroimy w plasterki, naczynie do zapiekania, rondel czy też brytfannę na grilla smarujemy masłem, wykładamy naprzemiennie ziemniaki i siekany szczypiorek, świeży tymianek, liście laurowe. Na wierzch wykładamy plastry masła. Szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy znowu na grilla lub do piekarnika. Pod koniec, kiedy ziemniaki są już prawie miękkie, zdejmujemy folię i podrumienimy.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Czego nie powinno się grillować? Produkty, które mogą być niebezpieczne lub stracić smak
- Grillowanie czas zacząć. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na kiełbasę i kaszankę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN