Zdrowe batony z czekoladą, granolą i orzechami
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g nerkowców
- 100 g granoli (dowolnej)
- 250 g daktyli
- 100 g masła klarowanego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki kremu orzechowego (arachidowego)
- Liofilizowana owoce (dowolne)
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie. Orzechy laskowe, nerkowce, odsączone daktyle i masło klarowane (w temperaturze pokojowej) zmiksuj na zwartą masę. Dodaj rozdrobnioną granolę i ponownie połącz składniki. Wyłóż do naczynia z papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie masę batonikową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj krem orzechowy i połącz składniki. Gotową polewą polej masę batonikową. Na koniec pokrusz liofilizowane owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Kulki mocy na bazie daktyli, banana i masła orzechowego
Składniki:
- 200 g daktyli
- 2 dojrzałe banany
- 50 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 g dowolnych herbatników
- 200 g dowolnej mieszanki orzechów
- 50 g pistacji
- foremki na babeczki - jak najmniejsze
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować odsączone daktyle, banana, masło orzechowe, olej kokosowy oraz kakao. Orzechy, wiórki kokosowe oraz herbatniki drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Z masy formować kulki o średnicy ok. 3,5 cm. Kulki wyłożyć na talerz, posypać posiekanymi pistacjami i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu umieścić w foremkach do babeczek.
Muffinki marchewkowe z białą czekoladą
Składniki:
- 200 g startej marchwi
- 220 g mąki pszennej
- 120 g mąki owsianej
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 50 g syropu klonowego
- 200 g skyru
- 50 g oliwy
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g orzechów pekan
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- forma do pieczenia babeczek
- foremki papierowe do babeczek
Przygotowanie:
W dużej misce połącz jajka, oliwę, cukier, syrop klonowy i skyr. Dodaj przesiane mąki, cynamon, proszek i sodę i połącz składniki. Do gotowej masy wsyp posiekane orzechy oraz marchew - wymieszaj. Formę na babeczki wysmaruj masłem. Masę wylewaj do formy do ok. 3/4 wysokości foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut potem zmniejsz do 175 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. W garnuszku podgrzej śmietankę, do gorącej wrzuć pokruszoną białą czekoladę i odczekaj, aż się rozpuści, gotową polewą udekoruj upieczone babeczki.
4. Muffinki owsiane z malinami
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g mąki owsianej
- 30 g płatków owsianych
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 50 g syropu klonowego
- 200 g skyru
- 50 g oliwy
- 50 g malin
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- forma do pieczenia babeczek
- foremki papierowe do babeczek
Przygotowanie:
W dużej misce połącz jajka, oliwę, cukier, syrop klonowy i skyr. Dodaj przesiane mąki, płatki owsiane, proszek i sodę i połącz składniki. Do miseczki z malinami wsyp łyżeczkę mąki pszennej i delikatnie obtocz maliny, następnie umieść je w masie i wymieszaj, zostaw kilka na ułożenie ich na górze babeczek. Formę na babeczki wysmaruj masłem. Masę wylewaj do formy do ok. 3/4 wysokości foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut potem zmniejsz do 175 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
Gofry o smaku szarlotki - w środku z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 200 g mąki owsianej
- 50 g mąki pszennej
- 200 g skyru
- 50 g wody gazowanej
- 70 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jabłka, najlepiej szara reneta
- syrop klonowy - 2-3 łyżki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka ze skyrem, masłem i z wodą gazowaną. Dodaj mąkę owsianą, mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do połączenia się składników, krótko, ciasto nie powinno być mocno lejące. Odstaw na 10 minut. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach, odciśnij sok. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj. Gofrownice posmaruj odrobiną oleju i nagrzej. Ciasto wykładaj na rozgrzane płyty gofrownicy i piecz do momentu, aż gofry będą złotobrązowe. Gotowe gofry polej syropem klonowym.
Domowe pieguski z bakaliami i kawałkami czekolady
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej
- 100 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 70 g drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 duże jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g mieszanki bakaliowej
Przygotowanie:
Posiekaj czekoladę i bakalie. Opcjonalnie obtocz je w 1 łyżce mąki, aby nie opadły podczas pieczenia. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym (lub wanilią) na puszystą masę. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia do masy maślanej. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia. Dodaj czekoladę i bakalie i wmieszaj je w masę. Z ciasta odrywaj porcje wielkości 1 łyżki, formuj kulki i lekko spłaszczaj. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy 3–4 cm. Nagrzej piekarnik do 190°C (góra–dół). Piecz 10–12 minut, aż będą złotobrązowe na brzegach, środek lekko miękki. Odstaw na blasze kilka minut, potem przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Racuchy drożdżowe z gruszkami
Składniki:
- 2 gruszki
- 200 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia gruszek
- 150 g mleka
- 1 jajko
- 15 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 15 g świeżych drożdzy
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Gruszkę obierz, pokrój w talarki i oprósz mąką. W dużej misce umieść ciepłe mleko, dodaj cukier, drożdże i połącz składniki. Dodaj jajko, mąkę i sól i dokładnie wymieszaj ciasto. Do masy dodaj gruszkę i połącz składniki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto łyżką na patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Amarantuski z suszoną morelą - ciasteczka
Składniki:
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 5 sztuk suszonej moreli.
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Morele namocz w gorącej wodzie, następnie odcedź, osusz w ręczniku i posiekaj na drobne kawałki. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj w tej kolejności: amarantus, posiekane morele, cukier, sól, syrop i na końcu po wymieszaniu dopiero roztrzepane jajko i żółtko i dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu bądź innej okrągłej foremki wyłóż masę na papier. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
- Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News