Przygotuj dania, które jedzą bohaterowie "Na Wspólnej". Poznaj przepisy Anny Guzik i Wojciecha Błacha

Anna Guzik i Wojciech Błach
Dania z serialu "Na Wspólnej"
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Guzik i Wojciech Błach zdradzili, co jedzą bohaterowie "Na Wspólnej". Poznaj ich przepisy na pęczotto, jarmuż, gryczankę z jabłkiem i orzechami oraz risotto z grzybami.

Pęczotto - przepis Wojtka Błacha

Składniki:

  • cukinia,
    • 4 ząbki czosnku,
      • por,
        • puszka pulpy pomidorowej,
          • soczewica – czarna beluga bio,
            • pęczak,
              • oliwa,
                • parmezan,
                  • mała puszka soczewicy,
                    • oregano,
                      • bazylia,
                        • sól i pieprz.

                          Sposób przygotowania:

                          Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowanego pora, a po chwili posiekany czosnek i cukinię pokrojoną w kostkę. Duś chwilę mieszając, po czym dodaj pulpę pomidorową i przyprawy (oregano, bazylię). W osobnym garnku ugotuj pęczak. Na sam koniec dodaj soczewicę. Następnie wszystko razem wymieszaj na patelni, w razie potrzeby podlej wodą. Konsystencja ma być nieco płynna - pęczak wypije trochę sosu. Na koniec (już po podaniu na talerz) zetrzyj na pęczotto parmezan i skrop całość oliwą.

                          Jarmuż - przepis Wojtka Błacha

                          Składniki:

                          • duży pęczek jarmużu,
                            • 3 ząbki czosnku,
                              • suszone pomidory,
                                • oliwa,
                                  • 2 jajka,
                                    • pomidory z puszki,
                                      • ser pecorino,
                                        • papryczka chili,
                                          • sól i pieprz.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Jarmuż dokładnie wymyj, wytnij grube łodygi, wysusz w papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chili. Dodaj pomidory z puszki i pokrojone na większe kawałki suszone pomidory. W razie potrzeby podlej wodą. Duś pod przykryciem aż jarmuż będzie miękki.

                                            Na osobnej patelni rozgrzej masło i usmaż jajko.

                                            Nałóż jarmuż na talerz, na górę delikatnie przełóż sadzone jajo i zetrzyj na to pecorino. Skrop oliwą.

                                            Gryczanka z jabłkiem i orzechami - przepis Anny Guzik

                                            Składniki:

                                            • 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
                                              • 100 g orzechów włoskich,
                                                • 3 jabłka,
                                                  • 2 opakowania skyru,
                                                    • łyżeczka cynamonu,
                                                      • 2 łyżki miodu,
                                                        • łyżka oleju,
                                                          • sól.

                                                            Risotto z grzybami - przepis Anny Guzik

                                                            Składniki:

                                                            • cukinia,
                                                              • 150 g ryżu arborio,
                                                                • garść suszonych grzybów,
                                                                  • cebula,
                                                                    • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego,
                                                                      • 2 szklanki bulionu warzywnego (część bulionu zastąp wodą z moczenia grzybów),
                                                                        • 2 łyżki parmezanu,
                                                                          • łyżka masła,
                                                                            • łyżka oleju,
                                                                              • natka pietruszki,
                                                                                • sól,
                                                                                  • pieprz.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Anna Guzik i Wojciech Błach

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana