Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
Składniki na placki:
- 8 średnich ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 mała biała słodka cebula,
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce najlepiej połowa na cienkich i połowa na grubszych oczkach, następnie delikatnie odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy, odrobinę mąki w zależności od jakości ziemniaków, smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż placki zaczną się przyrumieniać.
Składniki na sos grzybowy:
- 250 g świeżych grzybów np. borowików,
- świeży tymianek,
- 400 ml śmietanki 30%,
- pieprz, sól,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebulki szalotki,
- 1 łyżka masła,
- skórka z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojone grzyby, oraz tymianek. Do podsmażonych grzybów dolewamy śmietankę, pieprz, sól, ścieramy skórkę z cytryny, miód. Gotujemy około 15 minut. Sos podajemy z plackami ziemniaczanymi.
Alternatywnie do przyrządzenia sosu można wykorzystać: śmietanę 18%, koperek świeży, łososia wędzonego w plastrach, świeży szczypiorek.
Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
Składniki na placuszki:
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 małe jajka,
- 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z wody,
- 2 czerwone papryki,
- papryczka chilli świeża,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 cebula szalotka,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz,
- papryka słodka - przyprawa , do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mleko mieszamy z mąką i jajkami, dodajemy kukurydzę, pokrojoną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, przyprawy, papryczkę chilli, wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
Składniki na salsę:
- 3 pomidory,
- 3 dojrzałe miękkie awokado,
- 1 ogórek zielony,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z cytryny,
- 1/2 pęczka kolendry,
- sól, pieprz,
- chilli.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w drobną kostkę, tak samo awokado i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ogórek pokrojony w kostkę, oraz cebulę w piórka, skrapiamy całość miodem, dodajemy oliwę przyprawy, świeżą kolendrę i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami.
Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
Składniki na placki:
- 400 g pomidorów,
- 1/2 cukinii,
- ząbek czosnku,
- 1 biała cebulka,
- garść świeżej mięty oraz bazylii,
- 100 g sera feta,
- szczypta suszonego oregano,
- 150 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na drobną kostkę, cukinie ścieramy na tarce, solimy a następnie odsączamy z wody i dodajemy do pomidorów. Siekamy drobno czosnek oraz miętę, fetę kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy, na końcu doprawiamy i mieszamy z mąką pszenną. Placki smażymy na złoty kolor.
Składniki na sos tzatziki:
- 300 jogurtu greckiego,
- 150 g ogórków gruntowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek dobrej jakości oliwy,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- świeży koperek,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Ogórki ścieramy na tarce solimy i czekamy aż puszczą wodę. Odsączamy, następnie do ogórków dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, miód, pieprz, sól, koperek i wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z gorącymi plackami
Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo - cytrynowym
Składniki na placki:
- 180 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym),
- 2 marchewki - duże,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
- świeża papryczka chilli
Składniki na sos:
- 250 g liści szpinaku baby,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- łyżka masła,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 4 suszone pomidory z oliwy,
- skórka z cytryny oraz kilka kropli soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- koperek do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy z wody, marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do ryby, tak samo jak z przyprawy, mąkę, jajka i sok z cytryny, smażymy do rumianego koloru na oleju, bądź dobrej jakości oliwie. Na maśle podsmażamy szalotkę oraz czosnek, następnie dodajemy szpinak i czekamy aż odparuje z niego woda, następnie całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy suszone pomidory. Sos jest gotowy po 10 minutach, kiedy się zredukuje. Podajemy z plackami.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przepis na ciasto zebra na oleju – z oranżadą czy z kremem?
- Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!
- Ciasto biedaczek - prosty przepis na pyszny deser
Źródło: Natalia Maszkowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News