Dorsz zapiekany w sosie z serem pleśniowym z żurawiną leśną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g polędwicy z dorsza,
- 400 g śmietanki 36%,
- 300 g sera pleśniowego,
- masło klarowane do smażenia,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek koperku,
- 2 ziemniaki.
Sposób przygotowania dorsza w sosie z sera z żurawiną
- Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy porcje ryby wcześniej sprawionej solą i pieprzem.
- Po chwili smażenia zalewamy śmietanką. Dusimy do miękkości.
- Wierzch zasypujemy serem pleśniowym, owocami żurawiny i wstawiamy do zapieczenia.
- Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wysmażamy na oleju na złoty kolor.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dorsz czarny – jakie ma wartości odżywcze? Poznaj zalety ryby i przygotuj filet z dorsza czarnego z porem i pieczarkami.
- Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: