Dania kuchni polowej - przepisy na polową zupę grochową z chorizo, świeżonkę z podpłomykami, pieczone ziemniaki i bigos

Jakub Kasprzak w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia polowa Jakuba Kasprzaka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Serial „Wataha” zainspirował kuchnię Dzień Dobry TVN do wypróbowania klasyków kuchni polowej. Te dania nie tylko nas rozgrzeją, ale również zaspokoją głód. A przygotował je dla nas Jakub Kasprzak. Sprawdź przepisy na polową zupę grochową z chorizo, świeżonkę z podpłomykami, pieczone ziemniaki i bigos.

Polowa zupa grochowa z chorizo - przepis

Składniki:

  • marchew 100g
    • korzeń pietruszki 100g
      • ziemniaki 300g
        • cebula 150g
          • czosnek 15g
            • boczek wędzony 150g
              • chorizo 300g
                • olej 20ml
                  • bulion drobiowy 2l
                    • majeranek, sól, pieprz do smaku
                      • groch łuskany namoczony wcześniej przez noc 300 g

                        Sposób przygotowania:

                        1. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy warzywa pokrojone w kostkę, dodajemy pokrojony boczek.
                          1. Smażymy aż całość się przyrumieni, dolewamy bulion oraz namoczony groch, całość gotujemy aż składniki będą miękkie.
                            1. Na końcu dodajemy przesmażone pokrojone chorizo oraz przyprawy do smaku.

                              Polowa „świeżonka” z podpłomykami

                              • karkówka wieprzowa 500g
                                • słonina wieprzowa 100g
                                  • mąka do opruszenia
                                    • cebula 200g
                                      • czosnek 15g
                                        • majeranek, sól, pieprz biały do smaku
                                          • wątróbka wieprzowa 150g

                                            Podpłomyki:

                                            • jogurt naturalny 350g
                                              • mąka 350g
                                                • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                  • sól

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Słoninę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni do uzyskania skwarek, mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz mąką, smażymy razem ze skwarkami na złoty kolor.
                                                      1. Do mięsa dodajemy czosnek oraz pokrojona w piórka cebulę, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, smażymy oraz podlewamy całość odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
                                                        1. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę wieprzową oprószoną mąką, doprawiamy, podajemy ze świeżonką.
                                                          1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Formujemy cienkie placki i smażymy na suchej patelni.
                                                            1. Smarujemy roztopionym masłem.

                                                              Polowe ziemniaki pieczone w soli - przepis

                                                              • ziemniaki do pieczenia równych rozmiarów
                                                                • sól kuchenna 1kg

                                                                  Farsze do ziemniaków:

                                                                  • gzik wielkopolski 200g
                                                                    • kwaśna śmietana 200g
                                                                      • ser cheddar 150g
                                                                        • szczypiorek 1 pęczek
                                                                          • masło 100g
                                                                            • boczek 100g

                                                                              Na blasze do pieczenia rozsypujemy sól, układamy ziemniaki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-60 minut.

                                                                              Polowy bigos - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • kapusta kiszona 1kg
                                                                                • kapusta biała 500g
                                                                                  • kiełbasa polska/myśliwska 500g
                                                                                    • łopatka surowa 300g
                                                                                      • grzyby suszone 20g
                                                                                        • śliwki suszone 20g
                                                                                          • smalec 40g
                                                                                            • cebula 200g
                                                                                              • koncentrat pomidorowy 130g
                                                                                                • wino czerwone 250ml
                                                                                                  • sól do smaku
                                                                                                    • pieprz czarny do smaku
                                                                                                      • cukier biały do smaku
                                                                                                        • kminek mielony 2g
                                                                                                          • czosnek suszony 5g
                                                                                                            • liść laurowy 5 sztuk
                                                                                                              • ziele angielskie 5 sztuk

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Kapustę kiszona gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy i siekamy. Na smalcu smażymy kiełbasę, cebulę, łopatkę pokrojone w kostkę, dodajemy suszone namoczone grzyby, śliwki pokrojone, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy dodając pokrojona białą kapustę.
                                                                                                                  1. Gdy kapusta zmięknie dodajemy kapustę kiszoną, czerwone wino i całość dusimy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana