Materiał promocyjny

Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem

Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Źródło: Bartosz Krupa/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł boczek w zdrowszej wersji. Sebastian Olma zaprezentował swoje pomysły na wykorzystanie tego składnika. Sprawdź jego przepis na Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem i parmezanem.

Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem i parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 200 g
  • żółtka - 4 szt.
  • mielony czarny pieprz - łyżka
  • słodka śmietana 36 proc. - 150 ml
  • parmezan tarty - 100 g
  • makaron spaghetti - 200 g
  • natka pietruszki - mały pęczek

Sposób przygotowania Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem i parmezanem

  1. Boczek posiekaj w cienkie paski, podsmaż na patelni ze szczyptą soli, aż będzie chrupki. W metalowej misce wymieszaj żółtka, czarny mielony pieprz, słodką śmietanę i tarty parmezan.
  2. W dużym garnku gotuj makaron spaghetti przez około 7-8 minut, ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie z prażonym bekonem. Duś makaron około 1-2 minut na patelni aż „wciągnie” cały smak z boczku.
  3. Makaron wraz z boczkiem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotową porcje makaronu przełóż na talerz.
DOBRY DZIEŃ Z MORLINAMI
DOBRY DZIEŃ Z MORLINAMI

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości