Kucharz przyrządził tartę z serem, brzoskwiniami i rozmarynem, tartę a la kremówka na słono, a także parzoną tartę z arbuzem i serem śródziemnomorskim Apetina.
Tarta z serem, brzoskwiniami i rozmarynem
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- żółtko,
- całe jajko,
- szczypta soli,
- 4 łyżki miodu,
- świeży rozmaryn,
- 200 g sera Apetina Snack pomidory,
- 4 żółtka,
- czarny pieprz,
- brzoskwinie polskie.
Przygotowanie:
Do mąki ścieramy na tarce zimne masło, a potem dodajemy żółtko, jajko oraz sól. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli będzie problem z połączeniem się składników, można dodać troszkę zimnej wody lub śmietany. Ciastem wylepiamy blaszkę do tarty i wstawiamy do piekarnika na wstępne podpieczenie na około 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.
Miód podgrzewamy z rozmarynem i odstawiamy, aby miód pachniał i smakował rozmarynem. Ser Apetina z pomidorami łączymy z żółtkami i doprawiamy czarnym pieprzem. Brzoskwinie przekrawamy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki, a następnie układamy na wierzchu naszej tarty. Całość wstawiamy ponownie do pieczenia na około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą tartę podajemy polaną gorącym miodem rozmarynowym.
Tarta a la kremówka, ale na słono
Składniki:
- 3 opakowania ciasta francuskiego z masłem,
- 3 opakowania sera Apetina Mozzarella,
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- Ok. 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- cytryna,
- 2 jajka do smarowania ciasta,
- 2 cukinie żółte,
- 200 g fasolki szparagowaej żółtej,
- por,
- kilka żółtych pomidorków,
- 3-4 żółte śliwki,
- masło klarowane do smażenia,
- sól, pieprz biały, cząber,
- koper.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie smarujemy jajkiem, posypujemy serem Apetina Mozzarella i wypiekamy w temperaturze 200 stopni. Później rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę i zalewamy gorącym mlekiem. Doprawiamy solą, białym pieprzem i skórką z cytryny, a na koniec dodajemy żółtka. Gotowy wytrawny budyń odstawiamy do przestudzenia.
Na maśle przesmażamy warzywa i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cząbrem. Na upieczone ciasto francuskie wykładamy budyń wytrawny, nakładamy porcję warzyw i przykrywamy kolejnym ciastem. Powtarzamy czynności raz jeszcze, a potem wierzch dekorujemy pozostałym budyniem, śliwkami i gałązkami kopru.
Tarta parzona z arbuzem i serem śródziemnomorskim
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 ml wody,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 4-5 jajek,
- kilogram dojrzałego arbuza,
- 2 opakowania sera Apetina w zalewie,
- 100 g roszponki,
- bazylia świeża,
- 200 g orzechów laskowych młodych (tegorocznych),
- 500 ml śmietanki 36%,
- sól, pieprz do smaku,
- świeża lawenda.
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę i mieszamy razem, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. Do zaparzonej masy dodajemy po kolei po jednym jajku i ubijamy mikserem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na pergamin w kształcie wianka. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, na około 40 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Arbuza kroimy w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub na mandolinie. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Orzechy laskowe przesmażamy na miodzie, dodajemy skórkę z cytryny, sok z cytryny i kwiaty lawendy. Śmietankę wykładamy na upieczony wianek, układamy na nim też paski arbuza. Później posypujemy kostkami sera, orzechami w miodzie i kwiatami lawendy.
Zobacz także:
- Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
- Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN