Grillowanie czas zacząć. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na kiełbasę i kaszankę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Pogoda dopisuje, majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza tylko jedno - rozpoczynamy sezon grillowy. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski pokazał, jak przygotować prawdziwą ucztę z grilla. Sprawdź jego przepisy na kiełbasę, kaszankę i orzeźwiające sałatki.

Sekrety kuchni Patryka Galewskiego:

  • kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie,
    • nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu,
      • jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową,
        • zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie,
          • aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.
            Kaszanka
            Kaszanka vege grillowana w ziemniakach w liściach kapusty
            Kaszanka
            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

            Kaszanka vege grillowana w ziemniakach w liściach kapusty - przepis

            Składniki:

            • 5 kaszanek,
              • 2 cebule białe (pokrojone w krążki),
                • 2 ząbki czosnku (posiekany),
                  • 1 kg ziemniaków (w skórce, pokrojone w plastry),
                    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                      • 2 łyżka majeranku,
                        • łyżka miodu,
                          • sól pieprz do smaku,
                            • głowa kapusty świeżej.
                              Grillowana kapusta
                              Grillowana kapusta
                              Grillowana kapusta
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Sposób przygotowania:

                              Kiełbaski kaszanki indywidualnie rozkładamy na liściach kapusty, przekładając ziemniakami, cebulą. Następnie dodajemy majeranek, miód, olej, doprawiamy sola i pieprzem. Zawijamy szczelnie kaszankę w liściu i kładziemy na grillu.

                              Trik: kaszankę przed położeniem na grilla owiń kapustą - będzie soczysta i się nie rozpadnie.

                              Kaszanka grillowana z jabłkiem, czosnkiem i żurawiną (w papilocie aluminiowym) - przepis

                              Składniki:

                              • 8 sztuk kaszanki we flaku,
                                • 3 łyżki żurawiny (konfitura),
                                  • 2 cebule (pokrojone w krążki),
                                    • 4 jabłka ( pokrojone w cząstki-księżyce),
                                      • 2 ząbki czosnku ( posiekane),
                                        • łyżka majeranku,
                                          • sól i pieprz do smaku,
                                            • folia aluminiowa.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Jabłka pokrojone w cząstki mieszamy z żurawiną, cebulą, czosnkiem, majerankiem. Wymieszane składniki rozkładamy na folii aluminiowej, następnie kładziemy kaszankę, szczelnie zawijamy w papilot i kładziemy na grillu.

                                              Biała kiełbasa z grilla
                                              Biała kiełbasa z grilla
                                              Biała kiełbasa z grilla
                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                              Biała kiełbasa grillowana z musztardą i ziemniakami i jajkiem (w papilocie aluminiowym) - przepis

                                              Składniki:

                                              • 5 kiełbas białych surowych,
                                                • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
                                                  • 5 ziemniaków pokrojonych w plastry,
                                                    • łyżka miodu,
                                                      • łyżka majeranku,
                                                        • 2 jajka.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Ziemniaki pokrojone w plastry mieszamy z miodem, roztrzepanymi jajami, musztardą, przyprawami. Przygotowane ziemniaki rozkładamy na folii aluminiowej, kładziemy białą kiełbasę i zawijamy w szczelny papilot. Kładziemy na grillu.

                                                          Kiełbasa z grilla
                                                          Kiełbasa z grilla
                                                          Kiełbasa z grilla
                                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                          Kiełbasa grillowa (zwyczajna) - przepis

                                                          Grillowana w tradycyjny sposób bez nacinania - w prostocie siła.

                                                          Składniki:

                                                          • 5 kiełbas zwyczajnych

                                                            Trik: nie nacinaj kiełbasy. Dzięki temu szybciej przygotujesz ją na grillu.

                                                            Kiełbasa vege grillowana z pieczarkami i warzywami w papilocie aluminiowym - przepis

                                                            Składniki:

                                                            • 5 kiełbas zwyczajnych,
                                                              • 15 pieczarek (pokrojonych w plastry),
                                                                • 2 cebule białe(pokrojone w krążki),
                                                                  • papryka czerwona ( pokrojona w paski),
                                                                    • papryka żółta pokrojona w paski),
                                                                      • 2 ząbki czosnku ( posiekany),
                                                                        • folia aluminiowa,
                                                                          • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                            • sól i pieprz do smaku.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Wszystkie warzywa doprawiamy w misce olejem, pieprzem, solą, czosnkiem, następnie przekładamy w aluminiowa folię, wśród warzyw dokładamy kiełbasę vegę, zawijamy szczelnie i kładziemy na grillu.

                                                                              Trik: jeśli męczy Cię obracanie produktów na grillu, zawiń je w folię aluminiową.

                                                                              Kiszka ziemniaczana zapieczona w boczku i cebuli - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 3 kiszki ziemniaczane,
                                                                                • 200 g boczku w plastrach,
                                                                                  • 2 cebule ( pokrojone w piórka),
                                                                                    • łyżka majeranku,
                                                                                      • łyżka oleju,
                                                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Pokrojoną cebulę mieszamy z majerankiem, olejem, solą i pieprzem. Następnie owijamy kiszkę przyprawioną cebulą oraz boczkiem. Kładziemy na grillu.

                                                                                          Trik: zwiń kiszkę ziemniaczaną w boczek. Dzięki temu na pewno się nie rozpadnie.

                                                                                          Orzeźwiająca sałatka ze świeżych ogórków - przepis

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 6 ogórków świeżych (starte na tarce),
                                                                                            • kilka listków mięty,
                                                                                              • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                                                                • ząbek czosnku (posiekany),
                                                                                                  • garść koperku (pokrojony),
                                                                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Ogórki ścieramy na tarce, solimy, odstawiamy na kilka minut do odwodnienia. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

                                                                                                        Sałatka z pomidorów i sałaty lodowej z musztardą i jogurtem - przepis

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 8 dojrzałych pomidorów (pokrojonych w cząstki),
                                                                                                          • jogurt (typu greckiego) 300 g,
                                                                                                            • cebula czerwona (pokrojona w piórka),
                                                                                                              • łyżka musztardy francuskiej,
                                                                                                                • 2 łyżki miodu,
                                                                                                                  • garść szczypiorku (pokrojony),
                                                                                                                    • pieprz do smaku.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Jogurt mieszamy razem z musztardą, miodem, następnie delikatnie dokładamy pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, lodową sałatę oraz szczypiorek i mieszamy.

                                                                                                                      Trik: aby zatrzymać jak najwięcej smaku w pomidorach - nie używaj soli.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                      Źródło: Piotr Galewski

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości