Jak przyrządzić żabie udka? Sprawdź nasze propozycje!

Żabie udka
Jak przyrządzić żabie udka?
Źródło: Monkey Business Images/Getty Images
Żabie udka to synonim Francji. Co roku Francuzi spożywają kilka tysięcy żabich udek. Ten przysmak można przygotować na wiele sposobów, a swoich zwolenników ma także w Belgii, Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii.

W dzisiejszym artykule pokażemy, jak przygotować żabie udka. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi będziecie mogli wybrać najlepszy przepis na żabie udka!

Kuchnia Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Żabie udka – skąd się wzięły na francuskim stole?

Żabie udka kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską. Skąd wzięły się na francuskim stole jako potrawa luksusowa? Otóż w XII wieku Kościół stwierdził, że mnisi powinni znacząco schudnąć i nakazał im ograniczyć mięso. Mnisi postanowili obejść nieco przepisy i do swojego menu wprowadzili ryby oraz żaby. Tak zapoczątkowana moda przeszła na resztę społeczeństwa. Żabie udka pozostają towarem luksusowym i najlepszych z nich możemy skosztować w ekskluzywnych restauracjach. Francuzi spożywają około dwóch do czterech tysięcy żab rocznie. Równie dużo żab jedzą Szwajcarzy, Luksemburczycy, Belgowie, Niemcy. Znaczna część żab pochodzi z importu, najczęściej z Indonezji. Niestety, coraz więcej gatunków żab zagrożonych jest wyginięciem.

Gdzie można kupić żabie udka?

Bardzo wiele osób zastanawia się, gdzie kupić żabie udka. Na szczęście w dzisiejszych czasach jest to coraz łatwiej dostępny produkt. Żabie udka można kupić w formie mrożonej w niemal każdym supermarkecie. Jeśli jednak nie uda nam się znaleźć żabich udek w pobliskim sklepie, warto udać się do miejsc, które oferują produkty i dania z różnych stron świata, także z Francji. Istnieją także sklepy, które sprzedają tylko i wyłącznie francuskie produkty, jak wina czy sery. Tam z pewnością zakupimy żabie udka.

Żabie udka - jak je najlepiej przyrządzić?

Przedstawimy wybrane przepisy na żabie udka. Na początek żabie udka z grilla. Aby przygotować żabie udka z grilla, musimy najpierw sporządzić marynatę. Do jej zrobienia potrzebujemy: łyżki soku z cytryny, trzech łyżek sosu hoisin, czterech łyżek sosu sojowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie marynujemy osiem udek. Odkładamy na czterdzieści minut. W międzyczasie uruchamiamy grilla i na ruszcie rozkładamy zamarynowane żabie udka. Grillujemy mięso bardzo krótko, bo około ośmiu minut. Od czasu do czasu przewracamy udka na drugą stronę. Udka podajemy z ulubioną sałatką, posypane sezamem. Kolejna nasza propozycja to żabie udka po francusku. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwy w przygotowaniu przepis. Składniki:

  • 500 g masła, pół kilograma żabich udek – świeżych lub mrożonych, szczypta soli i pieprzu, 2 szklanki mleka, 2 ząbki czosnku, sok z całej cytryny, mąka do posypania udek, garść świeżej natki pietruszki.

    Przygotowanie: Żabie udka rozmrażamy. Najlepiej, jeśli zrobimy to w mleku. Po rozmrożeniu osuszamy je, posypujemy solą, pieprzem i mąką. Patelnię rozgrzewamy, smażymy na maśle żabie udka przez około cztery minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Układamy udka na talerzu i polewamy sokiem z cytryny, a także posypujemy świeżą pietruszką. Gotowe! Teraz pokażemy dość specyficzny przepis. Będą to bowiem udka z kurczaka a’la żabie udka. Dobrze wiadomo, że żabie udka przypominają w smaku mięso z kurczaka. A dodatkowo – w naszym kraju kurczak jest znacznie popularniejszy i tańszy niż mięso z żabich udek. Zapraszamy na naszą wariację na temat żabich udek – żabie udka z kurczaka. Składniki:

    • szklanka mąki pszennej, szklanka wody, · 800 g piersi z kurczaka, jajko, szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku, curry, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa.

      Przygotowanie: Myjemy i osuszamy mięso z kurczaka. Kroimy w trójkąty. Każdy z kawałków doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem, curry. Zostawiamy wszystko na około czterdzieści minut. Z pozostałych składników: z mąki, jajka, wody przygotowujemy ciasto, odrobinę je solimy oraz dodajemy gałkę muszkatołową. Ciasto odstawiamy na około czterdzieści minut. Kawałki mięsa maczamy w przygotowanym cieście. Smażymy wszystko na patelni. Uważamy, żeby kawałki mięsa nie posklejały się na patelni. Jeśli tak się stanie, staramy się porozłączać je nożem, aby zachowały swój kształt. Żabie udka z kurczaka możemy podać z ulubioną sałatką, sosem lub dipem – czosnkowym, musztardowym, słodko-kwaśnym. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas przepisy kulinarne na żabie udka okazały się pomocne i będziecie już wiedzieć, jak zrobić żabie udka bez najmniejszego problemu.

      Zobacz także:

      Autor: Adrian Adamczyk

      Źródło zdjęcia głównego: Monkey Business Images/Getty Images

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości

      Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
      Materiał promocyjny

      Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków