Pęczotto - przepis Wojtka Błacha
Składniki:
- cukinia,
- 4 ząbki czosnku,
- por,
- puszka pulpy pomidorowej,
- soczewica – czarna beluga bio,
- pęczak,
- oliwa,
- parmezan,
- mała puszka soczewicy,
- oregano,
- bazylia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowanego pora, a po chwili posiekany czosnek i cukinię pokrojoną w kostkę. Duś chwilę mieszając, po czym dodaj pulpę pomidorową i przyprawy (oregano, bazylię). W osobnym garnku ugotuj pęczak. Na sam koniec dodaj soczewicę. Następnie wszystko razem wymieszaj na patelni, w razie potrzeby podlej wodą. Konsystencja ma być nieco płynna - pęczak wypije trochę sosu. Na koniec (już po podaniu na talerz) zetrzyj na pęczotto parmezan i skrop całość oliwą.
Jarmuż - przepis Wojtka Błacha
Składniki:
- duży pęczek jarmużu,
- 3 ząbki czosnku,
- suszone pomidory,
- oliwa,
- 2 jajka,
- pomidory z puszki,
- ser pecorino,
- papryczka chili,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Jarmuż dokładnie wymyj, wytnij grube łodygi, wysusz w papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chili. Dodaj pomidory z puszki i pokrojone na większe kawałki suszone pomidory. W razie potrzeby podlej wodą. Duś pod przykryciem aż jarmuż będzie miękki.
Na osobnej patelni rozgrzej masło i usmaż jajko.
Nałóż jarmuż na talerz, na górę delikatnie przełóż sadzone jajo i zetrzyj na to pecorino. Skrop oliwą.
Gryczanka z jabłkiem i orzechami - przepis Anny Guzik
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 100 g orzechów włoskich,
- 3 jabłka,
- 2 opakowania skyru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka oleju,
- sól.
Risotto z grzybami - przepis Anny Guzik
Składniki:
- cukinia,
- 150 g ryżu arborio,
- garść suszonych grzybów,
- cebula,
- 1/3 szklanki wina białego wytrawnego,
- 2 szklanki bulionu warzywnego (część bulionu zastąp wodą z moczenia grzybów),
- 2 łyżki parmezanu,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Zobacz także:
- Dania, które pomogą ci zadbać o dobrą kondycję skóry. Sprawdź przepisy na zdrowe śniadania
- Jesienne dania z Podlasia. Jakie potrawy skradły serce reportera Dzień Dobry TVN?
- Cykl menstruacyjny a dieta. "Zbilansowane posiłki mogą wspomóc zdrowie hormonalne"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Anna Guzik i Wojciech Błach
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN