Przygotuj dania, które jedzą bohaterowie "Na Wspólnej". Poznaj przepisy Anny Guzik i Wojciecha Błacha

Anna Guzik i Wojciech Błach
Dania z serialu "Na Wspólnej"
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Guzik i Wojciech Błach zdradzili, co jedzą bohaterowie "Na Wspólnej". Poznaj ich przepisy na pęczotto, jarmuż, gryczankę z jabłkiem i orzechami oraz risotto z grzybami.

Pęczotto - przepis Wojtka Błacha

Składniki:

  • cukinia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • por,
  • puszka pulpy pomidorowej,
  • soczewica – czarna beluga bio,
  • pęczak,
  • oliwa,
  • parmezan,
  • mała puszka soczewicy,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowanego pora, a po chwili posiekany czosnek i cukinię pokrojoną w kostkę. Duś chwilę mieszając, po czym dodaj pulpę pomidorową i przyprawy (oregano, bazylię). W osobnym garnku ugotuj pęczak. Na sam koniec dodaj soczewicę. Następnie wszystko razem wymieszaj na patelni, w razie potrzeby podlej wodą. Konsystencja ma być nieco płynna - pęczak wypije trochę sosu. Na koniec (już po podaniu na talerz) zetrzyj na pęczotto parmezan i skrop całość oliwą.

Jarmuż - przepis Wojtka Błacha

Składniki:

  • duży pęczek jarmużu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • suszone pomidory,
  • oliwa,
  • 2 jajka,
  • pomidory z puszki,
  • ser pecorino,
  • papryczka chili,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Jarmuż dokładnie wymyj, wytnij grube łodygi, wysusz w papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chili. Dodaj pomidory z puszki i pokrojone na większe kawałki suszone pomidory. W razie potrzeby podlej wodą. Duś pod przykryciem aż jarmuż będzie miękki.

Na osobnej patelni rozgrzej masło i usmaż jajko.

Nałóż jarmuż na talerz, na górę delikatnie przełóż sadzone jajo i zetrzyj na to pecorino. Skrop oliwą.

Gryczanka z jabłkiem i orzechami - przepis Anny Guzik

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 jabłka,
  • 2 opakowania skyru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka oleju,
  • sól.

Risotto z grzybami - przepis Anny Guzik

Składniki:

  • cukinia,
  • 150 g ryżu arborio,
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (część bulionu zastąp wodą z moczenia grzybów),
  • 2 łyżki parmezanu,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości