Malinowo-kokosowa gryczanka - przepis krok po kroku
Składniki:
- maliny - 2 garście / 140 g
- jagody - 2 garście/ 100 g
- borówki - garść/ 50 g
- wiórki kokosowe - łyżka/ 6 g
- orzechy włoskie - 4 sztuki / 16 g
- płatki gryczane suche - 5 łyżek/ 50 g
- napój migdałowy wzbogacany - szklanka/ 200 ml
- nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) - łyżeczka/ 5 g
Jeśli dobrze tolerujemy mleko możemy go użyć lub dowolnego napoju roślinnego. Borówka i jagoda to cenne źródła antyoksydantów, ale możemy dodać inne owoce sezonowe np.: śliwki.
Sposób przygotowania:
- Płatki, wiórki, posiekane orzechy ugotuj w napoju migdałowym.
- Dodaj jagody, maliny i wymieszaj.
- Danie na talerzu posyp nasionami chia i borówkami.
Sadzone na grzance - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajo kurze całe - sztuka (M)/ 51 g
- chleb żytni pełnoziarnisty - kromka/ 35 g
- natka pietruszki - 4 łyżeczki/ 24 g
- olej rzepakowy - łyżeczka/ 10 ml
- ser twarogowy chudy - plaster/ 30 g
- groszek zielony świeży - 3 łyżki/ 45 g
- otręby owsiane - łyżeczka/ 3 g
- papryka czerwona - średnia sztuka/ 140 g
- świeży szpinak - garść/ 25 g
Sposób przygotowania:
- Ugotuj groszek. Pieczywo włóż na kilka chwil do piekarnika lub opiekacza, aby je przyrumienić.
- Rozgrzej olej na patelni, wbij jajko, trzymaj na patelni do momentu ścięcia białka (żółtko powinno zostać płynne).
- Przygotuj pastę – zmiksuj lub zblenduj natkę pietruszki, otręby, ser, groszek na jednolitą pastę.
- Posmaruj pastą grzanki. Ułóż na kromce garść szpinaku, a na nim jajko.
- Zjedz grzanki z papryką.
Kasza gryczana z prażoną ciecierzycą - przepis krok po kroku
Składniki:
- rukola - 2 garście/ 50 g
- roszponka - 2 garście/ 50 g
- szczypiorek - łyżka/ 5 g
- kasza gryczana sucha - 2 łyżki/ 30 g
- ciecierzyca (nasiona suche) - 2 łyżki/ 30 g
- do smaku oregano suszone
- oliwa z oliwek - łyżka/ 10 ml
- oliwki marynowane - 3 sztuki/ 9 g
- burak - mała sztuka/ 90 g
- bulion warzywny - szklanka/ 200 ml
- liść laurowy
- ziele angielskie do smaku
- sok z cytryny - 2 łyżki/ 20 g
- do smaku zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę mocz w wodzie przez noc. Następnie dokładnie ją odsącz.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp ciecierzycę, podgrzewaj ją na wolnym ogniu pod przykryciem, aż stanie się miękka (około 15–20 min.). Pod koniec oprósz suszonym oregano.
- Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Ugotuj buraka w bulionie z przyprawami, następnie pokrój go w drobną kostkę. Posiekaj szczypiorek i oliwki.
- W naczyniu wymieszaj sałaty, buraka, szczypiorek, oliwki, kaszę, sok z cytryny i zioła prowansalskie.
- Na koniec sałatkę posyp ciepłymi ziarnami ciecierzycy.
Diety NFZ jest portalem Narodowego Funduszu Zdrowia. Pobierz e-book: Dieta w leczeniu trądziku: fakty, porady, przepisy.
Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na portalu Diety NFZ. Więcej porad zdrowotnych można znaleźć tutaj: Akademia NFZ.
Zobacz także:
- Najzdrowsza dieta na rok 2022. Po jakie produkty warto sięgać w kuchni?
- Jak poprawić pracę mózgu? Ekspert podpowiada, co jeść i pić, aby mieć sprawny umysł
- Zdrowa dieta - dlaczego tak trudno ją utrzymać? "Odmawianie sobie jedzenia nie leży w naszej naturze"
Źródło: Monika Stromkie-Złomaniec
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
Materiał promocyjny
podziel się: