Boczek w kuchni polskiej
Skoro już przy temacie smaku jesteśmy – spróbuj myśleć o boczku nie jako o mięsie, a jako o wyjątkowej przyprawie do potraw. W gruncie rzeczy tym właśnie jest – choć to najczęściej dodatek do dania, to właśnie on nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Potrafisz sobie wyobrazić staropolski bigos albo grochówkę bez wędzonego boczku? Czy pierogi albo kopytka smakowałyby tak samo bez pysznej okrasy? Spokojnie, nie musisz odpowiadać – w końcu odpowiedź jest oczywista. Polska kuchnia, trzeba to powiedzieć, czerpie z wyjątkowych właściwości smakowych boczku pełnymi garściami. Jemy go na ciepło i na zimno, towarzyszy nam podczas najważniejszych świąt.
W zależności od przepisu można sięgnąć po wersję w plasterkach i zamienić go na przykład w chrupiące chipsy lub wykorzystać do owijania mniej aromatycznych kawałków mięsa, a pokrojony w kosteczkę świetnie sprawdzi się jako skwareczki.
Sprawdź inspiracje na pyszne dania z boczkiem!
Bacon, lard, speck, tocino – kuchnia świata boczkiem stoi
Wszędzie, gdzie je się wieprzowinę, wykorzystuje się także boczek. I choć na świecie ukrywa się pod różnymi nazwami i postaciami, tak jak, na przykład, uwielbiany w Stanach bacon, suszona, zawijana włoska pancetta, w każdym zakątku globu to właśnie boczek nadaje wyjątkowego smaku flagowym potrawom. Wspomniana już carbonara bez niego byłaby tylko makaronem z jajkiem, diabły na koniach (ang. devils on horseback), brytyjska przystawka z zapiekanych w boczku suszonych śliwek też straciłaby swój smak i sens. Wyjdźmy jednak poza Europę. W Azji boczek pojawia się w słodkiej odsłonie w miodowo-czosnkowej glazurze, w Ameryce Południowej – w towarzystwie bananów, ostrej cebulki i mielonego mięsa, a w Afryce – jako dodatek do owoców morza, a w USA jako dodatek do milkshakeów.
Ciekawostki kulinarne: czy boczek i bekon to to samo?
„Bacon” to, oczywiście, angielski odpowiednik naszego swojskiego boczku, nie brakuje głosów, że to hasło dotyczy także słoniny, wędzonki i… bekonu właśnie. Bo, choć oba kawałki mają charakterystyczną strukturę, składającą się z warstw mięsa i tłuszczu, pochodzą z innych części półtuszy.
I choć zwolenników tezy, że jednak boczek i bekon to to samo nie brakuje, warto pamiętać, że spory, szczególnie w obliczu fantastycznych walorów smakowych, powinny zejść na drugi plan.
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images