Zupa cebulowa zapieczona pod ciastem francuskim - idealna na chłodniejsze dni

Zupa cebulowa z serem pleśniowym
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł szef kuchni księdza Kaczkowskiego - Patryk Galewski. Zaprezentował swoje fenomenalne dania, w tym przepis na zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Zupa cebulowa zapieczona pod ciastem francuskim - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 cebul obranych i pokrojonych w piórka
  • 2-4 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • posiekane listki z 8 gałązek tymianku
  • 4 goździki
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 2 pietruszki obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 1/4 bulwy selera, obrana i pokrojona w cienkie paski
  • 2 l wywaru drobiowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
  • sól, pieprz, mielony cynamon i kardamon do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 rolka ciasta francuskiego (jeśli mamy miseczki o większej średnicy, mogą być potrzebne 2 rolki)

Składniki do smarowania ciasta:

  • jajko
  • żółtko
  • łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania zupy cebulowej zapiekanej pod ciastem francuskim

  1. W tym przepisie musimy wykazać się anielską cierpliwością – i nie mam na myśli gotowania wywaru, tylko duszenie cebuli.
  2. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się skarmelizuje, czyli nabierze pięknego rudego koloru. Wówczas zalewamy ją białym winem.
  3. Gdy wino odparuje, dodajemy masło, tymianek i goździki, dusimy około godziny (cebula musi wyglądać jak bursztynowe piórka).
  4. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, kolejno wrzucamy pokrojone warzywa, zalewamy drobiowym wywarem.
  5. Gdy warzywa będą "na ząb", dodajemy do garnka podsmażoną cebulę oraz czosnek, gotujemy razem przez kilka chwil, przyprawiamy do smaku, dodając także syrop klonowy.
  6. Gotową zupę studzimy – musi być zimna, inaczej ciasto francuskie nie przykryje miseczek, tylko wpadnie do zupy. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
  7. Zimną zupą napełniamy żaroodporne miseczki o pojemności ok. 200 ml do 3/4 ich wysokości.
  8. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty (takiej wielkości, aby bez problemu zakryły miseczki). Brzegi naczyń smarujemy mieszaniną jajka, żółtka i mąki, oklejamy ciastem francuskim; wierzch ciasta także smarujemy mieszaniną jajeczną.
  9. Miseczki ostrożnie wkładamy do pieca, ustawiając je na środkowej półce. Pieczemy około 25 minut, tak aby ciasto się pięknie zrumieniło i wyrosło.
  10. Podajemy prosto z pieca. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości