(Nie)codzienne placuszki. Poznaj wyśmienite przepisy Natalii Maszkowskiej

Natalia Maszkowska
(Nie)codzienne placuszki. Poznaj wyśmienite przepisy Natalii Maszkowskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na wytrawne placki. Warto jednak przełamać rutynę i wykorzystać propozycje Natalii Maszkowskiej. Uczestniczka 7. edycji MasterChefa pokazuje w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować placuszki bazujące na pysznych i zdrowych warzywach.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem

Składniki na placki:

  • 8 średnich ziemniaków,
    • 1 duże jajko,
      • 1/2 łyżki mąki pszennej,
        • 1 mała biała słodka cebula,
          • sól, pieprz,
            • szczypta gałki muszkatołowej,
              • olej do smażenia.

                Sposób przygotowania:

                Ziemniaki ścieramy na tarce najlepiej połowa na cienkich i połowa na grubszych oczkach, następnie delikatnie odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy, odrobinę mąki w zależności od jakości ziemniaków, smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż placki zaczną się przyrumieniać.

                Składniki na sos grzybowy:

                • 250 g świeżych grzybów np. borowików,
                  • świeży tymianek,
                    • 400 ml śmietanki 30%,
                      • pieprz, sól,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • 2 cebulki szalotki,
                            • 1 łyżka masła,
                              • skórka z cytryny,
                                • 1 łyżeczka miodu.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Na maśle podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojone grzyby, oraz tymianek. Do podsmażonych grzybów dolewamy śmietankę, pieprz, sól, ścieramy skórkę z cytryny, miód. Gotujemy około 15 minut. Sos podajemy z plackami ziemniaczanymi.

                                  Alternatywnie do przyrządzenia sosu można wykorzystać: śmietanę 18%, koperek świeży, łososia wędzonego w plastrach, świeży szczypiorek.

                                  Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
                                  Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
                                  Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i koperkiem
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                  Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado

                                  Składniki na placuszki:

                                  • 1 szklanka mleka,
                                    • 3/4 szklanki mąki,
                                      • 2 małe jajka,
                                        • 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z wody,
                                          • 2 czerwone papryki,
                                            • papryczka chilli świeża,
                                              • 1-2 ząbki czosnku,
                                                • 1 cebula szalotka,
                                                  • 1/2 pęczka szczypiorku,
                                                    • sól, pieprz,
                                                      • papryka słodka - przyprawa , do smaku,
                                                        • olej do smażenia.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mleko mieszamy z mąką i jajkami, dodajemy kukurydzę, pokrojoną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, przyprawy, papryczkę chilli, wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony.

                                                          Składniki na salsę:

                                                          • 3 pomidory,
                                                            • 3 dojrzałe miękkie awokado,
                                                              • 1 ogórek zielony,
                                                                • 1/2 czerwonej cebuli,
                                                                  • oliwa z oliwek,
                                                                    • 1 łyżeczka miodu,
                                                                      • sok z cytryny,
                                                                        • 1/2 pęczka kolendry,
                                                                          • sól, pieprz,
                                                                            • chilli.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Pomidory kroimy w drobną kostkę, tak samo awokado i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ogórek pokrojony w kostkę, oraz cebulę w piórka, skrapiamy całość miodem, dodajemy oliwę przyprawy, świeżą kolendrę i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami.

                                                                              Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
                                                                              Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
                                                                              Placki z kukurydzą i papryką z salsą pomidorową z awokado
                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                              Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki

                                                                              Składniki na placki:

                                                                              • 400 g pomidorów,
                                                                                • 1/2 cukinii,
                                                                                  • ząbek czosnku,
                                                                                    • 1 biała cebulka,
                                                                                      • garść świeżej mięty oraz bazylii,
                                                                                        • 100 g sera feta,
                                                                                          • szczypta suszonego oregano,
                                                                                            • 150 g mąki pszennej,
                                                                                              • sól, pieprz,
                                                                                                • olej do smażenia.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Pomidory kroimy na drobną kostkę, cukinie ścieramy na tarce, solimy a następnie odsączamy z wody i dodajemy do pomidorów. Siekamy drobno czosnek oraz miętę, fetę kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy, na końcu doprawiamy i mieszamy z mąką pszenną. Placki smażymy na złoty kolor.

                                                                                                  Składniki na sos tzatziki:

                                                                                                  • 300 jogurtu greckiego,
                                                                                                    • 150 g ogórków gruntowych,
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                        • 5 łyżek dobrej jakości oliwy,
                                                                                                          • szczypta soli,
                                                                                                            • 1 łyżeczka miodu,
                                                                                                              • świeży koperek,
                                                                                                                • sok z cytryny.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Ogórki ścieramy na tarce solimy i czekamy aż puszczą wodę. Odsączamy, następnie do ogórków dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, miód, pieprz, sól, koperek i wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z gorącymi plackami

                                                                                                                  Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
                                                                                                                  Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
                                                                                                                  Greckie placki pomidorowe z fetą i cukinią z sosem tzatziki
                                                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                  Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo - cytrynowym

                                                                                                                  Składniki na placki:

                                                                                                                  • 180 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym),
                                                                                                                    • 2 marchewki - duże,
                                                                                                                      • 2 jajka,
                                                                                                                        • 3 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                                          • pęczek koperku,
                                                                                                                            • 2 łyżki oliwy,
                                                                                                                              • sok z cytryny,
                                                                                                                                • sól, pieprz.
                                                                                                                                  • świeża papryczka chilli

                                                                                                                                    Składniki na sos:

                                                                                                                                    • 250 g liści szpinaku baby,
                                                                                                                                      • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                                                        • 2 szalotki,
                                                                                                                                          • łyżka masła,
                                                                                                                                            • 200 ml śmietanki 36%,
                                                                                                                                              • 4 suszone pomidory z oliwy,
                                                                                                                                                • skórka z cytryny oraz kilka kropli soku z cytryny,
                                                                                                                                                  • sól, pieprz,
                                                                                                                                                    • koperek do ozdoby.

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Tuńczyka odsączamy z wody, marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do ryby, tak samo jak z przyprawy, mąkę, jajka i sok z cytryny, smażymy do rumianego koloru na oleju, bądź dobrej jakości oliwie. Na maśle podsmażamy szalotkę oraz czosnek, następnie dodajemy szpinak i czekamy aż odparuje z niego woda, następnie całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy suszone pomidory. Sos jest gotowy po 10 minutach, kiedy się zredukuje. Podajemy z plackami.

                                                                                                                                                      Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo-cytrynowym
                                                                                                                                                      Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo-cytrynowym
                                                                                                                                                      Siekane placki marchewkowe z tuńczykiem z sosem szpinakowo-cytrynowym
                                                                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                                                                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Źródło: Natalia Maszkowska

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana