Grillowanie czas zacząć. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na kiełbasę i kaszankę

Patryk Galewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Pogoda dopisuje, majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza tylko jedno - rozpoczynamy sezon grillowy. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski pokazał, jak przygotować prawdziwą ucztę z grilla. Sprawdź jego przepisy na kiełbasę, kaszankę i orzeźwiające sałatki.

Sekrety kuchni Patryka Galewskiego:

  • kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie,
  • nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu,
  • jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową,
  • zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie,
  • aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.
Kaszanka
Kaszanka vege grillowana w ziemniakach w liściach kapusty
Kaszanka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kaszanka vege grillowana w ziemniakach w liściach kapusty - przepis

Składniki:

  • 5 kaszanek,
  • 2 cebule białe (pokrojone w krążki),
  • 2 ząbki czosnku (posiekany),
  • 1 kg ziemniaków (w skórce, pokrojone w plastry),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżka majeranku,
  • łyżka miodu,
  • sól pieprz do smaku,
  • głowa kapusty świeżej.
Grillowana kapusta
Grillowana kapusta
Grillowana kapusta
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Sposób przygotowania:

Kiełbaski kaszanki indywidualnie rozkładamy na liściach kapusty, przekładając ziemniakami, cebulą. Następnie dodajemy majeranek, miód, olej, doprawiamy sola i pieprzem. Zawijamy szczelnie kaszankę w liściu i kładziemy na grillu.

Trik: kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie.

Kaszanka grillowana z jabłkiem, czosnkiem i żurawiną (w papilocie aluminiowym) - przepis

Składniki:

  • 8 sztuk kaszanki we flaku,
  • 3 łyżki żurawiny (konfitura),
  • 2 cebule (pokrojone w krążki),
  • 4 jabłka ( pokrojone w cząstki-księżyce),
  • 2 ząbki czosnku ( posiekane),
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

Jabłka pokrojone w cząstki mieszamy z żurawiną, cebulą, czosnkiem, majerankiem. Wymieszane składniki rozkładamy na folii aluminiowej, następnie kładziemy kaszankę, szczelnie zawijamy w papilot i kładziemy na grillu.

Biała kiełbasa z grilla
Biała kiełbasa z grilla
Biała kiełbasa z grilla
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Biała kiełbasa grillowana z musztardą i ziemniakami i jajkiem (w papilocie aluminiowym) - przepis

Składniki:

  • 5 kiełbas białych surowych,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 5 ziemniaków pokrojonych w plastry,
  • łyżka miodu,
  • łyżka majeranku,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrojone w plastry mieszamy z miodem, roztrzepanymi jajami, musztardą, przyprawami. Przygotowane ziemniaki rozkładamy na folii aluminiowej, kładziemy białą kiełbasę i zawijamy w szczelny papilot. Kładziemy na grillu.

Kiełbasa z grilla
Kiełbasa z grilla
Kiełbasa z grilla
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kiełbasa grillowa (zwyczajna) - przepis

Grillowana w tradycyjny sposób bez nacinania - w prostocie siła.

Składniki:

  • 5 kiełbas zwyczajnych

Trik: nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu.

Kiełbasa vege grillowana z pieczarkami i warzywami w papilocie aluminiowym - przepis

Składniki:

  • 5 kiełbas zwyczajnych,
  • 15 pieczarek (pokrojonych w plastry),
  • 2 cebule białe(pokrojone w krążki),
  • papryka czerwona ( pokrojona w paski),
  • papryka żółta pokrojona w paski),
  • 2 ząbki czosnku ( posiekany),
  • folia aluminiowa,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa doprawiamy w misce olejem, pieprzem, solą, czosnkiem, następnie przekładamy w aluminiowa folię, wśród warzyw dokładamy kiełbasę vegę, zawijamy szczelnie i kładziemy na grillu.

Trik: jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową.

Kiszka ziemniaczana zapieczona w boczku i cebuli - przepis

Składniki:

  • 3 kiszki ziemniaczane,
  • 200 g boczku w plastrach,
  • 2 cebule ( pokrojone w piórka),
  • łyżka majeranku,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę mieszamy z majerankiem, olejem, solą i pieprzem. Następnie owijamy kiszkę przyprawioną cebulą oraz boczkiem. Kładziemy na grillu.

Trik: zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie.

Orzeźwiająca sałatka ze świeżych ogórków - przepis

Składniki:

  • 6 ogórków świeżych (starte na tarce),
  • kilka listków mięty,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • ząbek czosnku (posiekany),
  • garść koperku (pokrojony),
  • 2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na tarce, solimy, odstawiamy na kilka minut do odwodnienia. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Sałatka z pomidorów i sałaty lodowej z musztardą i jogurtem - przepis

Składniki:

  • 8 dojrzałych pomidorów (pokrojonych w cząstki),
  • jogurt (typu greckiego) 300 g,
  • cebula czerwona (pokrojona w piórka),
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • garść szczypiorku (pokrojony),
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy razem z musztardą, miodem, następnie delikatnie dokładamy pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, lodową sałatę oraz szczypiorek i mieszamy.

Trik: aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości