Placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową
Składniki na placki a'la rosti:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule białe
- łyżka soli
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 jajka
- łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 2 avocado
- cytryna
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 g papryki marynowanej
- 25 g kaparów
- 25 g marynowanego imbiru
- po 50 g oliwek czarnych i zielonych
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml oliwy z oliwek
Jak przygotować placki a'la rosti?
- Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, dodaj tartą cebulą, sól i suche przyprawy. Tarte ziemniaki umieść na sitku tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wymieszaj masę dodając jajko i smaż na oleju na złoty kolor. Placki powinny mieć średnicę około 12 cm, smaż na średnim ogniu aby były dość chrupkie.
- Avocado przetnij na połówki, wyjmij pestkę i pozbądź się skórki. Za pomocą noża potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
- Paprykę marynowaną potnij w kostkę, dodaj do niej posiekane kapary, marynowany imbir, oliwki pocięte, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby się przegryzły na około 30 minut.
- Na talerzu umieść salsę paprykową, następnie na zakładkę dodawaj avocado i placki. Całość polej jeszcze na koniec odrobiną salsy.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem
Składniki na gnocchi:
Gnocchi ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków mącznych
- 3 żółtka
- łyżka soli
- 0,3 kg mąki pszennej
Dodatkowo:
- po dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
- 200 ml oliwy z oliwek
- 100 g płatków migdałów
- 100 g parmezanu
- 100 g rukoli
- 200 g koziego sera twarogowego
Jak przygotować gnocchi?
- Gnocchi ziemniaczane: wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na godzinę do 170 st. C. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól i mąkę pszenną.
- Zacznij dłońmi wyrabiać masę aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna, dodaj więcej mąki. Ciasto potnij na cztery części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
- Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu kiedy nie wypłyną same.
- W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, płatkami migdałów i parmezanem. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerzy krusząc ser kozi na wierzch.
Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN
Puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami
Składniki na puszysty krem ziemniaczany:
Krem ziemniaczany:
- 1 kg ziemniaków
- 2 białe cebule
- mały pęczek tymianku świeżego
- 10 ząbków czosnku
- 1,5 l wywaru
- 0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
- po łyżeczce soli i pieprzu
Dodatkowo:
- klarowane masło
- pieczarka, boczniak, szara pieczarka
- po łyżeczce soli i pieprzu
- natka pietruszki
Jak przygotować puszysty krem ziemniaczany?
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor. Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
- Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone grzyby.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sałatka z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki
Składniki na sałatkę z pieczonych ziemniaków:
- 0,5 kg ziemniaków małych
- po łyżce soli i pieprzu
- 100 ml oliwy
- pęczek włoszczyzny
- opakowanie kiełków mun
- opakowanie groszku cukrowego płaskiego
- 2 cebule czerwone
- cukinia zielona
- 20 ml oleju sezamowego
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 10 ml sosu sriraha
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 50 g sezamu
Jak przygotować sałatkę z pieczonych ziemniaków?
- Małe ziemniaki polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia na około 30 minut do 180 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i potnij na połówki.
- Wszystkie warzywa potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni, dodając olej sezamowym, sos sojowy, sos sriraha i oliwę z oliwek. Do przygotowanych warzyw dodaj wcześniej upieczone ziemniaki i wszystko razem lekko przemieszaj. Na talerzu ułóż ziemniaki z warzywami i dodaj na wierzch plastry wędzonego łososia. Sałatkę posyp prażonym sezamem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: