Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem i parmezanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 200 g
- żółtka - 4 szt.
- mielony czarny pieprz - łyżka
- słodka śmietana 36 proc. - 150 ml
- parmezan tarty - 100 g
- makaron spaghetti - 200 g
- natka pietruszki - mały pęczek
Sposób przygotowania Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem i parmezanem
- Boczek posiekaj w cienkie paski, podsmaż na patelni ze szczyptą soli, aż będzie chrupki. W metalowej misce wymieszaj żółtka, czarny mielony pieprz, słodką śmietanę i tarty parmezan.
- W dużym garnku gotuj makaron spaghetti przez około 7-8 minut, ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie z prażonym bekonem. Duś makaron około 1-2 minut na patelni aż „wciągnie” cały smak z boczku.
- Makaron wraz z boczkiem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotową porcje makaronu przełóż na talerz.
Zobacz także:
- Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Przepis na oryginalny i pyszny makaron, czyli carbonara w kwadrans
- Spaghetti alla Carbonara pistacjowa - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News
Materiał promocyjny
podziel się: