(Nie)codzienne placuszki. Poznaj wyśmienite przepisy Natalii Maszkowskiej

Natalia Maszkowska
(Nie)codzienne placuszki. Poznaj wyśmienite przepisy Natalii Maszkowskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na wytrawne placki. Warto jednak przełamać rutynę i wykorzystać propozycje Natalii Maszkowskiej. Uczestniczka 7. edycji MasterChefa pokazuje w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować placuszki bazujące na pysznych i zdrowych warzywach.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem

Składniki na placki:

  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 mała biała słodka cebula,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na tarce najlepiej połowa na cienkich i połowa na grubszych oczkach, następnie delikatnie odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy, odrobinę mąki w zależności od jakości ziemniaków, smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż placki zaczną się przyrumieniać.

Składniki na sos grzybowy:

  • 250 g świeżych grzybów np. borowików,
  • świeży tymianek,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • pieprz, sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 łyżka masła,
  • skórka z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojone grzyby, oraz tymianek. Do podsmażonych grzybów dolewamy śmietankę, pieprz, sól, ścieramy skórkę z cytryny, miód. Gotujemy około 15 minut. Sos podajemy z plackami ziemniaczanymi.

Alternatywnie do przyrządzenia sosu można wykorzystać: śmietanę 18%, koperek świeży, łososia wędzonego w plastrach, świeży szczypiorek.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado

Składniki na placuszki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 małe jajka,
  • 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z wody,
  • 2 czerwone papryki,
  • papryczka chilli świeża,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka - przyprawa , do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mleko mieszamy z mąką i jajkami, dodajemy kukurydzę, pokrojoną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, przyprawy, papryczkę chilli, wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony.

Składniki na salsę:

  • 3 pomidory,
  • 3 dojrzałe miękkie awokado,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • sól, pieprz,
  • chilli.

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w drobną kostkę, tak samo awokado i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ogórek pokrojony w kostkę, oraz cebulę w piórka, skrapiamy całość miodem, dodajemy oliwę przyprawy, świeżą kolendrę i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami.

Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
Źródło: Michał Woźniak/East News

Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki

Składniki na placki:

  • 400 g pomidorów,
  • 1/2 cukinii,
  • ząbek czosnku,
  • 1 biała cebulka,
  • garść świeżej mięty oraz bazylii,
  • 100 g sera feta,
  • szczypta suszonego oregano,
  • 150 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na drobną kostkę, cukinie ścieramy na tarce, solimy a następnie odsączamy z wody i dodajemy do pomidorów. Siekamy drobno czosnek oraz miętę, fetę kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy, na końcu doprawiamy i mieszamy z mąką pszenną. Placki smażymy na złoty kolor.

Składniki na sos tzatziki:

  • 300 jogurtu greckiego,
  • 150 g ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek dobrej jakości oliwy,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • świeży koperek,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na tarce solimy i czekamy aż puszczą wodę. Odsączamy, następnie do ogórków dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, miód, pieprz, sól, koperek i wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z gorącymi plackami

Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo - cytrynowym

Składniki na placki:

  • 180 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym),
  • 2 marchewki - duże,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.
  • świeża papryczka chilli

Składniki na sos:

  • 250 g liści szpinaku baby,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • łyżka masła,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 4 suszone pomidory z oliwy,
  • skórka z cytryny oraz kilka kropli soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • koperek do ozdoby.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączamy z wody, marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do ryby, tak samo jak z przyprawy, mąkę, jajka i sok z cytryny, smażymy do rumianego koloru na oleju, bądź dobrej jakości oliwie. Na maśle podsmażamy szalotkę oraz czosnek, następnie dodajemy szpinak i czekamy aż odparuje z niego woda, następnie całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy suszone pomidory. Sos jest gotowy po 10 minutach, kiedy się zredukuje. Podajemy z plackami.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości