Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kalafior,
- pęczek koperku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- młoda włoszczyzna,
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe,
- 500 g młodych ziemniaków,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 1 żółta papryka,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 1 ser kozi w roladzie,
- 50 g pestek słonecznika,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sok z cytryny.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania zupy kalafiorowej z młodymi ziemniakami
- Zagotuj 2 l wody i dodaj ziele angielskie, liście laurowe i warzywa z młodej włoszczyzny.
- Gotuj wywar z sosem sojowym przez 45 minut.
- Odcedź warzywa.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek i dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz żółtą paprykę.
- Chwilę podsmażaj i przerzuć do garnka.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na różyczki.
- Gotuj 12 minut aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj obie śmietany, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny.
- Na koniec dodaj posiekane zioła, a na talerzu udekoruj kozim serem i pestkami słonecznika.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pieczony kalafior z pastą orzechową z przepisu Jagny Niedzielskiej
- Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
- Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: