Kucharz przyrządził potrawkę z indyka i grzybów leśnych, udko z indyka z colesławem z czerwonej kapusty i filet z indyka z kaszą, papryką i ziołami.
Potrawka z indyka i grzybów leśnych
Składniki:
- 400 g mięsa z udźca indyka na gulasz,
- 200 g brukselki,
- 50g suszonych grzybów,
- kilka borowików lub maślaków,
- włoszczyzna,
- 5 ziemniaków,
- 2 pomidory,
- pęczek szczypiorku, koperku i natki pietruszki,
- 200 ml śmietanki 36%,
- sok z kiszonych ogórków,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czarny pieprz, ostra papryka,
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Grzyby suszone miksujemy w młynku na puder. Podobnie robimy z pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę obieramy i przygotowujemy szybki bulion warzywny. Mięso z udźca indyka dokładnie oprószamy przyprawami i przesmażamy na maśle klarowanym. Potem w rondlu przesmażamy przez kilka sekund szczypiorek (to delikatny zamiennik ostrej cebuli). Dodajemy pokrojone grzyby świeże, przesmażone mięso z udźca indyka, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko dusimy razem do uzyskania miękkiego mięsa i ziemniaków. Kiedy tak się stanie, dodajemy śmietankę, brukselkę podzieloną na listki lub w całości i gotujemy do lekkiego zredukowania sosu. Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy drobno. Potrawkę podajemy na dużym rodzinnym talerzu lub w rondlu posypaną ziołami, pomidorkami i kleksami z musztardy francuskiej.
Pierś z indyka pełna jesiennej papryki, kaszy i ziół
Składniki:
- filet z piersi indyka,
- 500 ml wody,
- 500 ml mleka,
- 50 g soli (2 łyżki),
- 40 g cukru,
- tymianek, rozmaryn,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- pęczek szczypiorku i koperku,
- bulion warzywny,
- masło klarowane do smażenia,
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- 2-3 pomidory,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- estragon świeży lub suszony,
- kilka śliwek węgierek.
Przygotowanie:
Z mleka, wody, soli, cukru i tymianku przygotowujemy solankę, do której wkładamy filet z piersi indyka i zostawiamy na noc. Następnego dnia mięso nacinamy co 1 cm i odstawiamy. Na maśle przesmażamy zioła przez kilka sekund, co pozwoli wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu. Dodajemy suchą kaszę, chwilę smażymy razem i dodajemy partiami gorący bulion. Kiedy kasza będzie na wpół miękka, doprawiamy raz jeszcze i takim farszem wypełniamy luki w ponacinanym filecie. Papryki pokrojone w kostkę smażymy, dodajemy zmiksowane pomidory oraz koncentrat. Na koniec dodajemy śliwki. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, podlewamy pozostałym bulionem i pieczemy w piekarniku przez około 1,5 godziny. Podajemy na smażonych paprykach ze śliwkami.
Udka z indyka na miękko, z colesławem z czerwonej kapusty
Składniki:
- 2-3 udka z indyka,
- litr oleju rzepakowego do confitowania,
- litr maślanki do zamarynowania mięsa,
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czarny pieprz,
- 1/2 główki kapusty czerwonej,
- 2 ogórki zielone,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- 2-3 jabłka,
- 100 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz do smaku,
- koper, szczypiorek.
Przygotowanie:
Maślankę mieszamy odważnie z przyprawami i zalewamy nią udka z indyka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. Udka dokładnie osuszamy z marynaty, wstawiamy do szerokiego rondla i zalewamy olejem. Doprowadzamy do gotowania oleju, czyli inaczej confitowania. Aby podtrzymać taką samą temperaturę oleju, na wierzch kładziemy pokrywkę z folii aluminiowej. Czas confitowania to mniej więcej 1-1,5 godziny. Kapustę szatkujemy, dodajemy starty ogórek oraz jabłko. Następnie dodajemy chrzan, śmietanę, sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Miękkie udka obsmażamy na złoty kolor i podajemy z colesławem.
Zobacz także:
- Tradycyjny polski obiad z drobiem. Przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz
- Gulasz z drobiu z papryką - prosty przepis na pyszny i szybki obiad
- Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska