Jesienne dania z Podlasia. Jakie potrawy skradły serce reportera Dzień Dobry TVN?

Wojtasik_live_2
Jesień w podlaskiej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wędzone ryby, grzyby prosto z lasu, kiszonki i przetwory z dyni. Takim zestawem na Podlasiu przywitała naszego reportera Piotra Wojtasika jedna z tamtejszych gospodyń. Jakie uroki kryje Zaborek?

Kuchnia Podlasia

Rejony Polski skrywają wiele tajemnic. Tym razem Piotr Wojtasik z kamerą Dzień Dobry TVN wybrał się na Podlasie, gdzie nie tylko zwiedził piękne zakątki miejscowości Zaborek, ale także skosztował regionalnej kuchni.

Na powitanie jeden z gospodarzy opowiedział dziennikarzowi nieco więcej o wędzeniu ryb. Następnie panie pokazały, jak marynować grzyby oraz przyrządzić rybę w occie i galuszki z kurkami.

Jesienne kuchnia na Podlasiu

Jesień to czas, gdy w naszych kuchniach goszczą nie tylko grzyby, ale także dynia. Co można z niej wyczarować? Na Podlasiu najczęściej pojawiają się zupa krem z dyni, kluski oraz pierogi dyniowe.

- To, co matka natura nam dała, my staramy się wszystko wykorzystać – podsumowała pani Alina Chilkiewicz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości