Suszone mięso było znakiem rozpoznawczym Indian Ameryki Północnej. Dziś znane jest ono na całym świecie. Największą popularnością cieszy się suszone mięso wołowe, jednakże można przygotować także suszone mięso wieprzowe i drobiowe.
Trudno sobie wyobrazić spaghetti carbonara, Quiche Lorraine czy angielskie śniadanie bez boczku. Nic dziwnego, że ten fantastyczny składnik to podstawa najbardziej kultowych dań z kuchni całego świata – jest fantastycznym nośnikiem smaku, a przy okazji – najbardziej apetycznym kąskiem mięsa.
Hugo i Ross Turnerowie to znani brytyjscy podróżnicy i sportowcy. W rozmowie z Marcinem Sawickim opowiedzieli o swoim eksperymencie dietetyczno-medycznym. Jak zareagowały ich organizmy? Jakie są najciekawsze badania dotyczące bliźniąt?
Mięso to produkt, który budzi spore kontrowersje. Mimo że stanowi cenne źródło białka i substancji odżywczych, to może też prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jaka jest prawda o mięsie?
W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska poruszyła temat mięsa. Jak zdradziła dietetyczka, statystycznie Polacy zjadają aż 78 kg mięsa rocznie! Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? Jak często i w jakich ilościach powinniśmy jeść mięso?