Zupa cebulowa zapieczona pod ciastem francuskim - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 cebul obranych i pokrojonych w piórka
- 2-4 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki masła
- posiekane listki z 8 gałązek tymianku
- 4 goździki
- 2 marchewki obrane i pokrojone w cienkie paski
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie paski
- 2 pietruszki obrane i pokrojone w cienkie paski
- 1/4 bulwy selera, obrana i pokrojona w cienkie paski
- 2 l wywaru drobiowego
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
- sól, pieprz, mielony cynamon i kardamon do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 rolka ciasta francuskiego (jeśli mamy miseczki o większej średnicy, mogą być potrzebne 2 rolki)
Składniki do smarowania ciasta:
- jajko
- żółtko
- łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania zupy cebulowej zapiekanej pod ciastem francuskim
- W tym przepisie musimy wykazać się anielską cierpliwością – i nie mam na myśli gotowania wywaru, tylko duszenie cebuli.
- W rondlu lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się skarmelizuje, czyli nabierze pięknego rudego koloru. Wówczas zalewamy ją białym winem.
- Gdy wino odparuje, dodajemy masło, tymianek i goździki, dusimy około godziny (cebula musi wyglądać jak bursztynowe piórka).
- W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, kolejno wrzucamy pokrojone warzywa, zalewamy drobiowym wywarem.
- Gdy warzywa będą "na ząb", dodajemy do garnka podsmażoną cebulę oraz czosnek, gotujemy razem przez kilka chwil, przyprawiamy do smaku, dodając także syrop klonowy.
- Gotową zupę studzimy – musi być zimna, inaczej ciasto francuskie nie przykryje miseczek, tylko wpadnie do zupy. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Zimną zupą napełniamy żaroodporne miseczki o pojemności ok. 200 ml do 3/4 ich wysokości.
- Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty (takiej wielkości, aby bez problemu zakryły miseczki). Brzegi naczyń smarujemy mieszaniną jajka, żółtka i mąki, oklejamy ciastem francuskim; wierzch ciasta także smarujemy mieszaniną jajeczną.
- Miseczki ostrożnie wkładamy do pieca, ustawiając je na środkowej półce. Pieczemy około 25 minut, tak aby ciasto się pięknie zrumieniło i wyrosło.
- Podajemy prosto z pieca.
Zobacz także:
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa ogórkowa – z ziemniakami, ryżem, na rosole – przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: