Dorsz zapiekany w sosie z serem pleśniowym i żurawiną leśną. Danie idealne na jesienny, rozgrzewający obiad

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN - dorsza zapiekanego w sosie serowym z żurawiną. Pyszne, rozpadające się w ustach kawałki ryby w fenomenalnej oprawie z pewnością zasmakują wszystkim przy stole.

Dorsz zapiekany w sosie z serem pleśniowym z żurawiną leśną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • 300 g sera pleśniowego,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek koperku,
  • 2 ziemniaki.

Sposób przygotowania dorsza w sosie z sera z żurawiną

  1. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy porcje ryby wcześniej sprawionej solą i pieprzem.
  2. Po chwili smażenia zalewamy śmietanką. Dusimy do miękkości.
  3. Wierzch zasypujemy serem pleśniowym, owocami żurawiny i wstawiamy do zapieczenia.
  4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wysmażamy na oleju na złoty kolor.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości