Polowa zupa grochowa z chorizo - przepis
Składniki:
- marchew 100g
- korzeń pietruszki 100g
- ziemniaki 300g
- cebula 150g
- czosnek 15g
- boczek wędzony 150g
- chorizo 300g
- olej 20ml
- bulion drobiowy 2l
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- groch łuskany namoczony wcześniej przez noc 300 g
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewamy olej i smażymy warzywa pokrojone w kostkę, dodajemy pokrojony boczek.
- Smażymy aż całość się przyrumieni, dolewamy bulion oraz namoczony groch, całość gotujemy aż składniki będą miękkie.
- Na końcu dodajemy przesmażone pokrojone chorizo oraz przyprawy do smaku.
Polowa „świeżonka” z podpłomykami
- karkówka wieprzowa 500g
- słonina wieprzowa 100g
- mąka do opruszenia
- cebula 200g
- czosnek 15g
- majeranek, sól, pieprz biały do smaku
- wątróbka wieprzowa 150g
Podpłomyki:
- jogurt naturalny 350g
- mąka 350g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Sposób przygotowania:
- Słoninę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni do uzyskania skwarek, mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz mąką, smażymy razem ze skwarkami na złoty kolor.
- Do mięsa dodajemy czosnek oraz pokrojona w piórka cebulę, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, smażymy oraz podlewamy całość odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Na osobnej patelni smażymy wątróbkę wieprzową oprószoną mąką, doprawiamy, podajemy ze świeżonką.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Formujemy cienkie placki i smażymy na suchej patelni.
- Smarujemy roztopionym masłem.
Polowe ziemniaki pieczone w soli - przepis
- ziemniaki do pieczenia równych rozmiarów
- sól kuchenna 1kg
Farsze do ziemniaków:
- gzik wielkopolski 200g
- kwaśna śmietana 200g
- ser cheddar 150g
- szczypiorek 1 pęczek
- masło 100g
- boczek 100g
Na blasze do pieczenia rozsypujemy sól, układamy ziemniaki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-60 minut.
Polowy bigos - przepis
Składniki:
- kapusta kiszona 1kg
- kapusta biała 500g
- kiełbasa polska/myśliwska 500g
- łopatka surowa 300g
- grzyby suszone 20g
- śliwki suszone 20g
- smalec 40g
- cebula 200g
- koncentrat pomidorowy 130g
- wino czerwone 250ml
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- cukier biały do smaku
- kminek mielony 2g
- czosnek suszony 5g
- liść laurowy 5 sztuk
- ziele angielskie 5 sztuk
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszona gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy i siekamy. Na smalcu smażymy kiełbasę, cebulę, łopatkę pokrojone w kostkę, dodajemy suszone namoczone grzyby, śliwki pokrojone, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy dodając pokrojona białą kapustę.
- Gdy kapusta zmięknie dodajemy kapustę kiszoną, czerwone wino i całość dusimy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości.
Zobacz także:
- Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - przepis Martyny Chomackiej
- Letni wysyp grzybów - gdzie i jak ich szukać? Zobacz mapę grzybów
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: