Materiał promocyjny

Słodko-słone tarty z serem śródziemnomorskim według Andrzeja Polana. Daj się zachwycić

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Serowe wariacje Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tarta to bardzo proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Można do niej dodać różnorodne warzywa, mięso, przyprawy, a także ser śródziemnomorski, który doda im nietuzinkowego charakteru. Wypróbuj przepisy na słodko-słone tarty, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Kucharz przyrządził tartę z serem, brzoskwiniami i rozmarynem, tartę a la kremówka na słono, a także parzoną tartę z arbuzem i serem śródziemnomorskim Apetina.

Tarta z serem, brzoskwiniami i rozmarynem

Składniki:

  • 200 g mąki,
    • 100 g masła,
      • żółtko,
        • całe jajko,
          • szczypta soli,
            • 4 łyżki miodu,
              • świeży rozmaryn,
                • 200 g sera Apetina Snack pomidory,
                  • 4 żółtka,
                    • czarny pieprz,
                      • brzoskwinie polskie.

                        Przygotowanie:

                        Do mąki ścieramy na tarce zimne masło, a potem dodajemy żółtko, jajko oraz sól. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli będzie problem z połączeniem się składników, można dodać troszkę zimnej wody lub śmietany. Ciastem wylepiamy blaszkę do tarty i wstawiamy do piekarnika na wstępne podpieczenie na około 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.

                        Miód podgrzewamy z rozmarynem i odstawiamy, aby miód pachniał i smakował rozmarynem. Ser Apetina z pomidorami łączymy z żółtkami i doprawiamy czarnym pieprzem. Brzoskwinie przekrawamy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki, a następnie układamy na wierzchu naszej tarty. Całość wstawiamy ponownie do pieczenia na około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą tartę podajemy polaną gorącym miodem rozmarynowym.

                        Tarta a la kremówka, ale na słono

                        Składniki:

                        • 3 opakowania ciasta francuskiego z masłem,
                          • 3 opakowania sera Apetina Mozzarella,
                            • 100 g masła,
                              • 100 g mąki,
                                • Ok. 500 ml mleka,
                                  • 4 żółtka,
                                    • cytryna,
                                      • 2 jajka do smarowania ciasta,
                                        • 2 cukinie żółte,
                                          • 200 g fasolki szparagowaej żółtej,
                                            • por,
                                              • kilka żółtych pomidorków,
                                                • 3-4 żółte śliwki,
                                                  • masło klarowane do smażenia,
                                                    • sól, pieprz biały, cząber,
                                                      • koper.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Ciasto francuskie smarujemy jajkiem, posypujemy serem Apetina Mozzarella i wypiekamy w temperaturze 200 stopni. Później rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę i zalewamy gorącym mlekiem. Doprawiamy solą, białym pieprzem i skórką z cytryny, a na koniec dodajemy żółtka. Gotowy wytrawny budyń odstawiamy do przestudzenia.

                                                        Na maśle przesmażamy warzywa i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cząbrem. Na upieczone ciasto francuskie wykładamy budyń wytrawny, nakładamy porcję warzyw i przykrywamy kolejnym ciastem. Powtarzamy czynności raz jeszcze, a potem wierzch dekorujemy pozostałym budyniem, śliwkami i gałązkami kopru.

                                                        Tarta parzona z arbuzem i serem śródziemnomorskim

                                                        Składniki:

                                                        • 250 g mąki,
                                                          • 250 ml wody,
                                                            • 100 g masła,
                                                              • szczypta soli,
                                                                • 4-5 jajek,
                                                                  • kilogram dojrzałego arbuza,
                                                                    • 2 opakowania sera Apetina w zalewie,
                                                                      • 100 g roszponki,
                                                                        • bazylia świeża,
                                                                          • 200 g orzechów laskowych młodych (tegorocznych),
                                                                            • 500 ml śmietanki 36%,
                                                                              • sól, pieprz do smaku,
                                                                                • świeża lawenda.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę i mieszamy razem, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. Do zaparzonej masy dodajemy po kolei po jednym jajku i ubijamy mikserem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na pergamin w kształcie wianka. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, na około 40 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.

                                                                                  Arbuza kroimy w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub na mandolinie. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Orzechy laskowe przesmażamy na miodzie, dodajemy skórkę z cytryny, sok z cytryny i kwiaty lawendy. Śmietankę wykładamy na upieczony wianek, układamy na nim też paski arbuza. Później posypujemy kostkami sera, orzechami w miodzie i kwiatami lawendy.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości