Kucharz przyrządził potrawkę z indyka i grzybów leśnych, sznycelki z indyka z salsą i filet z indyka z kaszą, papryką i ziołami.
Potrawka z indyka, brukselki i grzybów leśnych
Składniki:
- 400 g mięsa z udźca indyka na gulasz,
- 200 g brukselki,
- 50g suszonych grzybów,
- kilka borowików lub maślaków,
- włoszczyzna,
- 5 ziemniaków,
- 2 pomidory,
- pęczek szczypiorku, koperku i natki pietruszki,
- 200 ml śmietanki 36%,
- sok z kiszonych ogórków,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czarny pieprz, ostra papryka,
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Grzyby suszone miksujemy w młynku na puder. Podobnie robimy z pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę obieramy i przygotowujemy szybki bulion warzywny. Mięso z udźca indyka dokładnie oprószamy przyprawami i przesmażamy na maśle klarowanym. Potem w rondlu przesmażamy przez kilka sekund szczypiorek (to delikatny zamiennik ostrej cebuli). Dodajemy pokrojone grzyby świeże, przesmażone mięso z udźca indyka, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko dusimy razem do uzyskania miękkiego mięsa i ziemniaków. Kiedy tak się stanie, dodajemy śmietankę, brukselkę podzieloną na listki lub w całości i gotujemy do lekkiego zredukowania sosu. Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy drobno. Potrawkę podajemy na dużym rodzinnym talerzu lub w rondlu posypaną ziołami, pomidorkami i kleksami z musztardy francuskiej.
Pierś z indyka pełna jesiennej papryki, kaszy i ziół
Składniki:
- filet z piersi indyka,
- 500 ml wody,
- 500 ml mleka,
- 50 g soli (2 łyżki),
- 40 g cukru,
- tymianek, rozmaryn,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- pęczek szczypiorku i koperku,
- bulion warzywny,
- masło klarowane do smażenia,
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- 2-3 pomidory,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- estragon świeży lub suszony,
- kilka śliwek węgierek.
Przygotowanie:
Z mleka, wody, soli, cukru i tymianku przygotowujemy solankę, do której wkładamy filet z piersi indyka i zostawiamy na noc. Następnego dnia mięso nacinamy co 1 cm i odstawiamy. Na maśle przesmażamy zioła przez kilka sekund, co pozwoli wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu. Dodajemy suchą kaszę, chwilę smażymy razem i dodajemy partiami gorący bulion. Kiedy kasza będzie na wpół miękka, doprawiamy raz jeszcze i takim farszem wypełniamy luki w ponacinanym filecie. Papryki pokrojone w kostkę smażymy, dodajemy zmiksowane pomidory oraz koncentrat. Na koniec dodajemy śliwki. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, podlewamy pozostałym bulionem i pieczemy w piekarniku przez około 1,5 godziny. Podajemy na smażonych paprykach ze śliwkami.
Sznycelki z salsą
Składniki:
- 360 g sznycli z indyka,
- 125 g mozzarelli,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 pomidor żółty,
- 100 g truskawek krajowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 40 ml oliwy,
- 3 g świeżych listków bazylii,
- 1 cytryna (sok),
- 2 g ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy 30 ml oliwy, połowę soku z cytryny i dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Układamy w misce z zalewą sznycle i odstawiamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy sznycle na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach obracamy sznycle, i po upływie 5 minut układamy na nich plastry mozzarelli. Trzymamy w piekarniku jeszcze 2 minuty. Kroimy pomidory oraz truskawki w kosteczkę, czosnek wyciskamy przez praskę, a listki bazylii drobno siekamy. Dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy salsę na sznyclach z mozzarellą, opcjonalnie możemy polać kremem z octu balsamicznego. Smacznego!
Zobacz także:
- Tradycyjny polski obiad z drobiem. Przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz
- Gulasz z drobiu z papryką - prosty przepis na pyszny i szybki obiad
- Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska