Sekrety kuchni Patryka Galewskiego:
- kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie,
- nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu,
- jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową,
- zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie,
- aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.
Kaszanka vege grillowana w ziemniakach w liściach kapusty - przepis
Składniki:
- 5 kaszanek,
- 2 cebule białe (pokrojone w krążki),
- 2 ząbki czosnku (posiekany),
- 1 kg ziemniaków (w skórce, pokrojone w plastry),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżka majeranku,
- łyżka miodu,
- sól pieprz do smaku,
- głowa kapusty świeżej.
Sposób przygotowania:
Kiełbaski kaszanki indywidualnie rozkładamy na liściach kapusty, przekładając ziemniakami, cebulą. Następnie dodajemy majeranek, miód, olej, doprawiamy sola i pieprzem. Zawijamy szczelnie kaszankę w liściu i kładziemy na grillu.
Trik: kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie.
Kaszanka grillowana z jabłkiem, czosnkiem i żurawiną (w papilocie aluminiowym) - przepis
Składniki:
- 8 sztuk kaszanki we flaku,
- 3 łyżki żurawiny (konfitura),
- 2 cebule (pokrojone w krążki),
- 4 jabłka ( pokrojone w cząstki-księżyce),
- 2 ząbki czosnku ( posiekane),
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- folia aluminiowa.
Sposób przygotowania:
Jabłka pokrojone w cząstki mieszamy z żurawiną, cebulą, czosnkiem, majerankiem. Wymieszane składniki rozkładamy na folii aluminiowej, następnie kładziemy kaszankę, szczelnie zawijamy w papilot i kładziemy na grillu.
Biała kiełbasa grillowana z musztardą i ziemniakami i jajkiem (w papilocie aluminiowym) - przepis
Składniki:
- 5 kiełbas białych surowych,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 5 ziemniaków pokrojonych w plastry,
- łyżka miodu,
- łyżka majeranku,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrojone w plastry mieszamy z miodem, roztrzepanymi jajami, musztardą, przyprawami. Przygotowane ziemniaki rozkładamy na folii aluminiowej, kładziemy białą kiełbasę i zawijamy w szczelny papilot. Kładziemy na grillu.
Kiełbasa grillowa (zwyczajna) - przepis
Grillowana w tradycyjny sposób bez nacinania - w prostocie siła.
Składniki:
- 5 kiełbas zwyczajnych
Trik: nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu.
Kiełbasa vege grillowana z pieczarkami i warzywami w papilocie aluminiowym - przepis
Składniki:
- 5 kiełbas zwyczajnych,
- 15 pieczarek (pokrojonych w plastry),
- 2 cebule białe(pokrojone w krążki),
- papryka czerwona ( pokrojona w paski),
- papryka żółta pokrojona w paski),
- 2 ząbki czosnku ( posiekany),
- folia aluminiowa,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa doprawiamy w misce olejem, pieprzem, solą, czosnkiem, następnie przekładamy w aluminiowa folię, wśród warzyw dokładamy kiełbasę vegę, zawijamy szczelnie i kładziemy na grillu.
Trik: jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową.
Kiszka ziemniaczana zapieczona w boczku i cebuli - przepis
Składniki:
- 3 kiszki ziemniaczane,
- 200 g boczku w plastrach,
- 2 cebule ( pokrojone w piórka),
- łyżka majeranku,
- łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę mieszamy z majerankiem, olejem, solą i pieprzem. Następnie owijamy kiszkę przyprawioną cebulą oraz boczkiem. Kładziemy na grillu.
Trik: zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie.
Orzeźwiająca sałatka ze świeżych ogórków - przepis
Składniki:
- 6 ogórków świeżych (starte na tarce),
- kilka listków mięty,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- ząbek czosnku (posiekany),
- garść koperku (pokrojony),
- 2 łyżki miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ogórki ścieramy na tarce, solimy, odstawiamy na kilka minut do odwodnienia. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Sałatka z pomidorów i sałaty lodowej z musztardą i jogurtem - przepis
Składniki:
- 8 dojrzałych pomidorów (pokrojonych w cząstki),
- jogurt (typu greckiego) 300 g,
- cebula czerwona (pokrojona w piórka),
- łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- garść szczypiorku (pokrojony),
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy razem z musztardą, miodem, następnie delikatnie dokładamy pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, lodową sałatę oraz szczypiorek i mieszamy.
Trik: aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Czym zastąpić folię aluminiową na grillu? 3 sprawdzone pomysły
- Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News