Pieczony kalafior z pastą orzechową z przepisu Jagny Niedzielskiej

Pieczone warzywa
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pieczony kalafior z pastą orzechową - taką potrawę zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN, kucharka i edukatorka ekologiczna, Jagna Niedzielska. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie i nie marnować jedzenia. 

Pieczony kalafior z pastą orzechową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kalafior z liśćmi
    • 6 łyżek tahini (lub masła orzechowego)
      • 6 łyżek masła orzechowego
        • 1/2 szklanki przegotowanej wody
          • sok z cytryny
            • skórka otarta z cytryny
              • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
                • 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika
                  • 2 łyżki uprażonego białego sezamu
                    • oliwa z oliwek
                      • sól

                        Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z pastą orzechową

                        1. Kalafior wraz z liśćmi nasmaruj oliwą.
                          1. Posyp obficie solą.
                            1. Wstaw kalafior do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
                              1. Piecz 20–30 minut w zależności od wielkości kalafiora.
                                1. W tym czasie tahini i masło orzechowe wymieszaj z wodą i solą. Sos konsystencją powinien przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli tak nie jest, dodaj więcej wody.
                                  1. Sos dopraw sokiem i skórką z cytryny.
                                    1. Upieczony kalafior polej przygotowanym sosem i obsyp uprażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika i białego sezamu, będzie przepysznie.
                                      eBook Pomysły na lunch
                                      eBook Pomysły na lunch

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Jagna Niedzielska

                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości